Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

3 aktuální výstavy v Praze, které stojí za návštěvu

Pokud jste příznivcem výtvarného umění a fotografie, určitě byste si neměla nechat ujít tyto výstavy: Designblok, Invaze 68 a Space Maker.

Eliška Vrbová | 16. 10. 2018

Designblok

25. - 29. října 2018, Výstaviště Praha Holešovice

Letos se koncem října na holešovickém výstavišti odehraje už dvacátý ročník mezinárodního festivalu designu a módy Designblok. Opět se představí dlouhá řada designérů z odvětví interiéru a doplňků, módy a šperků či světel. Nebudou chybět zvučná designérská jména, jako je Vitra, Lasvit, Preciosa, Deelive, Maxim Velčovský či UMPRUM, z módních návrhářů se představí například Klára Nademlýnská, Hana Zárubová, La femme MiMi nebo Monika Drápalová. Bohatý bude samozřejmě i doprovodný program plný módních přehlídek, přednášek, hudebního programu a různých performancí. Vstupenka na celý festival včetně doprovodného programu stojí 350 korun.

Petr Písařík SPACE MAKER

6. září - 25. listopadu 2018, Galerie Rudolfinum

V Rudolfinu probíhá od začátku září výstava jednoho z nejobtížněji zařaditelných českých umělců. Petr Písařík v rámci výstavy SPACE MAKER představuje malby a trojrozměrné objekty zobrazující fiktivní krajinu. Expozice je reakcí na roztříštěnou pozornost člověka putujícího krajinou města plného barev a hluků, virtuálních pop-up světů vyskakujících z displeje smartphonu a neustálého pochybování o tom, co je trvanlivé a co rychle pomíjející. Díla Petra Písaříka nemají jednoznačný styl a asi právě proto jsou autentickým odrazem povahy současného životního rytmu. Vstupné na výstavu SPACE MAKER stojí 130 korun.

KOUDELKA: INVAZE 68 & archivní záběry Jana Němce

22. srpna 2018 - 6. ledna 2019, Veletržní palác

K padesátému výročí intervence vojsk Varšavské smlouvy do Prahy připravila Národní galerie výstavu reportážních fotografií Josefa Koudelky, které zachycují atmosféru 21. srpna 1968. Náhlou katastrofu, která zásadně ovlivnila osudy obyvatel Československa, zobrazil Josef Koudelka velmi autenticky, přestože se reportážní fotografii nikdy předtím nevěnoval. Kromě fotografií je ve Veletržním paláci k vidění i prostorová video instalace. Výstavu můžete navštívit až do 6. ledna příštího roku, vstupné je 100 korun.