Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

3 důvody, proč kupovat české potraviny

Ještě nedávno lidé bez přemýšlení nakupovali potraviny ze zahraničí, ovšem dnes už mnozí volí raději tuzemské výrobky. A to nejen proto, že jsou naše, ale také kvůli kvalitě.

Redakce Marianne | 25. 02. 2014


Co si budeme nalhávat – zkuste chvíli popřemýšlet o tom, jak dlouhou cestu musí urazit takový nezralý banán z Karibiku, než k nám dopluje a cestou dozraje. Nebo rajčata z Maroka či Portugalska. Nic proti nim, banány mám ráda, ale… Proč tedy dávat přednost tuzemským potravinám před těmi zámořskými? Jak říká Ing. Monika Bartolomějová, vedoucí nutriční terapeutka Světa zdraví, hlavně proto, že spotřebitel se může o kvalitě a způsobu produkce kupovaného zboží sám přesvědčit. „U brambor či česneku z Egypta nebo Číny to lze těžko,“ říká.

Dovezené brambory a vyvezená jablka

Faktem je, že dovoz a vývoz potravin trošku postrádá logiku – sem k nám se ročně dovezou potraviny za miliardy korun a cena vyvezených potravin je jen o pár miliard nižší. A to se bohužel netýká jen exotického ovoce a vývozu jablek a brambor. Proč se v našich supermarketech objevují česká jablka, mrkev a brambory tak zřídka? Přitom lidé čím dál víc volají po těch našich potravinách, protože jsou chuťově výraznější a taky čerstvější.

Dražší, ale kvalitativně lepší

Už před časem jsem začala kupovat regionální potraviny, a to buď u lidí, kteří mají na venkově svou zahrádku, nebo na farmářských trzích. Chuť českého česneku se nedá ani omylem srovnat s chutí toho čínského. Pravda, je dražší, ale co by člověk neudělal pro svoje zdraví a chuťové buňky. Sezonní potraviny jsou vždycky kvalitnější – jsou zralé, chutné a nemusejí chemicky dozrávat ve velkoskladech. To se týká nejen zeleniny a ovoce, ale i dalších produktů, jako jsou mléčné výrobky, maso či vejce.

cratesofproduce

Vypravte se na farmářské trhy

Lokální potraviny najdete spíše na farmářských trzích než v běžných prodejnách. Tato možnost je ideální – prodejce a farmáře v jedné osobě (obvykle) vidíte na vlastní oči, stejně tak si můžete na vlastní oči prohlédnout jejich produkty a klidně i ochutnat. „Hlavní je, že tyto produkty mají místní či tuzemský původ s důrazem na vysokou kvalitu a dohledatelný původ prodávaných potravin,“ říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

České potraviny ano – ale pozor na lákadla prodejců!

Ovšem i v případě tuzemských potravin je na místě ostražitost. Někdy jdete do obchodu a vidíte na obalu nápis: babiččin, babiččino, tradiční a podobně, což ve vás evokuje pocit, že jde o kvalitní české výrobky vyrobené podle původních receptur. Ale omyl, když se pak podíváte pozorně na složení výrobku, se zděšením zjistíte, že tahle babiččina bábovka je plná emulgátorů a barviv, takže s kvalitním a zdravým výrobkem nemá vůbec nic společného. I na farmářských trzích opatrně – velmi často zde najdete produkty s nápisem ‚domácí‘, ovšem podle vyhlášky Ministerstva zemědělství se na obalech tohle označení objevit nesmí (stejně jako termín syrový, živý apod.). Určitě se vyplatí vše si prohlédnout, zejména způsob skladování a označení.

A kde najdete seznam míst, kde nakupovat od farmářů? Například zde: http://www.farmarsketrziste.cz/ nebo http://www.najdisisvehofarmare.cz/najdisisvehofarmare/default.aspx

Související články

Rodina a děti

<span>Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?</span>

Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Byt

<span>Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy</span>

Nájemní byt prošel fantasickou proměnou: Výrazné syté barvy v duchu české trikolóry se staly hlavním prvkem interiéru v centru Prahy

Krása

<span>Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci</span>

Toužíte po delších vlasech? Máme pro vás seznam vitamínů, které vám s jejich růstem mohou pomoci