Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

20 praktických možností, jak využít sycené nápoje

Věděli jste, že s pomocí koly můžete umýt okna, vyčistit rez nebo zahubit hmyz? Pokud máte doma některou z kolových limonád, vyzkoušejte, jak užitečným pomocníkem vám může být v běžném životě.

Redakce Marianne | 17. 06. 2014


Čistič toalet

Došel vám čisticí prostředek na záchod a nemáte po ruce nic než plechovku kolové limonády? Vylijte obsah plechovky do záchodu, vyčkejte jednu hodinu a spláchněte. Mísa se bude lesknout jako nová!

Čistič skvrn na oblečení

Pokud nechcete utrácet peníze za drahé odstraňovače skvrn, přidejte trochu kolové limonády do pračky spolu s pracím prostředkem. Nejen že po skvrnách nezbude ani památky, ale ještě bude vaše oblečení svěže vonět! A to vše díky kyselině uhličité a fosforečné, která je součástí limonády.

Leštěnka na okna

Kolové limonády mají magické čisticí schopnosti – a jestli umí něco rozzářit, pak jsou to okna. Díky kyselině citronové je kola výborným čističem oken, který funguje stejně dobře jako běžné čisticí prostředky, jejichž složení je postavené na bázi citrusových plodů.

Zabiják hmyzu

Veškerý hmyz miluje kolové nápoje, stejně jako my. Milují ten sladký šumivý zázrak, aniž by věděli, že je může zničit. Postříkejte mravence nebo šváby kolou a zbavte se jich jednou provždy!

Zesvětlovač barvy

Použijte tento nápoj na své vlasy, pokud jsou obarvené tmavší barvou, než jste původně chtěli. Kolové nápoje jsou známé svými schopnostmi zesvětlovat barvené vlasy. Proto až se příště obarvíte a výsledek bude katastrofální, není třeba panikařit nebo utrácet peníze za profesionálního kadeřníka. Otevřete ledničku, vyndejte plechovku kolové limonády a pusťte se do práce!

Odstraňovač žvýkaček

Pokud se vám nějakým způsobem dostala do vlasů žvýkačka a jediným řešením se zdá být radikální sestřih, nevěšte hlavu! Nalijte trochu limonády na žvýkačku, nechte chvíli působit a uvidíte, že žvýkačka půjde snadno sundat.

Neutralizér bolesti

Jestliže vás kousnul komár, píchla včela nebo žahla medúza, není třeba trpět bolestí. Nalijte kolovou limonádu na postižené místo a díky chemikáliím obsaženým v tekutině bude během pár vteřin po bolesti.

Myčka nádobí

Pokud jsou vaše hrnce zčernalé, nalijte trochu šumivé tekutiny na dno a nechte působit. Chemikálie v kole špínu uvolní a vy ji pomocí houbičky snadno odstraníte. Vaše hrnce pak budou opět čisté a lesklé!

Bojovník s korozí

Pokud se chcete zbavit rzi, ponořte napadenou věc do hrnku plného kolové limonády a vyčkejte. Pokud je hrnek příliš malý, namočte v kole hadřík a zkuste kovovou věc vyčistit ručně. Kyselina fosforečná v nápoji způsobí, že se rez uvolní a z postiženého objektu půjde snadno sundat.

Výborný pesticid

V Indii někteří farmáři používají místo pesticidů kolové nápoje. Na hubení škůdců je to levnější varianta a výsledek je naprosto dostačující. Říká se, že v boji proti škůdcům má velký vliv vysoká hladina cukru. Tato technika se poslední dobou těší čím dál větší oblibě.

Rozmrazovač

Kolová limonáda rozmrazí led, který se v zimě usadí na čelním skle auta. Stačí nalít jednu skleničku na okno a nechat chvíli působit. Led sám od sebe zmizí.

Lapač komárů

Pokud máte na zahradě nebo na balkoně spoustu hmyzu, který se nedá jen tak pochytat, nastražte na ně několik otevřených plechovek kolové limonády. Jakmile si na plechovku sednou, snadno je chytíte.

Zabiják zápachu

Už ve svém okolí nemusíte snášet zápach, jako by se ve vašem okolí potuloval skunk. A pokud vás takové zvíře svým pachem napadne, zapomeňte na deodoranty a běžte rovnou do sprchy. Tam si sebou vezměte plechovku koly a umyjte postižené místo. Problému se zbavíte téměř okamžitě.

Pomocník v zahradničení

Pokud každý týden nalijete jednu plechovku do kompostu, podpoříte růst mikroorganismů, díky kterým pak bude váš trávník krásně zelený a svěží.

Kadeřník

Chtěli byste si vytvořit vlnitý účes? Nalijte si na vlasy kolovou limonádu, nechte pár minut působit a opláchněte. (Ujistěte se, že jste vlasy dostatečně opláchli, ať váš účes není lepkavý!)

Kosmetička

Smíchejte lžíci koly s vaším běžným hydratačním krémem a vmasírujte. Vaše pleť bude zářivější a hladší.

Odstraňovač barvy

Pokud při malování zašpiníte barvou i nábytek, namočte hadřík do kolové limonády a barvu setřete. Poté utřete i ručníkem namočeným v obyčejné vodě, abyste nábytek zbavili lepkavosti.

Uvolňovač

Potřebujete uvolnit pevné a utažené šrouby? Nalijte na ně trochu koly, nechte působit a obyčejnou vodou opláchněte. Uvidíte, že šroubky povolí.

Nepřítel oleje

Je možné odstranit jakékoli olejové skvrny, ať už na podlaze, nebo na kuchyňské lince. Použijte již několikrát zmíněný způsob, nalijte kolu na postižené místo, nechte usadit a později otřete vodou.

Čistič bazénů

Můžete vyčistit bazén, odstranit rez a usazeniny, během několika chvil. Nalijte dva litry koly do bazénu a nechte působit. Jakmile bazén vyčistíte, uvidíte ten obrovský rozdíl před a po.