Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

4 filmy, které režírovaly ženy a uvidíme je letos v kinech

Letošní filmové premiéry nabídnou neobvyklé množství snímků, které režírovaly ženy. Některé z nich jsou dokonce těmi nejočekávanějšími filmy vůbec. Pojďme se společně podívat, o jakých režisérkách letos rozhodně uslyšíme.

Eliška Vrbová | 31. 01. 2018

V pasti času

Ava DuVernay je nejvíce známá díky historickému thrilleru Selma a dokumentárnímu krimi 13th. Její nejnovější film, adaptace klasického americké románu autorky Madeleine L'Engle, je však o něco odlehčenější. Třináctiletá Meg Murry v něm cestuje vesmírem a hledá svého otce astrofyzika, který je uvězněný temnými silami. Snímek V pasti času se může pochlubit také hvězdným obsazením, hraje zde například Reese Witherspoon, Oprah Winfrey, Chris Pine nebo Mindy Kaling. I kvůli tomu se jedná o jeden z nejočekávanějších filmů tohoto roku. my ho v českých kinech budeme moct vidět od 12. dubna.

Mary Queen of Scots

Umělecká ředitelka londýnské divadelní společnosti Donmar Warehouse, Josie Rourke, se rozhodla natočit životopisný snímek o skotské královně Marii Stuartovně ze 16. století. Film, který přijde do českých kin v polovině září, převypráví příběh o boji o moc mezi Alžbětou I. a její skotskou sestřenicí Marií. V roli Alžběty uvidíme Margot Robbie a titulní postavu si zahraje Saoirse Ronan. Kromě těchto hereček se ve filmu objeví také přítel zpěvačky Taylor Swift, Joe Alwyn, coby Robert Dudley, tedy 1. hrabě z Leicesteru a údajně i milenec Alžběty I.

Lady Bird

Komediální drama americké režisérky Grety Gerwig už stihlo získat dva Zlaté glóby a dvě nominace, dvě ceny New York Film Critics Circle a jednu Los Angeles Film Critics Association. Na Oscary má Lady Bird dokonce pět nominací. Jestli nějakou z nich promění, se však dozvíme až 4. března. Do té doby se ale stihneme na film podívat i v českých kinech, premiéru má totiž v první březnový den. My už se nemůžeme dočkat.

The Darkest Minds

Do sci-fi thrilleru Darkest Minds se pustila režisérka Jennifer Yuh Nelson, z jejíž dílny zatím známe animované filmy Kung Fu Panda 2 a 3. Tento snímek, který se do českých kin dostane v polovině září, bude filmovým zpracováním knihy od Alexandry Bracken z roku 2012. V hlavních rolích se představí Amandla Stenberg, Mandy Moore a Gwendoline Christie. Děj se točí okolo šestnáctileté Ruby, která jako jedna z mála přežije nemoc, co zabila 98% dětí v Americe.