Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 důvodů, proč je právě teď ten nejlepší čas, kdy navštívit Srí Lanku

Srí Lanka se v posledních letech stala exotickou destinací číslo jedna. Aby také ne, takzvaná "perla Indického oceánu" se může pyšnit jak přírodními krásami či starobylými památkami, tak skvělou gastronomií i nápaditými lokálními návrháři.

Eliška Vrbová | 12. 09. 2018

Starověká kultura

Historie Srí Lanky se datuje ještě dál než 1000 let před Kristem. Pokud chcete zažít to nejlepší ze staré buddhistické kultury, vydejte se na pouť do města Anuradhápura plného chrámů a posvátných bazénů. Najdete zde také přes 2000 let starý Strom bódhi. Svůj výlet začněte vystoupáním 1200 schodů z měsíčního kamene vedoucích k archeologickému nalezišti Sigiriya s pozůstatky palácového komplexu z 5. století. Na vrcholu kamenné pevnosti leží zimní palác krále Kashyapy I. Jestli hledáte místo vhodné k meditaci, žádné lepší už na Srí Lance zřejmě nenajdete. 

Kulinářská scéna

Srí Lanka je takový gastronomický "melting pot", střetávají se zde vlivy různých kuchyní od malajsijské až po holandskou. Tropické klima a umístění znamená, že ryby, kokosy a koření jsou základem většiny jídel napříč celým ostrovem, ale každý region má samozřejmé svá vlastní typická jídla. Když už budete na Srí Lance, byla by škoda všechny místní dobroty neochutnat. Na severu v Jápané si objednejte krabí kari, na východě hostinu na lotosovém listu, na jihu rybí pokrm jménem Ambul Thiyal, což je kyselé rybí kari se sušenou garcinií kambodžskou. Nebo se vydejte na piknik na Galle Face Green v parku Viharamahadevi a ochutnejte něco z místního street food. 

Wellness resorty

Jestliže potřebujete na chvíli vypnout a mít svůj klid, vězte, že Srí Lanka se může chlubit několika skvělými útočišti v podobě wellness resortů. Jedním z nich je eko resort Tri na březích jezera Koggala. Design hotelu je postavený na porostlých stěnách a zelených střechách, najdete zde jógové studio a lázně, kde si můžete dát tradiční indickou masáž. Naopak v horách se nachází Santani Wellness Resort, což je doslova ájurvédský svatostánek. Mají tu různé kúry snad na všechno od bolesti kloubů až po hubnutí. Santani leží uprostřed čajových plantáží a zřejmě i proto tu není běžně dostupná Wi-Fi, připojit se můžete pouze na vyžádání. Kromě detoxu například hubnoucího tu tedy můžete zažít i detox digitální.

Současné butiky

Nemůžete opustit hlavní město Kolombo bez toho, aniž byste si zde nakoupila nějaké ručně vyráběné kousky. Zastavte se na takzvaném Good Marketu, kde najdete různé fairtrade výrobky a tradiční produkty. Samozřejmě by byl hřích si ze Srí Lanky nepřivézt nějaký dobrý čaj. To jednoduše vyřídíte v obchodě TEALI, kde najdete ty nejzajímavější ručně míchané směsi. Za tím nejlepším ze srílanského designu zavítejte do The Design Collective – concept storu prodávajícího věci od mladých lokálních designérů. Za návštěvu stojí i butik Indi & Co s úžasnými doplňky do domácnosti a kousky oblečení v moderně interpretovaném tradičním stylu.

Přírodní zázraky

Pláže na Srí Lance jsou všechny tak krásné, jako by právě vypadly z pohlednice, ale pokud chcete zažít opravdovou parádu, vydejte se na severovýchod na Nilaveli. Je to jedno z mála míst, kde si skutečně stále můžete připadat, jako pustém ostrově, a to díky kilometrům zlatého písčitého pobřeží. Pro ty z vás, co preferují spíše pobyt ve vodě, bude lepší návštěva nedalekého ostrova Pigeon Island. Tento námořní národní park je domovem krásného korálového útesu, který ukrývá všemožné tvory od žraloka černoploutvého až po karety pravé. Dále ve vnitrozemí leží na centrální vrchovině Horton Plains National Park, který nabízí krásné treky skrz mlžné lesy a travnaté louky. Na Srí Lance žije více než 400 druhů ptáků, takže si určitě nezapomeňte dalekohled. V národním parku Udawalawe pak můžete vidět asijské slony a obrovské veverky.