Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

12 překvapujících výhod česneku

Že je to skvělé přírodní antibiotikum a super lék na chřipku, to asi každý ví. Ovšem česnek má spoustu dalších výhod, o kterých možná nemáte ani tušení.

Redakce Marianne | 31. 01. 2014


Ano, česnek se v přírodní medicíně používá skutečně skoro na všechny neduhy – léčí nachlazení, chřipku a popere se i s bakteriemi. Pravda, ne nadarmo se mu říká ‚páchnoucí růže‘, protože stejně jako růže je i česnek králem léčivých rostlin. Dech po něm sice dvakrát nevoní, ale i s tím se dá něco dělat. Každopádně, česnek mimo jiné pomáhá harmonizovat krevní tlak, snižovat cholesterol v krvi a má také silné antioxidační účinky. Pokud se přece jen bojíte páchnoucího dechu, můžete konzumovat česnek v kapslích – i když, není to už ono. A jaké jsou to ty další téměř nadpřirozené výhody, které česnek má?

Proti vypadávání vlasů

Česnek obsahuje allicin, což je sloučenina síry velmi podobná té, co se nalézá také v cibuli. Bylo zjištěno, že právě ta působí velmi účinně proti vypadávání vlasů. Česnek nakrájejte na stroužky, vymačkejte a dejte na vlasy. Můžete také česnek smíchat s olejem a vmasírovat do vlasů.

Lék na akné

Nemusíte chodit do drogerie a hledat nějaký předrahý přípravek, kterým byste si vyčistili pleť. Stačí česnek, který si poradí i s akné. Můžou za to ony výše uvedené antioxidanty, které ničí bakerie. Nakrájený stroužek česneku přiložte na pupínek a nechte chvíli působit.

Proti nachlazení

Tak tento bonus určitě znáte. Možná ale přemýšlíte o tom, jak česnek využít v praxi. Podpořte imunitní systém tím, že budete popíjet česnekový čaj. Rozmačkejte ho a několik minut louhujte v horké vodě, pak přefiltrujte a pijte. Můžete přidat trochu medu a zázvoru, aby se zlepšila chuť.

Garlic2

Lupénka

Vzhledem k protizánětlivým vlastnostem zabírá i na lupénku, respektive na zklidnění jejích projevů. Zkuste trochu potřít postiženou oblast česnekovým olejem, a možná budete překvapení.

Hubnutí

S česnekem můžete také ovládat svou hmotnost. Jak říká výživová poradkyně Cynthia Sass, prováděly se testy na myších, které ukázaly, že pokud jedly stravu bohatou na česnek, jejich váha šla rapidně dolů a mizely jejich tukové zásoby. Přidávejte tedy každý den do jídla česnek (tedy pokud zrovna nemáte k večeři palačinky).

Plísňové onemocnění

Trápí vás plíseň na nohou? I tady může pomoci česnek, protože má antimykotické vlastnosti. Může vás tedy snadno zbavit nepříjemného svědění a mykózy. Do horké vody dejte drcený česnek a pak do ní ponořte svoje nohy.

Na komáry!

Lepší přípravek proti obtížnému hmyzu prý neexistuje. Vědci sice zcela stoprocentně nevědí, proč tomu tak je, ale zdá se, že komáři nesnášejí česnek. Jedna odborná studie prováděná v Indii zjistila, že lidé, kteří si dali česnekový odvar na ruce a nohy, neměli žádné štípance od komárů. Vyrobte si česnekový olej, přidejte vazelínu a včelí vosk, a máte skoro zadarmo přírodní odpuzovač komárů.

Opary

Jestliže vás pravidelně trápí opary, pak víte, že to je pěkně nepříjemná záležitost. Na opar ale zabírá domácí lék vyrobený z drceného česneku, který si přiložíte přímo na opar. Česnek má protizánětlivé vlastnosti, které snižují bolest i otok. Při hojení oparu také zabírají potravinové doplňky, které urychlují proces hojení.

Přírodní lepidlo

Tak musím říct, že o této vlastnosti jsem nikdy v životě neslyšela. Ovšem když se nad tím zamyslíte, je to naprosto jasné a přirozené. Všimli jste si, jak máte lepkavé prsty, když krájíte česnek nebo s ním jinak pracujete? To je jeho přirozená vlastnost a to je také důvod, proč někteří lidí používají česnek jako lepidlo v případě oprav vlasových trhlin ve skle.

Odstranění ledu

Jedno městečko v americkém státě Iowa používá česnekovou sůl pro odstranění ledu z vozovky. Pokud máte rodinný dům a v zimě přemýšlíte o tom, jak rozmrazit chodníček před svými dveřmi, stačí použít česnek – například česnekovou sůl nebo koření.

Ochrana rostlin

Zahradní škůdci ho nenávidí, takže místo místo chemie začněte používat přírodní pesticid – česnek. Do rozprašovače dejte rozdrcený česnek, minerální olej, vodu a tekuté mýdlo a postříkejte rostliny.

Pomoc rybářům

Chodíte na ryby a už dlouho jste nic nechytili? Ryby přitahuje vůně česneku, takže si vyrobte návnadu s česnekem, nebo aspoň vůní česneku. Přidejte hřebíček a ryby se k vám jen pohrnou.