Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

5 potravin, kterými můžete nahradit kosmetiku

Kdykoliv se nám na tváři objeví nepříjemný pupínek, běžíme do drogerie nebo do lékárny pro pomoc. Ale co když se můžeme nepříjemného problému s pletí zbavit, aniž bychom utratili stovky korun za kosmetiku?

Veronika Hong | 9. 04. 2017

Ne vše, co vaše pleť potřebuje, musí nutně pocházet z regálů s krémy, micelárními vodami a speciálními mastičkami. Všechno potřebné najdete ve vaší kuchyni!  Tady je pět potravin, které dodají vaší pleti zdraví, výživu a svěžest. 


1. CITRONY 

citrony

Citron je skvělým zdrojem minerálů, antioxidantů a vitamínu C. Podle dermatologů jsou výborným přírodním doplňkem vaší každodenní pleťové rutiny. Kyselina citronová a antibakteriální vlastnosti cironu mohou nejen zesvětlovat drobné jizvičky po akné, ale také ničí bakterie v začínajících nebo již propuklých pupíncích. 

Použijte vatičku, na kterou nanesete pár kapek citronové šťávy a jemně rozetřete na problematických místech. Nechte působit 5-6 min a opláchněte studenou vodou. 


2. MED

med

Med obsahuje fytonutrienty (živiny rostlinného původu) a antioxidanty, které zabraňují stárnutí a mají hydratační účinek. 

Naneste asi polévkou lžíci medu na obličej a nechte působit 15 minut. Opláchněte vlažnou vodou. 


3. JABLEČNÝ OCET

ocet

Ačkoliv zrovna nevoní jako rozkvetlá louka, jablečný ocet má úžasné vlastnosti, které mají pozitivní účinek na vaší pleť. Podle mnoha odborníků jablečný ocet pomáhá uzavírat póry, vyrovnává pH pokožky a ničí bakterie. 

Zřeďte jednu polévkovou lžíci octa s dvěma lžícemi vody a pomocí vatového tamponu naneste na obličej. Nechte působit 10 min a opláchněte studenou vodou. 


4. CUKR

curk

Zrnka krystalového cukru jsou ideálním přírodním peelingem. V kuchyni je má snad každý a jejich použití je super jednoduché. 

Zkombinujte citrón, med a cukr a vytvořte pleťovou masku. Naneste na obličej, nechte působit 10 minut a poté jemně masírujte, dokud se cukr nerozpustí. Opláchněte vlažnou vodou. 


5. AVOKÁDO

avokado

Tato super potravina obsahuje vitamín A, D a E a svými účinky zjemňuje vrásky a hydratuje pokožku. 

Rozmělněte zralé avokádo na pastu, naneste na obličej a nechte působit 10-15 minut. Opláchněte vlažnou vodou. 

 

Matka příroda je matkou nás všech, a tak je jen logické, že naše pleť miluje produkty z její zahrádky.