Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

5 rad pro výběr oken

Chystáte se rekonstruovat nebo stavět nový dům a čeká vás i nákup nových oken? Jak se orientovat v nabídce a co je při výběru skutečně důležité? Přinášíme pár tipů pro rozhodování a několik mýtů, kterými byste se neměli nechat zmást.

Promotion | 31. 05. 2018

Rada 1: Materiál nehraje hlavní roli

Lidé často přeceňují význam materiálu, ze kterého jsou okna vyrobena. „Moderní plastová, dřevěná, dřevohliníková i hliníková okna se z hlediska svých užitných vlastností prakticky neliší, každý materiál má své výhody i nevýhody,“ říká Ing. Petr Holý obchodní ředitel OTHERM okna. Při dobrém zacházení a správné údržbě okna bez ohledu na materiál mají potenciál dobře sloužit desítky let. Dřevěná okna vyžadují kromě umytí pravidelné ošetření vhodným balzámem na dřevo, a to 2x ročně.

Rozhodování o tom, jaká si pořídíte okna z hlediska materiálu, je jen otázkou vašich osobních preferencí a finančních možností.

Moderní okna dobře izolují, proto udrží v interiéru více tepla, ale zároveň brání samovolnému úniku vlhkosti. Mýtus typu „plastová okna nedýchají“ je zcela mimo, jde jen o to, že pokud nemáte dům s rekuperací, musíte se naučit správně a účinně větrat a používat odsavače par.

Rada 2: Vybírejte okna podle umístění domu a svých potřeb

Důležitější než materiál je to, abyste si uvědomili, kde budou nová okna sloužit a co vy sami od nich očekáváte. Úspora tepla je sice důležitá, ale nejde o jediný podstatný parametr. Roli hraje také hluk v okolí domu, bezpečnost dětí i ochrana před vypáčením. Zásadní roli z hlediska úspory tepla hraje vedle zasklení, které probereme dále, tzv. stavební hloubka profilu. Zjednodušeně řečeno, čím silnější jsou okna, tím více udrží tepla v interiéru. „Dnes jsou prakticky standardem okna stavební hloubky větší než 70 mm, osazená trojsklem, u plastových oken je vhodnější pořídit si systém se středovým těsněním,“ vysvětluje Ing. Holý z OTHERMU.

V prostředí náročném z hlediska povětrnosti volte profil větší stavební hloubky se středovým těsněním a odpovídajícím zasklením. Pokud máte malé děti, ptejte se na možnost kliček s dětskými pojistkami či zámkem. Pro lepší odolnost proti zlodějům volte okna s více uzamykacími body, bezpečnostním sklem, případně dalšími mechanickými nebo elektromagnetickými prvky, které zajistí větší bezpečí.

Otherm

Rada 3: Zaměřte se na zasklení

Zasklení je z hlediska úspory tepla, hluku i bezpečnosti zásadní roli. „Většina stavebníků dnes volí izolační trojskla, která lépe drží teplo v interiéru,“ dodává Ing. Holý. Dnes by mělo být standardem, aby zasklení mělo tzv. teplý meziskelní rámeček a navíc by mělo být v okenním profilu hluboko uložené, to účinně chrání před rosením oken v interiéru.

Na trhu je celá řada různých typů izolačního zasklení a nevíte-li si rady, je lepší poradit se s odborníky, jaké zasklení by nejlépe ochránilo váš domov. Nenechte se zmást tvrzením, že před hlukem lépe chrání trojsklo než dvojsklo. Není to pravda. Pro skutečně efektivní ochranu před hlukem zejména z dopravy je nutné speciální protihlukové zasklení, kde skleněné tabule mají různou tloušťku, případně je mezi nimi integrovaná již z výroby protihluková folie. Lépe tlumí hluk okna se středovým systémem těsnění, tedy třemi těsněními.

Rada 4: Nepodceňujte správnou montáž

Nesprávná montáž znehodnotí i to nejlepší okno. Nejde jen o to správně okno osadit do otvoru, jde zejména o ošetření připojovací spáry mezi oknem a ostěním. Tepelně izolační pěnu by měly před degradací chránit speciální pásky, které brání zejména prostupu vlhkosti.

Většina dodavatelů oken poskytne také delší záruční dobu, pokud vám okna také namontují.

Otherm

Rada 5: Chtějte znát skutečného výrobce svých oken

Od oken očekáváte, že vám budou dobře a spolehlivě sloužit desítky let. Skutečná kvalita oken se plně projeví až za několik sezón. Určitou jistotu pak představuje fakt, že budete vědět, kde a kdo vaše okna skutečně vyrobil. V případě potřeby se tak v budoucnu můžete obrátit i na výrobce oken.

Na trhu působí řada dodavatelů oken a dveří, ale ne všichni okna sami skutečně vyrábějí. Pokud si pořídíte okna od prověřené značky a budete vědět, kde byla vyrobena, představuje to přeci jenom větší jistotu než okna neznámého původu.