Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

4 tipy, jak zvelebit zahrádku či zahradu, aby ji mohla využít celá rodina

Máte k dispozici zahrádku na chalupě či bydlíte v rodinném domě? Popřemýšlejte nad tím, jak zahradu uzpůsobit tak, aby si na ní přišli na své všichni, kdo ji budou využívat. Jak na to? Stačí mít na paměti tyto 3 jednoduché triky.

Promotion | 14. 05. 2020

1. Pěstování květin, zeleniny a ovoce

V rámci zvelebování zahrady či zahrádky je důležité uvědomit si, pro koho má zahrada sloužit. Základem tedy je, aby byla zahrada nejen pro zábavu, ale také trochu „funkční“. Zkuste se tedy rozhlédnout a vytyčit si plochu, kde by se měl vyskytovat záhon se zeleninou, ovocné keře a kde byste naopak rádi viděli „tu okrasnou část“ vaší zahrady.

Tip: pro klíčení semínek a pěstování sazeniček zeleniny se vám bude perfektně hodit samozavlažovací truhlík a následně pak zahradní postřikovač. Popřemýšlejte také nad vybudováním skleníku, kde se vám bude zejména zelenina pěstovat mnohem lépe než venku.

2. Dětský koutek

Nezapomeňte zabavit své ratolesti, a to jak v létě v parném počasí, tak i na jaře či na podzim. Proto by vám na zahradě nemělo chybět pískoviště, zahradní houpačka nebo prolézačky. Pokud neplánujete větší investici v podobě budování bazénu, pořiďte svým ratolestem alespoň nafukovací bazén. Vy i vaše dítka se v něm v létě krásně osvěžíte a nemusíte řešit bazénovou chemii ani údržbu.

pr

3. Dílna

Pokud již nemáte dílnu zařízenou přímo v přízemí domu, určitě ji vybudujte na zahradě – ideálně někde poblíž domu kvůli připojení elektřiny, případně i vody. Taková dílna se bude hodit jako „trucovna“ zejména mužům, kteří si chtějí odpočinout od každodenních povinností.

4. Koutek pro dospělé…

…neboli pergola, grilovací koutek, zahradní posezení… zkrátka říkejte mu, jak chcete. Ať už plánujete letní grilování s přáteli nebo jen odpolední kávu a svačinku. Zde stačí pouze rozmyslet, zda chcete budovat přístřešek, pořídíte stan nebo zkrátka uděláte posezení pod širým nebem.

pergola