Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

4 filmy, s nimiž se na chvíli vrátíte do školních let

Zítra je pro děti školou povinné oficiální start do nového školního roku a s ním vždy přichází tak trochu nostalgie pro rodiče. Zavzpomínat na svá školní léta si můžete nejen u starých fotografií, ale třeba také u filmů, která se ve školním prostředí odehrávají. My jsme pro vás vybrali čtyři takové, které zachycují školu jak v době současné, tak i minulé.

Eliška Vrbová | 3. 09. 2017

Protivný sprostý holky

Filmů a seriálů z prostředí amerických středních škol existuje spoustu a ve všech vidíme to identické prostředí - skříňky, u nichž se většinou stanou ty nejzásadnější momenty, červené plastové kelímky, s nimiž se hraje také takzvaný beer pong a partu školní královny, kterou všichni obdivují a nenávidí zároveň. Film Protivný sprostý holky z roku 2004 však všechny tyhle tolik typické prvky zapracoval do děje ze všech nejšikovněji a vznikl tak snímek, v němž se do situace Cady (Lindsay Lohan) dokážete bez problému vžít.

Pomáda

Průkopníkem filmů odehrávajících se na americké střední škole se stala v roce 1978 dnes už kultovní Pomáda v hlavních rolích s Johnem Travoltou a Olivií Newton-John. Nemůžeme se rozhodnout, co na tomto filmu milujeme více, jestli písničky, stylové dobové oblečení, tancujícího Johna Travoltu nebo proměnu Sandy v závěru filmu. Proto platí jediné - jestli vám Pomáda z nějakého důvodu zatím unikla, musíte to co nejdřív napravit. A vy, které jste ji viděly už asi padesátkrát jako my, si ji klidně pusťte po padesáté první.

Rebelové

Muzikálový snímek Filipa Renče z roku 2001 nám sice připomíná smutné události 21. srpna 1968, ale díky skvěle zpracovanému soundtracku má i jakýsi pozitivní náboj. Nesmíme opomenout samozřejmě i skvěle zvolené oblečení, které nás do atmosféry let šedesátých naprosto vtáhne. No a pro film přepracované písničky, jako je Pátá, Š Š Š nebo Mně se líbí Bob už jsou dnes skoro klasika.

Charlieho malá tajemství

Jeden z prvních filmů, kde se objevila Emma Watson po filmech o Harry Potterovi, natočil v roce 2012 Stephen Chbosky, který třináct let před tím vydal knihu Ten kdo stojí v koutě (v angličtině má film i knížka stejný název, a to The Perks of Being a Wallflower). Celý příběh se nese v duchu citátu, který patnáctiletý Charlie řekne o několik let starší Sam, do níž je zamilovaný: Přijímáme lásku, kterou si podle nás zasloužíme. Jak film, tak knížka nese rozhodně mnoho autobiografických rysů Stephena Chboského a v příběhu se určitě najde každý, kdo se ve škole cítil někdy tak trochu "jiný".