Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

4 sporty, které jsou skvělým doplněním běhu

Běhání je úžasné, jenže po čase zjistíte, že pouze tento pohyb nestačí. Ideální je, pokud ho kombinujete i s jinými sporty, protože tak zapojíte i jiné svalové skupiny. Vybrala jsem pro vás čtyři, které jsou k běhu opravdu ideální!

Soňa Kotulková | 27. 04. 2017

Elektrostimulační trénink
Multifunkční trénink pod vedením trenéra trvá pouhých dvacet minut, ale věřte mi, že i tak dá pěkně zabrat, procvičíte totiž skoro devadesát procent svalů v těle. Jak to probíhá? Nejprve se oblečete do speciální vesty, kalhot a pásů na paže a stehna – budete si možná malinko připadat jako ve sci-fi filmu, od tohoto oblečku totiž vedou nejrůznější drátky k přístroji, na němž trenér nastaví pulzy stimulující vaše svaly. Jejich intenzitu samozřejmě můžete tlumit dle potřeby, ve svalech pak během pulzů ucítíte mravenčení a při silnějších pulzech i to, jak se svaly jakoby samy hýbou. Pak začnete s cvičením, pro běžce jsou ideální buď cviky na zlepšení kondice, nebo ty na posílení středních partií těla (tzv. core), které jsou u běhu velmi důležité.
K elektrostimulaci může trenér využívat také různé další pomůcky, třeba balanční podložku bosu. Jen stát je na ní při pulzech dost těžké, a co teprve, když začnete se dřepy! Skvělé jsou také činky nebo cvičení na podložce. Věřte, že lekce uteče jako voda a vy na konci skutečně ucítíte, jak moc jste si mákli. Více na www.bodybody.cz.

Plavání
Jednoduchý způsob, jak si protáhnout tělo. Pomůže vám pěstovat vytrvalost a je také skvělým regeneračním sportem, báječně uvolňuje unavené svaly po běhání. Styly samozřejmě můžete střídat, ale klidně postačí klasická prsa, jen byste neměli plavat „na paní radovou“, tedy s hlavou nad vodou, zbytečně tím zatěžujete krční svaly, zdravější je nořit při výdechu hlavu do vody.
Optimální pro trénink je samozřejmě kraul, dost lidí však plave špatně a některé svalové skupiny zbytečně přetěžují, proto doporučujeme pár tréninků pod vedením zkušeného trenéra, který vás naučí správně dýchat a může vám připravit i tréninkový plán.

Nordic Running – běh s holemi
Na první pohled vám to možná bude připadat trochu komické, ale když to vyzkoušíte, zjistíte, že to žádná legrace není – pro svaly pěkná makačka. Speciálně upravené hole vypadají jako na běžky, avšak mají konec upravený jako u holí trekingových, také mají úchyty pro ruce, do kterých je snadno zaháknete, takže vám při běhu nevypadnou. Délka holí by měla sahat asi deset centimetrů pod ramena, nejprve s nimi pomalu chodíte a učíte se synchronizovat krok a práci rukou, teprve pak se rozběhnete. Věřte mi, že i když jste trénovaní, za chvíli budete pěkně sípat, do běhu totiž mnohem více zapojujete ruce. Podle Milana Kůtka, zakladatele této unikátní metody, jsou benefity nordic run­ningu hlavně vysoký energetický výdej a šetrnost ke kloubům – hole totiž nohy pomáhají odlehčovat. Tahle technika ovšem není ideální na žádné dlouhé trasy, akorát jsou tréninky do maximálně 10 kilometrů. Věřte, že i tak to na sobě opravdu ucítíte. Více na www.behsholemi.cz.

Cyklistika
Jednoduché, ale účinné – jízda na kole skvěle rozvíjí aerobní aktivity a podporuje kondici, zapojujete totiž při ní podobné svaly jako při běhu, stehna a lýtka. Zkrátka další skvělý vytrvalostní sport. Jak jej kombinovat s během? Jako regenerační a kompenzační program na zotavení po náročných běžeckých trénincích je vhodná nízká intenzita zátěže při delších vzdálenostech, takže žádné intenzivní sprinty, ideální je pozvolná jízda na rovince. Pokud jste na sebe náročnější a chcete zlepšovat vytrvalost, volte kopce při těžším převodu. V případě, že doma nemáte kolo a potřebujete mít nad sebou dohled, zkuste třeba skupinový spinning, raději ale volte nízké zátěže a pomalejší tempo, nenechte se skupinou vyhecovat za každou cenu a taky se vždy nakonec nezapomeňte dobře protáhnout!