Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

5 největších chyb, které děláme při líčení

Info ikona
Makeup

Jaké zlozvyky nám ubírají na kráse a přidávají roky? Vizážistky Ester Tesaříková a Lucie Janků si posvítily na kosmetické nešvary českých žen.

Markéta Vörös | 1. 02. 2021

1. Podceňujeme výživu

„Zralá pleť je často suchá, křehká a může působit mdle. Prvním a nejdůležitějším krokem je proto správná příprava. Dostatečná hydratace a výživa pleti jsou naprosto nezbytné,“ zdůrazňuje vizážistka Lucie Janků. Její tip? Ráda používá olej, s jehož pomocí pleť lehce promasíruje. Tím jí dodá výživu a zároveň ji opravdu důkladně prokrví. 

České ženy nejčastěji podceňují správnou péči o pleť. Domníváme se, že make-up renomované značky všechno zachrání, ten ale není všemocný. Představte si svou pleť jako čisté malířské plátno.

2. Maskujeme nedokonalosti

Ženy se často mylně domnívají, že líčením přebijí nedostatky pleti. Na tento typicky český nešvar poukazuje vizážistka Ester Tesaříková. „Šupinky, pupínky, dehydrovanou či unavenou pleť rozhodně nevzkřísíme pouze správným líčením. Pokud se o pokožku dlouhodobě nestaráme, na všechny tyto problémy make-upem akorát tak upozorníme. A ano, přidáme si na věku. Stále dokola omílaná, ale zatraceně pravdivá rada zní: hydratovat.“ Rozhodně se vyplatí inspirovat se Francouzkami nebo Korejkami, pro které je zdravá pleť na prvním místě, a teprve po splnění této podmínky nastupují na řadu zkrášlovací přípravky. 

Mohlo by se vám líbit

3. Neumíme si vybrat make-up

Nákup make-upu je pro spoustu žen stresující záležitostí. Značek, textur, finišů a barev je tolik, kdo se v tom má vyznat? Nenechte se zlákat blyštivou krabičkou či sexy reklamou a soustřeďte se spíš na to, jak si make-up rozumí s vaší pokožkou. Důležité je, aby nevysušoval a během dne se neusazoval ve vráskách. „Vždy volte make-up s lehkou texturou, ideálně hydratační. A platí to nejen v létě! V zimě je naše pokožka vysušená, a tak potřebuje především výživu a rozjasnění,“ doporučuje Ester Tesaříková. 

4. Zapomínáme na projasnění

S přibývajícími roky se bohužel vytrácí mladistvá jiskra, pomocí správných přípravků ji ale lze vrátit. „Na zralou pleť jsou fantastické především produkty odrážející světlo, jako je korektor High Precision od Giorgio Armani nebo rozjasňující pero Touche Éclat od YSL,“ doporučuje Lucie Janků. Neumíte si líčení představit bez finálního poprašku pudrem? Další chyba, s postupujícím věkem se mu raději vyhněte. „Nebo zvolte transparentní fixační pudr, který udrží v pleti vlhkost. Mně osobně se osvědčil Hyaluronic Hydra-Powder od By Terry s kyselinou hyaluronovou,“ dodává Lucie Janků.

„Nepoužíváme projasňující produkty. U zralé pleti je to základ,“  říká vizážistka Lucie Janků.

5. Bojíme se barev

Barvy dokážou zázraky. Špatně zvolenými očními stíny si můžete přidat i několik let. Které raději vyřadit z kosmetické taštičky? „Šedé metalické stíny a studené tóny modré či zelené umějí napáchat pěknou paseku. Naopak teplé tóny omlazují,“ vypočítává Ester Tesaříková. Sáhněte tedy po skořicové, béžové nebo decentní zlaté. Podobné je to s tvářenkou – uberte na intenzitě a vybírejte z hřejivých tónů lososové, růžové nebo meruňkové.

Mohlo by se vám líbit