Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

4 výstavy v Praze, které stojí za návštěvu

V pražských galeriích a muzeích právě probíhá několik velmi zajímavých výstav, které byste rozhodně neměla vynechat. Je už jen na vás, jestli si vyberete Retro biják, Cecila Beatona, Jana Zrzavého nebo Zázračný obraz Kathariny Grosse.

Eliška Vrbová | 13. 06. 2018

Cecil Beaton, fotograf královen

Cecil Beaton
Iniciátor výstavy Cecil Beaton, fotograf královen, Jiří Pospíšil, před exponátem, vozem Rolls Royce Silver Wraith z roku 1946, který je do výstavy umístěn jako odkaz na vozidla britské královské rodiny. V pozadí genealogický strom britské královské rodiny, vytvořen specificky pro výstavu ilustrátorem Richardem Fischerem pro Museum Kampa.

Jeho jméno možná neznáte, jeho fotografie jste ale už určitě někde viděla. Jeden z nejslavnějších britských fotografů 20. století dokumentoval soukromé okamžiky britské královské rodiny i klíčové osobnosti světové kultury a politiky. Kromě toho kreslil karikatury a díky časopisům Vogue a Vanity Fair se dostal i k módní fotografii. Cecil Beaton vytvořil kostýmy a celkovou výtvarnou stránku filmu My Fair Lady v hlavní roli s Audrey Hepburn, za což získal hned dva Oscary. Výstava probíhá v Muzeu Kampa do října a za vstupné zaplatíte 190 korun.

www.muzeumkampa.cz

RETRO BIJÁK 60. - 90. let

Retro Biják

Před měsícem odstartovala v Tančícím domě výstava oslavující český film, tedy přesněji řečeno kostýmy  a scény z českých filmů. Na výstavě Retro biják najdete originální kostýmy zapůjčené z Barrandovských ateliérů a České televize doplněné filmovými rekvizitami, fotografiemi a dalšími dekoracemi. Je to největší výstava související s československým filmem od roku 1987 a většina vystavených kostýmů a rekvizit nebyla nikdy prezentována veřejnosti. Výstava potrvá až do 14. října a vstupné stojí 190 korun.

www.retrobijak.cz

Jan Zrzavý

Jan Zrzavý
Jan Zrzavý, zdroj: Museum Kampa

Už jen necelý měsíc máte na shlédnutí nádherných děl malíře Jana Zrzavého v Muzeu Kampa. Jan Zrzavý kromě jiného ilustroval díla jako Máj Karla Hynka Máchy nebo Kytici Karla Jaromíra Erbena. Výstava se soustředí na čtyři nejdůležitější okruhy autorova díla. Na výstavě tedy uvidíte rané, radostné, expresivní a někdy i erotické kresby, stylizované převážně ženské figury, náboženské motivy a v neposlední řadě krajiny z Bretaně i Čech, z Vysočiny i Ostravska, z římské Via Appia a z Benátek. Výstavu Jana Zrzavého najdete v Muzeu Kampa v 1. patře Schulzova křídla a za vstupné zaplatíte 130 korun.

www.museumkampa.cz/vystava/jan-zrzavy/

KATHARINA GROSSE: ZÁZRAČNÝ OBRAZ

Národní galerie
Katharina Grosse: Zázračný obraz, 2018, Národní galerie v Praze. Foto: Nic Tenwiggen

Až do ledna příštího roku se bude Veletržní palác pyšnit velkorozměrnou malířskou instalací Kathariny Grosse. Dílo Zázračný obraz (Wunderbild) vzniklo přímo pro Národní galerii a zachycuje gestický okamžik zjevení obrazu. Na malbu nahlíží jako na proces vyznačující se mimořádnou houževnatostí a nestálostí, jako na život sám, jako na duševní i tělesnou posedlost. Vstupné pouze na obrazy Kathariny Grosse stojí 150 korun. Ve Veletržním paláci však můžete kromě Zázračného obrazu navštívit i další výstavy, například Konec zlatých časů, Koudelka: De-creazione nebo Maria Lassnig 1919 - 2014.

www.ngprague.cz/vystavy