Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

3 způsoby, jak nežít ve spěchu

Do snídaně se stihnete dvakrát zakousnout, v práci toho máte nad hlavu a večer uleháte s pocitem, že jste zase nic nestihli? Ať už život plný adrenalinu milujete, nebo doslova nenávidíte, jedno je jasné – čas od času bychom měli zvolnit!

Najít ve svém životě harmonii, během které dokážete skloubit kariéru s rodinným životem, se může zdát naprostým sci-fi. Pokud si ale utřídíte priority, pak vaše cesta ke spokojenějšímu životu může být mnohem snazší.

  1. Stanovte si priority

Zaměřili jste se někdy na to, kolik aktivit denně stihnete? Možná i vy jste vykonali věci, které pro vás nebyly užitečné či postrádaly smysl. Britský psycholog Tony Crabble v rozhovoru pro Flow Magazine prozradil, že svým klientům radí, aby si na papír sepsali své priority. Díky tomu se následně můžou rozhodnout, zda je splnění daného úkolu pro ně důležité, nebo je zásadně neovlivní. Mezi Crabblovy priority patří – pomáhat dobrým nápadům, být neustále inspirovaný a budovat silné vztahy se svými blízkými. Každý ale není psycholog, a tak vaše priority mohou být naprosto odlišné. Možná i vy někde ve skrytu duše cítíte, že každodenní úklid bytu není pro vás prioritou číslo jedna. V tom případě není nic jednoduššího, než si úklid odepřít a věnovat mu třeba pouze nedělní odpoledne.  

  1. Zapomeňte na to-do listy

S všemožnými lístečky, to-do listy a připomínkami v mobilu se v posledních letech roztrhl pytel. Skoro by se mohlo zdát, že ten, kdo nemá to-do list, ten ani nemůže být produktivním člověkem. Jenže to-do listy jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Na jednu stranu díky nim na nic nezapomenete, na stranu druhou vás můžou pěkně stresovat. Jakmile se zaseknete na prvním úkolu a nestihnete zbylých deset odškrtnout, pak můžete propadnout panice. Napište si na to-do list pouze aktivity, které doopravdy musíte za dnešek stihnout (zaplatit složenky, odvést auto do servisu) a nezahlcujte ho úkoly, které vlastně nemají jasný deadline. Uvidíte, že se ihned budete cítit lépe a váš den se nebude skládat jenom z odškrtávání splněných bodů.

To-do listy
  1. Řekněte si o pomoc

Požádat někoho o pomoc se v současné době příliš nenosí. Všude se dočteme o super ženách, které zvládají nezvladatelné, avšak málokdo nám řekne, že všechny nejsme stejné. Neporovnávejte se s ostatními, a pokud máte pocit, že svůj život nedržíte pevně ve svých rukou, obraťte se na nejbližší. Občas stačí jenom „drobná“ úleva od dané aktivity, a váš život se může ihned dostat do pozitivních barev. Domluvte se s partnerem na lepším rozdělení domácích prací, poproste babičku o odpolední hlídání vašeho potomka nebo šéfku o posilu do vašeho týmu. Říct si o pomoc rozhodně není nic, za co byste se měli stydět.

ČTĚTE TAKÉ: 6 překvapivých příznaků, které signalizují, že jste ve stresu

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?