Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

15 zajímavostí, které jste nevěděli o Elizabeth Taylor

Info ikona
Elizabeth Taylor

Pronikavé oči, andělská tvář, a především oslňující herecký talent. Hollywoodská hvězda Elizabeth Taylor měla bohatý nejen profesní, ale také soukromý život. Připomeňme si její životní cestu právě v den, kdy by oslavila 89. narozeniny.

1. Elizabeth Rosemond Taylor se narodila 27. února 1932 v Londýně, kde její američtí rodiče Francis Lenn Taylor a Sara Sothern obchodovali s uměním. Po vypuknutí druhé světové války se rodina rozhodla, že se vrátí zpět do Spojených států amerických.

2. I když její maminka byla před svatbou herečkou, Elizabeth se nejprve zamilovala do baletu. Už ve třech letech chodila na pravidelné lekce a doufala, že jednou bude primabalerínou. S baletním číslem vystupovala malá Elizabeth i před princeznou Alžbětou II. a princeznou Margaret.

3. Andělský vzhled i okouzlující projev způsobily, že mnoho lidí doporučilo Elizabeth i jejím rodičům, aby šla na kamerové zkoušky. Hollywoodský gigant Universal Studios ale v její talent natolik věřil, že s Elizabeth uzavřel smlouvu na sedm let bez nutnosti kamerových zkoušek. První, a zároveň poslední film, který Elizabeth natočila pod hlavičkou Universal Studios se jmenoval There One One Born Every Minute.

Info ikona
Elizabeth Taylor

4. Následně mladá Elizabeth podepsala smlouvu se studiem Metro-Goldwyn-Mayer. První film ve spolupráci s tímto studiem se jmenoval Lassie Come Home. Za ním následoval remake románu Jane Eyre či The White Cliffs of Dove. Kariérní zlom přišel v roce 1944, kdy byl uveden film National Velvet. V tu chvíli bylo jasné, že dvanáctiletá Elizabeth Taylor má před sebou zářnou hollywoodskou budoucnost.

5. Dospívání nebylo pro Elizabeth úplně jednoduché. Dokonce v jednu chvíli přemýšlela, že se herecké kariéry vzdá a bude se soustředit výhradně na studium. Následně ale dala na slova a rady své matky a u filmu zůstala.

Mohlo by se vám líbit

6. A Place in the Sun, Raintree County, Cat on a Hot Tin Roof, Suddenly Last Summer a Butterfield 8 – to jenom drobný výčet snímků, ve kterých v padesátých letech Elizabeth Taylor excelovala. Kromě těchto kasovních trháků vzniklo i několik méně úspěšných filmů jako The Barefoot Contessa nebo Love Is Better Than Ever.

7. Pokud bychom měli jmenovat jednu z nejznámějších rolí, pak rozhodně nesmíme opomenout postavu Marthy ve snímku Kdo se bojí Virginie Woolfové?, který byl uveden v roce 1966. Kritici především oceňovali autentičnost, kterou Elizabeth Taylor do filmu přinesla. Není divu, že díky této roli získala Elizabeth Taylor sošku Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.

8. Zatímco na zajímavé role měla Elizabeth štěstí, horší to bylo na poli lásky. Svatební zvony slyšela dokonce osmkrát. Poprvé se provdala za Conrada 'Nicky' Hiltona a za ním následoval Michael Wilding, Mike Todd, Eddie Fisher, Richard Burton, za kterého se provdala dvakrát, John Warner a Larry Fortensky. Není žádným tajemstvím, že Elizabeth měla i několik mimomanželských vztahů. Údajně se scházela třeba i s Frankem Sinatrou nebo Malcolmem Forbesem.

Info ikona
Elizabeth Taylor
"Vkus se tříbí věkem. Před čtyřiceti lety se mi stávalo, že jsem se vdala za muže, které bych dnes nepozvala ani na oběd."
- Elizabeth Taylor

9. Elizabeth Taylor byla také matkou. Narodili se jí synové Michael Wilding jr.Christopher Edward Wilding a dcera Liza Todd. Zároveň si Elizabeth adoptovala dceru Mariu Burton.

10. Od 50. let čelila vážným zdravotním problémům. Podstoupila dvacet velkých operací a byla hospitalizována nejméně sedmdesátkrát. V roce 2004 začala mít vážné kardiovaskulární problémy a o pět let později podstoupila operaci srdce.

Info ikona
Elizabeth Taylor

11. Neměli bychom zapomínat ani na to, že Elizabeth Taylor byla jednou z prvních osobností, které podporovaly výzkum nemoci AIDS. Kromě toho, že byla spoluzakladatelkou Americké nadace pro výzkum AIDS, založila také vlastní projekt s názvem Nadace Elizabeth Taylor AIDS.

12. Herečka za svůj život shromáždila jednu z nejdražších soukromých sbírek šperků na světě. Nutno dodat, že některé šperky byly po její smrti vydraženy a získaná suma putovala na podporu výzkumu nemoci AIDS.

13. V roce 2000 jí britská královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria, což znamená, že Elizabeth mohla používat titul Dame.

Info ikona
Elizabeth Taylor

14. Elizabeth Taylor byla také první celebritou, která představila vlastní značku parfému.

15. Hollywoodská hvězda zemřela 23. března 2011 na srdeční selhání. Pohřbena byla v kalifornském Forest Lawn Memorial Park, a to při soukromém židovském obřadu.

Mohlo by se vám líbit