Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 filmů, bez kterých si nedovedeme představit Vánoce

Koukání na filmy a pohádky k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Přestože každý rok přicházejí čeští i zahraniční filmaři s něčím novým, bez této klasiky by Vánoce snad už ani nemohly mít tu správnou atmosféru. Vsaďte se, že těchto šest snímků se v televizním programu přes svátky určitě minimálně alespoň jednou objeví.

Eliška Vrbová | 18. 12. 2016

Pelíšky

Film z dílny tvůrců Jana Hřebejka a Petra Jarchovského z roku 1999 byl původně zamýšlen jako dva díly, které by na sebe volně navazovaly. Nakonec z nich vznikl snímek jeden a z něj zase vznikla nestárnoucí klasika a hlášky, jež většina Čechů velmi dobře zná a stále se jim směje. První část odehrávající se na konci roku 1967 je celá ve vánoční náladě a zobrazuje typické tradice, proti nimž se komunističtí budovatelé snaží zbrojit všemi silami. „Nerozbitné skleničky“ a „stojánek na stromeček od Borise“ už jenom s humorným nádechem dokreslují atmosféru tehdejší doby. I letos budete moci Pelíšky tradičně zhlédnout na Štědrý večer na ČT1.

009

Anděl Páně

Pohádka od Jiřího Stracha z roku 2005 se letos dočkala druhého pokračování, jež je kritiky opravdu velmi kladně hodnocené. Příběh je vymyšlený tak, aby se u něj pobavily nejen děti, ale také dospělí. Ivan Trojan v roli popleteného anděla a Jiří Dvořák představující škodolibého čerta vytvářejí komickou dvojici, která zaručí laskavý humor, a ve spojení se zasněženou krajinou a vánoční hudbou od Miloše Boka působí celá scenerie jako ty pravé české Vánoce a zima. Pokud vás tato známá pohádka minula, můžete se na ni podívat v pátek 23. prosince večer na ČT1 nebo si zajít do kina na Anděl Páně 2 s celou rodinou.

2016312111854

Sám doma

Tento film se stal tak úspěšným, že bylo natočeno několik jeho dalších pokračování. Pokud se ale chcete jenom naladit na Vánoce, úplně vám stačí zhlédnout jenom ten první z roku 1990 od režiséra Chrise Columbuse. Celá Kevinova rodina odjíždí na vánoční svátky do Paříže a až v letadle zjistí, že malého Kevina zapomněli doma. Ten si však na místo, aby se mu stýskalo po mamince, svoji samotu v obrovském domě celkem užívá. A když se ještě objeví dva nešikovní lupiči, začne Kevinovi teprve ta pravá zábava. Film se stal takovou klasikou, že se na něj i letos můžete podívat přímo na Štědrý večer na TV Prima.

9849

Tří oříšky pro Popelku

Od prvního uvedení pohádky Václava Vorlíčka uplynulo už více než čtyřicet let a my stále nazýváme Libuši Šafránkovou Popelkou. Je to totiž jedna z jejích prvních rolí a tato česko-německá pohádka se stala takovým hitem, že ji vídáme v televizi každý rok a každý rok se u ní také dokážeme dojmout. Zasněžená krajina, hudba Karla Svobody, krásné kostýmy Theodora Pištěka, to je zkrátka ta pravá společnost pro vánoční svátky. V některých kinech v republice ji dokonce opět opakují, jinak se ale na Tři oříšky pro Popelku můžete podívat na Štědrý večer na ČT1.

MAV3ef16d popelka bmp

Láska nebeská

Láska je skutečně všude kolem nás, a to hlavně o Vánocích. Typická britská romantická v čele s Hughem Grantem a dalšími špičkovými britskými herci jako je Emma Thompson, Alan Rickman, Liam Neeson, Keira Knightley (v pouhých sedmnácti letech), Colin Firth, Rowan Atkinson či Bill Nighy. Různé páry, různé zamilované příběhy a všechno vyvrcholí na Štědrý večer. Snad proto, že jsou Vánoce, a o Vánocích se říká pravda a lásky je zkrátka všude více. 

landscape 1450453229 love actually

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost