Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

2019: Láska na inzerát

Tinder, Badoo, nebo Štěstí.cz? Podle výzkumů se někdy v životě přes internet seznámila téměř polovina čechů. Šárka Schmidtová zjišťovala, Jaké máte šance, když je vám 40 plus.

Anonymous | 17. 09. 2019

Znám hned několik párů, které se potkaly ve virtuálním světě, ale i dost lidí, kterým se to nepodařilo. Včetně mne. Mám dokonce pocit, že pro seznamování na netu platí pravidlo: buď se líbí on mně, ale já jemu ne, nebo je to naopak. A bohužel mají seznamky ještě jeden společný rys – možnost klikat na stále další a další profily. Pak se můžete, stejně jako jedna moje známá, dozvědět: „Bylo mi s tebou hezky, ale potkal jsem jinou ženu.“

Padesát na padesát

Internet vládne světem a kdo je počítačově negramotný, jako by nebyl. Proč bychom nakupovali v kamenném obchodě, když k nám může vybrané zboží dojet až domů? A proč bychom se namáhali reálným seznamováním, když si můžeme vybírat v pohodlí svého obýváku z obrovské nabídky mužů všeho věku? A nemusíme se na to ani oblékat, ani líčit, okouzlit protějšek stačí upravenou fotkou. Souvisí to i s tím, že seznamování na ulici už se tak trochu nenosí. Schválně, kdy se vám naposled stalo, že by vás nějaký muž oslovil? Něco takového začíná patřit do kategorie sci-fi. Jistě, máme rovnoprávnost a oslovit může i žena muže, ale brání tomu nejen stud a obava z odmítnutí, ale i fakt, že nikdy nevíte, zda není dotyčný zadaný. Takže místo toho, abychom – jako v dobách minulých – koukali na prsteníček, zda na něm objekt zájmu nemá snubní prstýnek, hupneme na seznamku.

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere, která se v nedávné době dotazovala pěti set tzv. internetových Čechů, se jich pokusilo seznámit se přes internet celých 42 %. Podle mého názoru dost malý vzorek na to, aby něco vypovídal, včetně toho, že prý nejčastěji používali Badoo nebo portál Seznamka.cz. Tinder prý netáhne.

Se seznamkami je to stejné jako s jakýmkoli jiným zbožím, je-li někdo úspěšný třeba na Badoo, začne ho doporučovat svému okolí, stejně tak od něj odrazuje, pokud je neúspěšný. Já osobně jsem na něm pohořela. Po několika dalších pokusech včetně jedné nejmenované seznamky (která inzeruje, že je zdarma, ale po hodinovém vyplňování dotazníku zjistíte, že abyste vůbec měla šanci vidět adepty seznámení, musíte sáhnout dost hluboko do peněženky) jsem nakonec skončila na stránkách Stesti.cz. Ty mi přišly nejsolidnější. Ale je to jako s jakoukoli jinou nabídkou, jednomu vyhovuje to a jinému zas ono.

Další, několik let starý průzkum na Lide.cz tvrdí, že zájem o internetové rande je zhruba padesát na padesát. Zahraniční čísla jsou také zajímavá: online seznamky každý měsíc používá přes 200 milionů lidí, přičemž více než třetina sňatků v Americe započala právě on-line. Podobné průzkumy je ale třeba brát s rezervou, protože si je zadávají právě internetové seznamky.

Ale dejme tomu, že polovina Čechů se někdy aspoň letmo pokusila seznámit přes internet. Ostatně možná, že je mezi ně započítána i jedna z mých přítelkyň, svobodná matka malého chlapečka, která prohlásila: „Byla jsem na jedné jediné schůzce a měla jsem z toho tak nepříjemný pocit, že jsem už na žádnou další nešla.“

Kterou si vybrat?

Nejprve je třeba zvolit si seznamku, na které budeme „dávat kůži na trh“. Ti, kteří jsou zaregistrovaní na Seznamu, možná zvolí Lide.cz, jiní Badoo, které má ve světě velmi dobré jméno. V současné době je na něm registrováno přes 400 milionů profilů, ze kterých je ale aktivní jen část, web je lokalizován do čtyřiceti jazyků včetně češtiny. U nás ale zas tak moc nejede, neznám nikoho, kdo by ho používal. Velmi dobré jméno má v Česku...

...CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ZÁŘIJOVÉ MARIANNE

titulka

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?