Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

26. ročník Febiofestu: Nalaďte se na jaro filmově

Filmový program Febiofestu nabídne v devíti dnech celkem téměř 160 filmů z různých koutů světa.

Promotion | 14. 03. 2019

Již 21. března opět otevře své brány festival Febiofest, který každoročně přináší mnoho filmových zážitků. Naplno vychutnat si je můžete ve 12 kinosálech pražského multiplexu Cinestar Anděl. Další projekce budou probíhat v multiplexu CineStar Černý Most, v kině NFA Ponrepo a v kinosále Městské knihovny.

Na co se letos můžete tešit?

Francouzský herec Louis Garrel se představí na Febiofestu i jako režisér

Nepřehlédnutelným hostem festivalu je pohledný francouzský herec Louis Garrel. Pětatřicetiletý držitel ceny César za výkon ve filmu Pravidelní milenci přiváží na festival svůj nejnovější režisérský počin s názvem Věrní nevěrní. Ve filmu ztvárnil hlavní postavu a do rolí svých partnerek obsadil světovou modelku (a zároveň svou ženu) Laetitiu Castu a dceru herce Johnnyho Deppa Lily-Rose Depp. Na Febiofestu uvede Garrel film v předpremiéře 25. 3. v CineStar Anděl.

febiofest

Sekce Masters letos skóruje především na francouzském poli

I letos festival představí v sekci Masters deset nových filmů významných světových tvůrců. Nejpočetnější zastoupení má Francie - čtyři filmy, i když tři z nich vznikly v anglickém jazyce. Se svými snímky High Life (hrají Robert Pattinson, Juliette Binoche) a Sisters Brothers (hrají Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal) se poprvé do tvorby v anglickém jazyce a s americkými herci pustili režiséři Claire Denis a Jacques Audiard. Naopak do Francie se vydal natočit snímek U brány věčnosti, s Willemem Dafoem v roli Vincenta van Gogha, americký režisér Julian Schnabel. Jediným, kdo zůstal věrný zemi a jazyku je Olivier Assayas s typicky francouzskou zábavnou konverzační komedií Non-Fiction.

V sekci Made in USA převažují ženské hrdinky

Sekce Made in USA je na 26. ročníku Febiofestu opětovně věnována americkým nezávislým filmařům, menším a odvážnějším filmovým produkcím, kterým jde o autorskou výpověď, svébytnou režii a osobitý pohled na jejich dramatické či komediální hrdiny. V letošním roce převažují ve filmech ženské hrdinky. V Básníkovi ze školky (Sara Colengelo) je to ambiciózní učitelka v podání Maggie Gyllenhaal, ve druhém celovečerním filmu Bradyho Corbeta s názvem Vox Lux sledujeme kariéru popové zpěvačky, kterou hraje Natalie Portman. A nebo je hlavní postavou služka z konce 19. století v životopisném snímku Lizzie (režie Craig William Macneill), kde excelují Kristen Stewart a Chloë Sevigny

Kompletní program projekcí naleznete zde.

Chystáte se na Febiofest? A které filmy si nenecháte ujít?