Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

3 pravidla bezpečného opalování, která všichni porušujeme

Opalování je jedním z největších prohřešků proti zdraví a kráse. Jak moc může škodit, vám ukáže speciální UV kamera, která navíc odhaluje, že ani s opalovacími přípravky nemáme vždy vyhráno. Proč?

Ivona Šouralová | 8. 06. 2016

Výsledky posledních průzkumů ukazují, že opalovací kosmetiku stále mnoho lidí nepoužívá – je to až 40 % žen a 70 % mužů! Proto se NIVEA rozhodla spustit kampaň, která usiluje o zvýšení povědomí o účincích opalovací kosmetiky, riziku UV záření a jeho vlivu na kůži, stejně jako chce ukázat, že i na slunci se můžete cítit bezpečně.

Nová kampaň dělá neviditelné viditelným, je tak trochu převratná a plná překvapení. Při její tvorbě značka NIVEA navázala na velký úspěch loňské spolupráce s britským výtvarníkem a fotografem Thomasem Leverittem a znovu společně pomocí speciální UV kamery odhalují netradiční pohled na použití opalovací kosmetiky – letos vytvořili další videa, aby nám ukázali tři největší prohřešky, kterých se dopouštíme při opalování. 

UV videografie totiž zvýrazňuje pigmentaci kůže. Ve srovnání s normálním osvětlením se světlejší kůže zdá velmi bledá a tmavší kůže ještě tmavší. A právě nerovnoměrná, skvrnitá pigmentace je známkou toho, že kůže byla v minulosti příliš vystavena UV záření – poškození kůže se objevuje především v místech, která jsou pravidelně vystavená slunci – například v obličeji nebo na rukách. Kojenci a batolata mají na UV snímcích většinou jednotnou barvu kůže. Obličeje mladistvých už na UV snímcích vykazují značné nepravidelnosti, které budou v pozdějším věku ještě výraznější. 

„A právě to jsem lidem pomocí UV kamery chtěl ukázat a přimět je, aby zbytečně neriskovali a aby pochopili, že svou pokožku mohou chránit kosmetikou na opalování a že tak zabrání i jejímu předčasnému stárnutí.,“ dodává Thomas Leveritt.

Chcete si UV kameru vyzkoušet na vlastní kůži? Na stránkách www.nivea.cz zjistíte, kdy bude Nivea tým poblíž vás.

A nezapomínejte ani na pravidla bezpečného opalování. 

 
1. PRAVIDLO: Natírejte se častěji
Namažete se opalovacím krémem ráno před odchodem a myslíte si, že máte vystaráno? I když používáte krém s vysokým ochranným faktorem, je dobré se během dne znovu natřít, protože ochrana časem slábne. „Ochrannou vrstvu obnovujte alespoň každé dvě hodiny. Extra porci krému nebo mléka své kůži dopřejte i po každém koupání nebo otření ručníkem. A to i při relaxaci na pláži či procházkách po městě. Neboť i pocení, které je v horkém počasí naprosto přirozené, oslabuje ochrannou vrstvu,“ radí dr. Katja Warnke z laboratoří Nivea.
 
Náš tip: Chladivé mléko na opalování OF 30 Protect & Refresh (Nivea, 200 ml, 330 Kč)

{YouTube}https://youtu.be/Qo4rsp6EX-A?list=PLXDkKp2Frka7xFr3lPmZUGeoMSP36vJ7Q{/YouTube}

 
2. PRAVIDLO: Natírejte se důkladně
Na celé tělo byste měla nanést zhruba 6 čajových lžiček mléka na opalování - jednou na každou paži, jednu na každou nohu, jednu na horní část těla a jednu na záda. A záda či partie, kam si dobře nevidíte, si nechte raději natřít od svých blízkých, partnera, kamarádky či kamaráda. Větší pozornost věnujte i citlivým oblastem: uším, nosu, rtům, zátylku atd., náchylné ke spálení jsou také ramena, boky, spodní část zad, nárty a zadní strana kolen. Používat můžete nejen krémy a mléka, ale také spreje, které jsou na roztírání jednodušší.

Náš tip: Olej na opalování podporující zhnědnutí OF 30 (Nivea, 200 ml, 330 Kč)

{YouTube}https://www.youtube.com/watch?v=Qo4rsp6EX-A&feature=youtu.be&list=PLXDkKp2Frka7xFr3lPmZUGeoMSP36vJ7Q{/YouTube}

 

3. PRAVIDLO: Obličeji věnujte speciální péči
Kůže na obličeji je tenčí a jemnější než na ostatních částech těla. Obličej tak patří k nejcitlivějším partiím lidského těla a nevyhýbá se jí vysoušení, vrásky, pigmentové skvrny ani jiné projevy stárnutí. Pokud tedy už v mladém věku nechcete působit jako stará vrásčitá babička, je opalovací kosmetika nezbytná. Denní krém s ochranným faktorem je totiž skvělý pro každodenní použití. Ale ne, pokud trávíte čas u vody, sportujete nebo celý den trávíte venku. „Na obličej nepoužívejte menší ochranný faktor než OF 30, a pokud jste ve věku, kdy to vaše pleť ocení, použijte pod ochranný krém antioxidační nebo protivráskové sérum,“ radí Hana Modrá kosmetická poradkyně Nivea. Ochranné opalovací přípravky jsou navíc voděodolné, což denní krémy nejsou.
 
Náš tip: Pleťový krém na opalování podporující zhnědnutí OF 30 (Nivea, 50 ml, 235 Kč)

{YouTube}https://youtu.be/kH9gjFbIVZM?list=PLXDkKp2Frka7xFr3lPmZUGeoMSP36vJ7Q{/YouTube}