Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

5 kroků, jak dostat závislost na čokoládě pod kontrolu

Nemůžete si představit život bez čokolády? Podobný ‚problém‘ řeší tisíce žen na celém světě. Je to zajímavé, ale nejvíce ‚čokoholiků‘ je právě mezi ženami. Závislost na čokoládě existuje, a je docela dřina zbavit se jí. Ostatně, stejně jako s jinými závislostmi… Jak jste na to vy?

Redakce Marianne | 18. 12. 2013


Touha po čokoládě je mezi lidmi velmi častá, ale otázkou je, zda skutečně něco takového, jako je závislost na čokoládě, existuje. Podle studie uskutečněné ve Skotsku popisují čokoholici podobné rysy závislosti jako alkoholici či jiní závislí lidé. Na druhou stranu prý nebyly zjištěny žádné abstinenční příznaky u těch, kteří se dobrovolně čokolády vzdali. Nicméně – čokoholičky trvají na tom, že čokoláda návyková je a že abstinence vede k abstinenčním příznakům.

Pralinky_Beschle_Truffes_Grand_1

Proč právě ženy?

Lékařka Ann Kearney Cooke z American Medical Women’s Association tvrdí, že je to prý jediná věc, která ženám přináší v životě uspokojení – když ho potřebují. Ženy vyhledávají čokoládu ve chvíli, kdy jim klesne hladina neurohormonů v mozku. Hladina těchto chemikálií kolísá v závislosti na hladině ženských hormonů – estrogenu a progesteronu. To asi vysvětluje důvod, proč ženy šílí po čokoládě víc než muži, a také to, proč po ní ženy šílí nejčastěji v době před menstruací. Jakmile sní čokoládu, zvýší se hladina neurohormonů a automaticky se zvedne i nálada.

Jak dostat touhu pod kontrolu

  1. Odložit uspokojení: Debra Waterhouse, odbornice na výživu a autorka knihy Why Women Need Chocolate, radí taktiku odkladu, a to za každých okolností. Jakmile dostanete chuť na čokoládu, pokuste se vydržet 15 minut, než ji sníte, a vypijte mezitím sklenici vody. Nutkání může přejít. Místo toho, abyste automaticky sáhla po tabulce čokolády, dopřejte si pár okamžiků na to, abyste se aktivně rozhodla, jestli si chcete tuto touhu dopřát.

  2. Zaměřit se na každé sousto: Pokud jste se nakonec rozhodla pro čokoládu, nebo se nechcete zbavit nutkání až v důchodu, vezměte si jen jedno ‚sousto‘, které si skutečně vychutnáte. Pomalu si ho budete užívat a necháte rozpustit v ústech, abyste rozšířila potěšení. Budete se divit, ale stačí překvapivě málo – jen 15 gramů čokolády, a vaše touha bude zažehnána. Mnohdy je lepší začlenit malou porci čokolády do své obvyklé stravy než se omezovat.

  3. Náhradní řešení: Možná máte ve skutečnosti spíš hlad, nikoli chuť na čokoládu, takže si dopřejte něco výživnějšího. Tohle funguje spíše u starších lidí. Můžete se také sebrat a jít na procházku, zavolat kamarádce nebo si začít číst knížku.

  4. Zdravé potraviny kolem vás: Je dobré mít po ruce vždy nějaké jiné, zdravější potraviny, kterými můžete čokoládu nahradit, například ovoce atd. Jezte vyváženou stravu, pravidelně po třech hodinách, aby vás nehonila mlsná. Pokud bude vaše hladina krevního cukru stabilní, chutě na čokoládu budou mnohem menší.

  5. Emocionální uspokojení: V případě velké touhy po čokoládě je dobré identifikovat důvody, proč tomu tak je. Možná máte malé sebevědomí, trpíte depresí apod. Jestli utíkáte k čokoládě jako k jedinému zdroji potěšení, začněte myslet i na jiné příjemné věci, které vám dodají dobrou náladu.