Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

40 svatebních šatů, které psaly svatební historii

Info ikona
Diana

Některé byly dlouhé, jiné krátké, další zase velmi extravagantní. Pokaždé však splnily svůj účel, a to udělat ze svatby nezapomenutelnou a z nevěsty krásnou. Díky těmto šatům si možná slavné svatby pamatujete i vy. Prohlédněte si čtyřicet svatebních šatů, které psaly svatební historii.

Eliška Vrbová | 28. 07. 2023

Víte, že závoj princezny Diany byl vůbec nejdelším závojem v historii královských svateb? Že monacká kněžna Charlene se vdávala v šatech posázených čtyřiceti tisíci Swarovski krystalů, dvaceti tisíci perel a třiceti tisíci dalších drahých kamenů? A věděla jste, že herečka Elizabeth Taylor byla vdaná celkem sedmkrát a za jednoho muže dokonce dvakrát? Všechna tato a další zajímavá fakta o svatbách, svatebních šatech, manželstvích a rozvodech slavných osobností včetně britské královské rodiny se dozvíte v galerii, kterou jsme pro vás připravili.

Nejslavnější svatební šaty všech dob

Svatební šaty v britské královské rodině

Samostatnou kapitolou jsou svatební šaty, které oblékly členky britské královské rodiny. Nezapomenutelné jsou svatební šaty královny Alžběty II., které byly vyrobené ze saténu Duchesse v barvě slonovinové kosti a ozdobené 10 tisíci dovezených bílých perel, stříbrnou nití a tylovým vyšíváním. Její svatební komplet zahrnoval také téměř pětimetrovou vzorovanou vlečku připevněnou na ramenou a závoj z hedvábného tylu upevněný za korunkou zapůjčenou od její matky.

Když si Princezna Anna, jediná dcera britské královny Alžběty II., brala v listopadu 1973 kapitána Marka Philipse, v její kytici byla i snítka myrty vypěstovaná z části kytice královny Viktorie. Její šaty vytvořil Maureen Baker, hlavní návrhář pro Susan Small, a zůstaly tajně ukryty až do svatby. Anne a Mark se rozvedli v roce 1992, v tom stejném roce se ale Anne vdala znovu - za vice admirála Timothyho Laurence. Stala se tak po dlouhé době prvním členem britské královské rodiny, který po rozvodu znovu vstoupil do manželství.

Tajnosti panovaly také okolo svatebních šatů Kate Middleton. Po neuvěřitelnou dobu šesti měsíců, kdy byli zasnoubeni, se jméno návrháře jejích šatů uchovávalo v utajení a samozřejmě kolem něj byly velké spekulace. Nakonec, až ve chvíli, kdy nevěsta vcházela do Westminsteru, se ukázalo, že návrhářem šatů je kreativní ředitelka Alexandra McQueena - Sarah Burton.

Více se dozvíte v naší galerii.

Mohlo by se vám líbit
Zdroj článku