Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

4 hlavní fakta, proč ženy chtějí cvičit výhradně v ženském kolektivu

Pro spoustu žen představuje cvičení nejen možnost dostat se do kondice, ale zároveň si při něm vyčistit hlavu. I z toho důvodu ženy vyhledávají místa, kde nejsou žádné rušivé elementy. Vyhledávají místa bez mužů.

Karolína Peřinová | 20. 11. 2018

Mnohé ženy mají pocit, že se při cvičení ztrapní

Jedním z nejčastějších důvodů, proč ženy chodí cvičit raději tam, kde nejsou muži, je stud. „Většina žen středního a vyššího věku hledá dlouho odvahu k tomu, aby navštívila smíšenou posilovnu,“ říká hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová. „Mají pocit, že by se zbytečně ztrapnily mezi mladšími slečnami s vysportovanou postavou a exhibujícími svalovci,“ vysvětluje Hollerová. Zároveň ale dodává, že i některé velmi mladé ženy či dívky volí radši ženskou posilovnu. „Důvodem je třeba i to, že nikdo neřeší, jestli na sobě máte značkové legíny,“ vysvětluje Hollerová. Majitelka studia Fascinace Mgr. Tereza Náplavová Semrádová, Dis. k tomu dodává, že ženy se chtějí soustředit samy na sebe. „Netouží po zvědavých a mnohdy i nenasytných pohledech mužů,“ tvrdí Semrádová.

 Ženy se stydí za svou nadváhu nebo viditelný zdravotní hendikep

Dost často je důvodem také to, že některé ženy mají větší nadváhu nebo mají nějaký zdravotní problém, co je vidět,“ říká Hollerová a svěřuje se s příběhem jedné své klientky „Cvičila jsem s Míšou, mladou slečnou s obrnou. Chodila k nám do Contours, kde jsme cvičily podle individuálně připraveného plánu na posilování a prováděly jsme asistovaný strečink. Hodně jí cvičení pomáhalo, spastické svaly se jí po cvičení vždycky příjemně uvolnily. Míša by do klasické posilovny nešla. V tom našem ženském kruhu jí bylo dobře.“ Podobné to bývá i u žen, které mají nadváhu a tím i nízké sebevědomí. „Ačkoliv není důvod, aby se ženy za sebe styděly, když vlastně chtějí se svou postavou něco dělat, tak v ženském fitku se zkrátka cítí lépe,“ vysvětluje Hollerová.

fff

Ženy se chtějí soustředit samy na sebe

Věděla jste, že muži mají nejen jiné tempo a styl cvičení, ale některé druhy cvičení mužům jednoduše nevyhovují?

Majitelka studia Fascinace Semrádová zmínila, že mnohé ženy se chtějí soustředit samy na sebe, proto vyhledávají místa, kde se při cvičení dokonale uvolní. Jako příklad uvádí Pilates: „Ačkoliv Pilates je vhodná pohybová aktivita pro všechny, tak mužů chodí na Pilates oproti ženám stále málo. Když se mi podařilo dostat muže na skupinovou lekci většinou jsem na konci slyšela jejich poklonu k výkonu žen. Kromě toho muži zmiňovali, že je cvičení Pilates velmi náročné, ale není ideální pro ně, protože se po nich chce najednou spousta věcí a to nejsou schopni zpracovat a cvičit.

Na hormonální jógu mají muži vstup zakázán

Podobné je to i v případě cvičení jógy. Zakladatelka center Domu Jógy a autorka knihy o józe pro seniory Věra Vojtěchová říká: „Jóga je ideálním doplňkem k různým sportům, zlepšuje sportovní výkony a mimo jiné odbourává stres a nemůžu říct, že by na lekce jógy chodily výhradně jen ženy. Na klasickou nebo třeba power jógu chodí s oblibou i muži, ale třeba taková hormonální jóga, je ryze ženská záležitost.“ Ženská jóga je jemnější a podle Vojtěchové by žena v józe měla vždy praktikovat odlišně než muž. „Je to vcelku prosté a logické. Ženské tělo je jiné. Žena přemýšlí, cítí a prožívá věci kolem sebe i v sobě jinak než muž. Proto by úsilí vložené do jógy mělo být ženským tělem vykreslené jinak,“ vysvětluje Vojtěchová.

jjj

Ženské tělo má odlišné potřeby než to mužské

Ostatně to platí i o fitness centrech určených pro ženy. „Čistě ženské posilovny jsou zaměřené na trénink žen, tedy specifické problémové partie a shazování tuku a vše se točí kolem toho. Cvičení zaměřené na zadeček, břicho, triceps, zdravotní cvičení na záda, posílení ramenního pletence, spalování tuku. Kromě toho každé ženě vysvětlíme, proč jsou svaly důležité a že nemusí mít strach, že se z ní stane Rambo,“ doplňuje Hollerová. V mnohých fitness centrech pro ženy najdete také přístroje, které v běžném fitku nejsou. Hitem je přístroj Power Plate s vibrující plošinou, který využívá podobného principu jako třeba fitbally a další pomůcky, tedy labilní plochu.

Tip na závěr: Ponořte se do páry nebo úplné tmy

Dokonalým místem bez mužů, které sice není tak úplně o sportu, ale úzce s ním souvisí, je sauna. Stačí si vybrat den, který je určený jen ženám a užít si dokonalý relax, ať už v páře nebo finské sauně. „Těm, kteří se ostýchají nebo zkrátka jen touží po naprosto nezapomenutelném zážitku, doporučuji vyzkoušet jógu ve tmě,“ hází do placu svůj tip Vojtěchová. „Jóga ve tmě vás zavede do jiné perspektivy těla, otevře vám dveře do jiného rozměru praxe. Jóga obecně je zejména vnitřním cvičením, ale mnohdy ztrácí tuto kvalitu důrazem na vizuální a estetické provedení pozic. Při cvičení jógy ve tmě toto odpadá. Tma člověka přiměje k tomu, aby se věnoval jen sám sobě. Nic jiného mu ani nezbývá, protože ve tmě nemáte možnost porovnávat se s ostatními, nejste pozorováni – nikým, dokonce nemůžete pozorovat ani sami sebe v zrcadle,“ uzavírá Vojtěchová.