Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 důvodů, proč zkusit skialpy

Když jsem se loni poprvé vydal na testovací den skitouringového vybavení Dynafit, byl jsem bez sebemenší představy, do čeho vlastně jdu - oblečený ve snowboardovém oblečení a bez jakéhokoliv očekávání. To, co následovalo, jsem ani v nejmenším nepředpokládal. Objevil jsem úžasný a zábavný sport – skitouring nebo-li skialpy, spojující výhody běžek a sjezdovek, který je možný provozovat nejenom v Alpách, ale také na českých horách. Je to zábavu pro celou rodinu, zkuste ho také!

Soňa Kotulková | 16. 02. 2017

A co vlastně na tom sportu je? Proč byste ho měli vyzkoušet?

    •    Nemusíte čekat na lanovku
Známe to všichni, zejména v hlavní sezóně se na sjezdovkách tvoří sáhodlouhlé štrůdly čekajících na lanovky a vleky. Se skialpy máte vyhráno, nasadíte stoupací pásy a jdete. Sami si zvolíte trasu, po okraji sjezdovky, lesem nebo vytyčenou skialpovou stezkou. Na kopci jen dopnete boty, přepnete vázání a hurá dolů. Navíc se skvělým pocitem, že nahoru to bylo vlastními silami.

    •    Dostanete se na místa, kam to nejde ani pěšky
Pokud vyrazíte jen kousek za naše hranice, můžete vyzkoušet ten pravý skialpinismus. V Alpách nebo Pyrenejích najdete spousty tras místy, která jsou jinak nepřístupná. Navíc pokud si uděláte skialpinistický kurz, budete moct vyrazit ještě dál a vydat se do míst, na které žádné značené trasy nevedou, třeba v nadmořských výškách, kam to jde jedině na lyžích nebo se sněžnicemi.

    •    Zlepšíte si kondičku
Mnoho lidí v zimě přestává sportovat. Říkají si, že je venku příliš zima, v tělocvičně je to nebaví a na běžkařských tratích a svazích je plno. Přitom stačí nasadit na lyže pásy a vyrazit mimo všechen shon, pohodlně svým tempem. Pobyt v horách posílí celé tělo lépe, než několik hodin v tělocvičně.

    •    Naučíte se lépe zvládat nástrahy hor
Pokud to budete se skitouringem myslet vážně, stojí za to zajít si na kurz. Tam se dozvíte, jak se po horách pohybovat, vyhnout se lavinovému nebezpečí nebo kam můžete na lyžích vyrazit. Pomohou vám také zkušení skialpinisti a horští vůdci. Sami se určitě na neznačené trasy nevydávejte.

    •    Získáte nové přátele
Přestože jsou skialpy dynamicky rostoucí sport, není tak rozšířený. Je tak mnohem snazší navázat mezi provozovateli této zábavy přátele. Určitě se budou chtít podělit o své zážitky a zkušenosti. Nemusíte se tak bát, že budete na hory vyrážet sami.

Pokud si chcete pro začátek pohyb na lyžích jen vyzkoušet, vyrazte jako já na některý z testovacích dní značky Dynafit, jedničky mezi producenty skialpového vybavení. Na místě vám rádi pomohou se základy a vy si ověříte, jestli je to ten pravý sport právě pro vás. Jen na rozdíl ode mě se neoblíkejte jako na sjezd, spíše jako na běžky a do batohu zabalte větrovku, bude se hodit,  až pojedete z kopce.

 

Do konce sezony je možné vyrazit ještě na následující testovací dny:

únor:
18. – 19.2.2017 Jahodná, Košice (SK) - pořádá: Intersport Košice
18. – 26.2.2017 Liptovský Mikuláš, Nízké Tatry (SK) - pořádá: Intersport Liptovský Mikuláš
25. – 26.2.2017 Skialp s Outdoor Guide, Bratislava (SK) - pořádá: Outdoor Guide
březen
4.3.2017 Dynafit Test Day, Krúpová, Chopok, Nízké Tatry (SK) - pořádá: Geo sport
17. – 19.3.2017 Skialp s Outdoor Guide, Bratislava (SK) - pořádá: Outdoor Guide
18. – 19.3.2017 Špindlerův Mlýn, Krkonoše - pořádá: Alpsport