Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

4 výhody, které přináší single život

Info ikona
Deník Bridget Jones

Budete možná překvapeni, jak velký pozitivní dopad může život o samotě mít. Vždyť i jedna z lekcí, které jsme se naučili od legendární Bridget Jones je, že být nezadaná je naprosto OK! Tak nečekejte, že najdete své štěstí u druhých a začněte hledat u sebe.

Karolína Peřinová | 11. 11. 2020

Určitě znáte ty soucitné pohledy okolí, když řeknete, že žijete sami. Spousta lidí má za to, že jste zcela izolovaní a všechny večery trávíte u televize s kýblem zmrzliny. To si ale myslí pouze ti, kteří sami nikdy nebydleli. Ve skutečnosti jsou totiž nezadaní lidé kolikrát více společenští než ti, co s někým sdílí domácnost. Více chodí ven, navštěvují různé akce, výstavy, koncerty a vídají své známé mnohem častěji.

Jistě, přijít domů z práce a mít s kým sdílet dojmy z celého dne je určitě příjemné. Na druhou stranu, když žijete sami, můžete si pořídit kočku. Tu tyhle informace budou zajímat možná víc, než by zajímaly vašeho případného partnera nebo spolubydlícího.

Mít celou domácnost pro sebe je v určitých směrech složitější. Existuje ale i spousta výhod. Třeba, že vám nikdo nesní vaše jídlo a nepřepne oblíbený program v televizi. Máte koupelnu jen pro sebe a nikdo vám neklepe na dveře, že tam zrovna také potřebuje. Krom toho má tento životní styl i významný dopad na naši psychiku.

Mohlo by se vám líbit
15 důvodů, proč si zamilovat život na venkově
+ soutež jako bonus
Číst story
keywords

Vede k sebepoznání

Žít nějakou dobu o samotě je jednou z nejlepších životních lekcí, kdy o sobě zjistíte spoustu věcí. Poskytne vám pohled na sebe samé, který se vám ve společnosti jiných lidí nenaskytne. Objevíte své touhy, cíle, vzorce chování, silné i slabé stránky. Máte mnohem více času soustředit se na sebe a rozvíjet se. Sebepoznání zkvalitní váš život a vlastně i život vašeho blízkého okruhu lidí.

Rozvíjí kreativní já

Když žijete sami, máte dostatek prostoru objevovat a rozvíjet vášně i koníčky. Mnoho slavných spisovatelů, umělců i muzikantů potřebovalo ke stvoření svých největších děl samotu. Byla ideální pro jejich myšlení, představivost a koncentraci.

Pomáhá více ocenit přítomnost druhých

Samostatnost v nás vytváří určitý balanc a harmonii. Umožňuje více si vážit společnosti druhých lidí. Mnozí berou přátelství i rodinu jako samozřejmost a přestanou si jich po nějaké době dostatečně vážit. Bydlení o samotě vytvoří z času s blízkými vzácný okamžik. Díky tomu si ho více vážíme a umíme ho ocenit.

Vytváříme si silnější vazby

Ať už jsou to vazby s lidmi, koníčky, prací nebo sebou samými, samota nám dává čas zaměřit se na to, co je pro nás důležité a co ne. Přestáváme naši pozornost všude možně rozptylovat a soustředíme se na věci, které pro nás mají opravdový význam.

Mohlo by se vám líbit