Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Ručně vyrobené dárky, které jsou praktické a doopravdy potěší

Info ikona
Vánoce

Nemusíte svým blízkým z jednoho kusu dřeva vyřezat betlém, ani po vás nikdo nechce, abyste darovali uměleckou malbu hodnou mistra…vždyť bohatě postačí, když se pokusíte vykouzlit maličkost, která bude obsahovat tu hlavní hodnotu – vaši lásku.

Pokud se někdo domnívá, že vlastnoručně vyrobené dárky jsou jenom pro umělecky nadané duše, pak se šeredně plete. Důkazem jsem já sama! Nepatřím k nejšikovnějším lidem a nejednou mi učitelka na gymnáziu vyhrožovala dvojkou z výtvarné výchovy, avšak stačilo slevit z nároků a hle – už mám za sebou hned několik hand-made dárků, které se z fleku vyrovnaly draze koupenému zboží. Fígl totiž spočívá ve výrobě předmětů, u kterých nezáleží na každém detailu! Tak jdeme na to.

Vaječný likér

Dárky, které lze zkonzumovat (ještě lépe vypít), patří ve společnosti k těm nejoblíbenějším. Navíc vaječný likér je s Vánoci neodmyslitelně spjat, a tak by byla velká škoda, kdybyste neobjevili jeho dárkový potenciál.

Co budete potřebovat:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 200 ml smetany
  • 300 g cukru krystal
  • 1 vanilku
  • 8 žloutků
  • 1 kondenzované slazené mléko 
  • ½ litru rumu

Jak na to:

Mléko, smetanu, cukr, vanilku a žloutky smíchejte nad vodní lázní a nechte přivést k varu. Následně je důležité, aby tekutina zchladla. V dalším kroku přilijte kondenzované mléko a rum. Vše společně promíchejte a nechte den na studeném místě. Vaječný likér následně přelijte do vánočních skleněných lahví (prodává například švédský nábytkářský dům). Suma sumárum ideální dárek pro všechny, kteří nechtějí nad výrobou strávit hodiny a zároveň chtějí věnovat „praktický“ dar.

Mohlo by se vám líbit

Darujte design a příběhy. Máme tipy na nejkrásnější dárky od českých tvůrců

Vánoce jsou za měsíc tady, a tak je nejvyšší čas začít přemýšlet nad tím, čím své nejbližší letos obdarujete. Pokud se chcete vydat spíš cestou kvality než kvantity a podpořit i české návrháře, designéry a další tvůrce, máme pro vás hned několik tipů na stylové dárky od oblečení, šperků a kabelek přes české sklo, povlečení či svíčky až po spodní prádlo či parfémy. Co vyberete pro ostatní a čím udělá Ježíšek letos radost vám?
marianne.cz

Bomba do koupele

Šumivé bomby zažívají boom, a tak se domníváme, že jsou skvělým dárkem nejen pro rodinu, ale také pro kamarádky nebo kolegyně. Navíc vás jejich příprava vyjde o poznání levněji, než kdybyste šumivé bomby kupovali v obchodě.

Co budete potřebovat: 

  • ½ hrnku kyseliny citronové
  • ½ hrnku kukuřičného škrobu
  • ½ hrnku sody
  • vodu
  • barvivo
  • aroma
  • plastové formičky 

Jak na to: 

Nejprve si připravte velkou mísu, ve které smíchejte všechny sypké suroviny. Při míchání si dejte pozor, abyste ve směsi neměli hrudky. Dále si rozdělte obsah mísy na dvě části. Pokud samozřejmě chcete mít jednobarevné bomby, pak směs nerozdělujte. 

V dalším kroku přidejte ke směsi vodu. V ideálním případě použijte rozprašovač, díky kterému to s vodou nepřeženete. Je totiž nanejvýš důležité, aby ze směsi vznikla hmota, která drží pospolu. Následně přidejte barvivo dle vašeho gusta a vonnou esenci. Vzniklou hmotu namačkejte do formičky a vložte na půl dne do mrazáku. Voilà - domácí bomba do koupele je hotova! 

Info ikona
Bomba

Domácí mýdlo

Krásným dárkem je také mýdlo, které v domácích podmínkách vyrobíte raz - dva. Nejdůležitější pomůckou je hotová mýdlová hmotaPořízení mýdlové hmoty se nemusíte bát. Všechny prochází kontrolou a jsou certifikované a zdravotně nezávadné. Nicméně ale osoby s vyšší citlivostí by měli jejich použití otestovat na malém kousku kůže,“ doporučuje Marcela Dicker, odbornice na tvoření domácích mýdel z Manumi. Mýdlové hmoty mohou být transparentní nebo bílé a existují dokonce speciální pro vytvoření mramorového efektu.

Co budete potřebovat:

  • mýdlovou hmotu

  • vonné esence

  • barvy na obarvování mýdel

  • formy na výrobu domácích mýdel

Jak na to:

Hmotu nakrájejte na drobné kostičky a ve varném skle vložte do mikrovlnné trouby. Následně hmotu rozehřejte do úplného rozpuštění. Rozehřátou hmotu obarvěte barvivem, v tuto chvíli také přidejte esence a promíchejte. Nalijte do připravené formy a můžete přidat případné zdobení či povrch postříkal isopropylalkoholem, aby se odstranily případné bublinky. Po ztuhnutí (30 až 60 minut) vyjměte mýdlo z formy, zalamovacím nožem můžete začistit nerovnosti a mýdlo je hotové. Zbývá jen hezky zabalit.

Info ikona
Mýdla

Sladkost v sypkém stavu

Pokud jste v časové tísni, a potřebujete rychle vymyslet dárek pro vaši kamarádku, pak vyrobte právě tento. Trik spočívá v tom, že do průhledné sklenice nasypete suroviny, ze kterých si následně obdarovaná upeče bábovku, brownies nebo třeba sušenky. Do sklenice nasypte správnou gramáž a nezapomeňte připojit i recept, aby daná osoba věděla, kolik vajec, oleje či vody má do směsi přimíchat. Jednoduché, rychlé, nápadité a pro vás de facto bez práce.

Mohlo by se vám líbit

Pusťte se s námi do vánočního vyrábění

Spolu s designérkou Denisou Bartošovou jsme pro vás přichystali tři tipy na jednoduché vánoční vyrábění, které nezatíží rodinný rozpočet. Vše zvládnou i děti, a tak si společně můžete zkrátit čekání na svátky.
marianne.cz
Zdroj článku