Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

24 pracovních židlí I

Je čas udělat si doma z malého koutku plnohodnotnou pracovnu! Zaostřili jsme na to nejdůležitější, máme pro vás výsledky a vy můžete začít tím, že si konečně koupíte pořádnou židli.

Redakce Marianne | 5. 12. 2012

Jak nakupovat

Při výběru pracovní židle je důležité, kolik času denně na ní prosedíte, ale i to, jak moc se pohybujete. „Pokud dlouhodobé sezení nekompenzujete sportem, měly by být vaše nároky na výběr židle o to vyšší,“ radí fyzioterapeut Michal Ton. Židle vám musí být opravdu pohodlná, a proto si ji v obchodě osobně vyzkoušejte. Zajímejte se o materiál nosné části – ocel vydrží dlouho, hliník také, a navíc je lehký, židle z plastu mají zpravidla nižší nosnost i životnost. Vynikající ergonomické vlastnosti nabízejí židle se synchronní mechanikou, díky které se může pohybovat sedadlo a opěradlo současně a vy si můžete nastavit křeslo do ideální polohy. Jednodušší je houpací mechanika, jež umožňuje většinou pouze houpání na křesle, které má pevně spojenou sedací část s opěrákem, a není proto možné nastavit samostatně sklon opěráku. Snadný pohyb židle umožňují kolečka, vybírejte je podle podlahy – tvrdá jsou vhodná pro měkké krytiny, a naopak. Místo koleček mohou být kluzáky, vhodné na měkké koberce.

Židle profesinální

Pracujete z domova? Nedělejte kompromisy a volte profesionální židli!

  1. ID Soft, Vitra, hliník, synchronní mechanika, područky, www.designpropaganda.cz, od 15 350 Kč
  2. Freespirit, hliník, synchronní mechanika, bederní opěrka, područky, Nábytek Říha, od 9421 Kč
  3. ID Trim, Vitra, hliník, synchronní mechanika, područky, 110 × 94 cm, www.designpropaganda.cz, od 16 130 Kč
  4. Beno, Patra, plast, synchronní mechanika, nastavitelné područky, www.aztoral.cz, 9990 Kč
  5. Sona Una, Boss Design, hliník, synchronní mechanika, bederní opěrka, nastavitelné područky, www.formdesign.cz, od 14 545 Kč
  6. Volmar, Ikea, ocel, nastavitelný sedák a opěradlo, bederní opěrka, područky, Ikea, 5490 Kč
  7. Liberty, Humanscale, hliník, synchronní mechanika, nastavitelné područky, Nábytek Říha, od 14 980 Kč
  8. Laura, Kika, plast, houpací mechanika, područky, Kika, 1990 Kč

Přesedněte na lepší

Židle pro dlouhodobé sezení by měla být opatřena synchronní mechanikou, která umožňuje současný pohyb opěradla a sedadla, a tak zůstává páteř přirozeně narovnaná a zádové svaly jsou zatíženy rovnoměrně. Kříži uleví zabudovaný bederní polštářek, který lze nastavit horizontálně i vertikálně. Komfort sezení zvyšuje měkký, vpředu zaoblený sedák a opěrka hlavy. „Ani nejlepší židle není samospasitelná, dlouhodobé sezení není přirozené,“ říká fyzioterapeutka Jaroslava Turková.

24 pracovních židlí I