Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 filmů a seriálů o britské královské rodině, které stojí za zhlédnutí

Britská královna Alžběta II. včera oslavila 94. narozeniny. V čele britské monarchie stojí už neuvěřitelných 68 let a je tak její nejdéle vládnoucí panovnicí všech dob. O ní i celé britské královské rodině už bylo natočeno spoustu filmů, seriálů i dokumentů. My pro vás máme tipy na dva hrané filmy, dva dokumenty a jeden seriál, které z té spousty rozhodně stojí za zhlédnutí.

Eliška Vrbová | 22. 04. 2020

1. Královna (The Queen, 2006)

Situaci, kterou si musela projít britská královská rodina, ale i politická scéna po smrti princezny Diany, zobrazuje snímek Královna. Alžbětu II. zde ztvárnila Helen Mirren a role herečce vynesla nejen Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a mnoho dalších, ale také osobní pozvání na večeři od samotné Alžběty II. Kromě hraných pasáží se ve filmu objevují i autentické dobové záznamy. Nejsilnějším momentem je setkání královny s davy lidí, kteří se přišli rozloučit s Dianou před Buckinghamský palác.

2. Králova řeč (The King's Speech, 2010)

Čtyřmi Oscary oceněný snímek Králova řeč se vydává do doby, kdy se britským králem stal otec Alžběty II. - Jiří VI. Ten však původně vůbec britským králem být neměl. Dědicem trůnu byl Eduard, který však po necelém roce na trůnu abdikoval, aby se mohl oženit s Wallis Simpsonovou. Ta jako již dvakrát rozvedená Američanka nebyla pro roli britské královny vzhledem k britským zákonům a královskému protokolu přijatelná. Eduard se rozhodl dát přednost lásce před monarchií a králem se tak stal jeho bratr Albert, který přijal jméno Jiří VI. Ve snímku si ho zahrál Colin Firth, který za roli získal Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a další ocenění. Albert celý život trpěl vadou řeči, a proto pro něj pozice krále nebyla vůbec snadná. Jeho manželka Alžběta mu domluvila setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponořili do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vzniklo nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě.

3. Elizabeth at 90: A Family Tribute (2016)

Oslavy devadesátých narozenin královny Alžběty II. trvaly v podstatě celý rok 2016. Kromě nespočtu oslavných ceremoniálů a recepcí byl také uveden dokument BBC Elizabeth at 90. Filmem provází syn Alžběty princ Charles a komentuje dosud nezveřejněné záběry ze života britské královské rodiny. Kromě něj v dokumetu mluví i vnuci princ William a princ Harry, dcera princezna Anna a syn princ Edward

4. Diana, naše matka (Diana, Our Mother: Her Life and Legacy, 2017)

Život i tragické úmrtí princezny Diany je pro filmaře nevyčerpatelnou studnicí inspirace. Okolnosti autonehody, při které zemřela, dodnes nebyly zcela objasněny a provází je mnoho konspiračních teorií. Diana rozhodně zůstala ikonou stylu a módy a symbolem humanitární pomoci a laskavosti. K dvacátému výročí jejího úmrtí uvedla stanice HBO dokument Diana, naše matka, kde na svou matku vzpomínají její synové princ William a princ Harry. Když Diana zemřela, Williamovi bylo 15 let a Harrymu 12. V dokumentu zmiňují vzpomínky na ni a kromě toho William také vysvětluje, jak seznámil s odkazem Diany své děti George a Charlotte. Nechybí ani znění posledního telefonátu Diany se svými dětmi. Značka: kapesníky potřeba.

5. Koruna (The Crown, 2016-2020)

Nejaktuálnější a rozhodně jedna z nejpovedenějších sond do života britské královské rodiny se jmenuje seriál Koruna (The Crown) z produkce Netflixu. Děj první série začíná svatbou Alžběty a Philipa, následnou smrtí krále Jiřího IV. a nástupem Alžběty II. na britský trůn. Seriál velmi podrobně rozebírá cestu Alžběty od nejisté dědičky trůnu až po respektovanou panovnici, ukazuje její vztah s manželem, sestrou princeznou Margaret i matkou a také s britskými premiéry, kterých se za dobu její vlády vystřídalo už 14. Alžbětu II. v prvních dvou sériích skvěle ztvárnila Claire Foy, ve třetí sérii ji vystřídala Olivia Colman. Čtvrté série se fanoušci dočkají zřejmě v listopadu tohoto roku. Pokud přemýšlíte, jakou seriálovou závislost si během karantény vytvořit, Koruna je náš tip číslo jedna!

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.