Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

3 způsoby, jak nahradit běh a dosáhnout stejného efektu

5 km v písku, 10 km v hostivařském lesoparku, 15 km v horách, 23 km po polní cestě… Také máte mezi přáteli na facebooku samé super běžce? Jestli patříte do kategorie „jednou za čas se hecnu a s vypětím sil něco uběhnu“ anebo vám běh zkrátka nic neříká, máme pro vás řešení! Našli jsme tři způsoby, jak nahradit ďábelský běh, a přitom dosáhnout stejného efektu.

Ivona Šouralová | 8. 08. 2016
1. CHŮZE
Fakta o hubnutí chůzí jsou velice příznivá! Je to pohybová aktivita, která je pro naše tělo přirozená stejně jako běh. Nemusíte se na to nic učit ani si kupovat drahé vybavení. Stačí kvalitní sportovní obuv (na běh nebo na venkovní sporty) a motivace. Pokud se vám podaří si z chůze udělat pravidelný rituál a ujdete alespoň 6000 kroků souvislé chůze 5krát týdně, máte vyhráno. Kalhoty vám totiž budou brzy volné, a navíc se vám perfektně zvýší vaše kondice.
 
Ale pozor! Nejedná se o pohodovou vycházku, při které budete sbírat houby. Mluvím o rychlochůzi, která je daleko svižnější. A taková rychlochůze může co do náročnosti a spálených kalorií směle konkurovat běhu. Prospívá našemu srdci, svalům a je skvělým prostředkem pro snížení tělesné hmotnosti. Ale aby byla chůze dostatečně efektivní, je důležité správné držení těla. Narovnaná záda, hlava vzpřímená, ramena dolů, nohy a ruce jsou mírně povolené. Pokud si budete chtít dát do těla a posílit zadeček, došlapujte na paty. Zkuste to a uvidíte, že za chvíli i vy budete sdílet svůj počet ušlých kilometrů na Instagram a nebo se postupně dostanete až k samotnému běhání. Rychlochůze totiž slouží jako trénink pro vytrvalostní běh.
 
 
2. ŠVIHADLO
Švihadlo nemusí být jen vzpomínkou na dětství. Profesionální sportovci po celém světě švihadlo označují jako skvělou pomůcku pro zlepšení fyzické kondice, spalování tuků a ke zvýšení vytrvalosti. Jeho dalšími výhodami jsou nízká cena, skladnost (tím pádem si ho můžete vzít kamkoliv pojedete), časová nenáročnost a nezávislost na počasí. Je pravda, že je lepší skákat na měkčím povrchu, jako je trávník, podlaha v tělocvičně… – kvůli menší zátěži na klouby. Postoj u skákání přes švihadlo je víceméně stejný jako u chůze. Pouze nezapomínejte držet lokty u těla, protože impulz pro pohyb švihadla vychází z vašeho zápěstí. Tempo si určete sama, začněte v mírnějším tempu a postupně můžete zrychlovat stejně jako měnit styl přeskoku. Střídejte nohy, doskakujte rozkročmo, skákejte s obraty, zkřižte paže nebo předkopávejte. Až budete švihadlo vybírat, nezapomeňte, že důležitá je jeho délka. Vhodné švihadlo by mělo být tak dlouhé, že pokud se postavíte do jeho středu, konce rukojetí by měly směřovat do výšky vašeho podpaží.
 
3. DOMÁCÍ KARDIO TRÉNINK
Ke cvičení doma se uchyluje čím dál víc žen. Domácí trénink vám totiž ušetří čas i peníze, a navíc není stereotypní právě jako běh. Nemusíte být nutně odbornicí, abyste si mohla vytvořit zajímavý a účinný trénink, nemusíte ani platit hříšné peníze za osobního trenéra. Mně pomohla Jillian, která mě stála pouze pár sekund čekání při stahování z internetu. Jillian Michaels je americká osobní trenérka, která napsala několik knih a vytvořila přehršel internetových tréninkových programů. Já zkusila One Week Shred (můžete si ho stáhnout třeba z iTunes) a cítila jsem se po něm skvěle. Program je rozvržen do 7 dní a obsahuje dvě různé fáze: ráno posilování, večer kardio. Každá fáze je dlouhá něco málo přes 30 minut a cvičíte bez pauzy. Nečekejte pohodu, trénink je náročný, na druhou stranu – výsledky jsou vidět! Možná vás natolik zaujme, že si i po uběhlé týdenní výzvě pak pravidelně kardio trénink zacvičíte místo běhání stejně jako já.