Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

5 knižních tipů na letní dovolenou

Chystáte se k moři nebo někam na chalupu a těšíte se, až si otevřete knížku? Nabízíme vám pět novinek, ze kterých si určitě vyberete!

Redakce Marianne | 29. 07. 2014


Čím jdu rychleji, tím jsem menší (Kjersti Annesdatter Skomsvoldová, Argo, cena 198 Kč)

300dpi_cim_jdu_rychleji

Tragikomický příběh o strachu ze smrti a strachu ze života. Hlavní hrdinka Mathea, která většinu svého život strávila zavřená ve svém bytě v Oslu, v novinách pročítá úmrtní oznámení. Už jen ze zvyku, a představuje si, že mezi nimi brzy najde to svoje. Jaký verš by si vybrala? S ostatními lidmi neměla nikdy moc co do činění, nebyla mezi nimi totiž vidět. A teď nechce zemřít. Je to příběh o tom, jak se také žije naplno, o strachu ze smrti a ze života, o samotě ve dvou a samotě mezi lidmi. Kniha získala prestižní cenu Tarjei Vesaase pro nejlepší prvotinu a byla přeložena do více než dvaceti jazyků.

Himmlerova kuchařka (Franz-Olivier Giesbert, Argo, cena 348 Kč)

Giesbert_Himmlerova_kucharka

Groteskní epopej o kuchařce, která se nikdy ničeho nezalekla. Hlavní hrdinkou je Róza, sto pět let stará dáma, vlastnící v Marseille vyhlášenou restauraci, kde hostům předkládá originální pokrmy inspirované vším, čím si kdy prošla, i lidmi, které kdy potkala. Rozhodne se sepsat paměti, neboť měla vskutku pohnutý život. Její groteskní epopej vypráví o kuchařce, která se nikdy ničeho nelekla. Kromě dvou velkých lásek zakusila, co se dalo: genocidu Arménů, nacistické hrůzy, maoistické třeštění i osobní tragédie. Rózin příběh je procházka 20. stoletím po Turecku, Provenci, Paříži, Spojených státech i Číně. Román, který dojal i pobavil Francii, se setkal s velkým úspěchem u čtenářů i kritiků.

Nádherné trosky (Jess Walter, Argo, cena 398 Kč)

nadherne-trosky-0.jpg.big

Je to románový epos, v němž se skutečnost mísí s fikcí a život s uměním a který vás ze zastrčené rybářské vesničky zavede hned na okázalou natáčecí scénu velkofilmu Kleopatra, hned doprostřed bujaré zábavy edinburského festivalu či do nekompromisního prostředí hollywoodského zábavního průmyslu. Nejprodávanější román loňského roku v USA nabízí fascinující, mnohovrstevnatý příběh o lidských snech a jejich střetu s životní realitou.

Vysněný život Ernesta G. (Jean-Michel Guenassia, Argo, cena 398 Kč)

vysneny_zivot

Hrdinou knihy je Josef Kaplan, český lékař židovského původu, který ve třicátých letech 20. století vystuduje v Paříži, válku a antisemitské běsnění přečká v alžírském vyhnanství a po ukončení bojů se vrací do osvobozeného Československa. Netuší však, že ani zde se svobody příliš nenadechne a že stráví téměř celý život v totalitním režimu. Podobně jako ve svém románu Klub nenapravitelných optimist, i zde autor představuje řadu nezapomenutelných postav a tká předivo přátelských a milostných vztahů. Zevrubně se také věnuje politickým a společenským otázkám, které obohacující francouzskou optikou nahlížejí každodenní život v komunistickém Československu.

Zmrzlinové sedmé nebe (Abby Clementsová, Argo, 298 Kč)

zmrzlinove_nebe

Skvěle napsaný příběh o vztahu dvou sester, rodinných poutech a lásce. Kniha vypráví příběh dvou sester, dva životní sny a dvě protichůdné představy. Mladší Imogen po škole cestuje po Thajsku a fotí, starší získává po sedmi letech usilovné práce vytoužené místo obchodní ředitelky. V tu chvíli ale umírá jejich babička a odkazuje jim staromilskou cukrárnu na pláži. Sestry stojí před důležitým rozhodnutím – nechají si ji, nebo to vzdají? Zmrzlinové nebe je kniha plná nápadů, jak si osladit život, a několik receptů autorka dokonce i prozrazuje.