Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

5 tipů, jak porazit jarní únavu i bez únavy

Dny se prodlužují, je více světla a zdá se, že bychom měli být plní energie. Jenže místo toho jsme bez nálady, unavení a chce se nám spíše spát. Tzv. jarní únava se týká téměř každého z nás – a je to přirozené. Naše tělo bývá po zimě vyčerpané z mnoha důvodů. I s tím se dá ale něco udělat!

Redakce Marianne | 18. 03. 2014


Důvody pro letargii najdeme mimo jiné ve změnách teploty a nedostatku světla. To potvrzuje i vedoucí nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová. „Hlavním důvodem je nedostatek tepla a sluníčka, ale také nedostatek zeleniny a ovoce nabitých vitaminy, minerály a antioxidanty. V zimě se také méně pohybujeme na čerstvém vzduchu a trávíme více času uvnitř,“ říká odbornice. Dostáváme se také častěji do kontaktu s viry a bakteriemi, takže náš imunitní systém musí bojovat jako lev, aby tyhle zimní ataky zvládal. Tím samozřejmě spotřebujeme hodně energie, takže na jaře nám jí pak moc nezbývá. S typickou únavou se ale dá docela dobře bojovat. Víte jak?

Cvičení a fyzická aktivita

Pohyb povzbudí krevní oběh a tělo se zbaví nejen škodlivin, ale také stresu a špatné nálady. To je způsobeno vylučováním hormonu serotoninu. Cvičení stimuluje svaly a je také výborným katalyzátorem, který zvyšuje sílu a energii. Klidně stačí, když se denně věnujete třicet minut nějakému cvičení – může to být procházka venku, protahovací cvičení v kanceláři, chůze. Vhodný je také jogging, plavání nebo hot jóga, vyberte si to, co vás baví. Ideální je nastartovat tělo v ranních hodinách – cvičením ‚pošlete‘ do mozku více kyslíku, a tím budete pociťovat i více energie. Velmi ospalí jedinci by se měli vyvarovat příliš pomalých typů cvičení, jako je jóga nebo meditace v časných ranních hodinách. Mělo by to opačný účinek.

Dostatek spánku

Náhlá změna návyků s sebou vždy nese změnu nálady i tělesnou nerovnováhu. Proto se snažte co nejlépe spát. Předejdete tak únavě. Tělo spánek potřebuje, aby se dobilo a fungovalo. Naučte se chodit spát ve stejnou dobu a také vstávat. Máte-li problémy se spaním, změňte spánkové návyky.

Jídelníček

Vaše strava má velký vliv na to, jak se cítíte. Jak říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová, jarní únavě lze předejít hlavně kvalitní stravou. „Pokud se zdravě a správně stravujeme, můžeme očekávat, že se nám péče o naše tělo mnohonásobně vrátí. Nejenže nebudeme unavení, ale naopak pocítíme přísun nové energie, budeme mít lepší náladu a prostě budeme zdraví,“ radí. Určitě bychom neměli vynechávat snídani, to pak vede k vlčímu hladu, a hlavně ke zpomalení metabolismu. Jezte málo a více porcí denně, nikdy byste neměli pociťovat hlad. Udržet si hladinu cukru v krvi stabilní je velmi důležité, tím zabráníte únavě. K tomu potřebujeme nejen kvalitní sacharidy, ale také bílkoviny. Vhodné jsou celozrnné obiloviny, fazole, losos a ořechy. Omezte alkohol a tučná jídla. Denně byste měli vypít aspoň 2 litry tekutin, to pomůže eliminovat toxiny nahromaděné v zimním období. Mějte vždy po ruce lahev s vodou, a máte-li, kápněte si do sklenky i citronovou šťávu. „Určitě je dobré nechat se inspirovat i našimi předky, jezte zelené výhonky jako například kopřivy, pampelišky a sedmikrásky. Tím se odkyselíte a připravíte tělo na zátěž,“ radí výživová specialistka.

Zpomalení a relaxace

Velmi často jsme unavení i proto, že se snažíme dělat příliš mnoho. Máme sami na sebe velké požadavky a někdy je dobré, když trochu zvolníme. Vyvážený životní styl je nezbytností – naučte se odpočívat, věnovat se sami sobě a zpomalte, budete pak fungovat efektivněji. Přemýšlejte o tom, co byste mohli změnit, některé povinnosti přehodnoťte a mějte realistická očekávání. „Dopřejte si masáž, saunu nebo vířivku,“ radí Ing. Monika Bartolomějová.

Různé doplňkové terapie

Existují užitečné terapie, které zmírňují únavu tím, že podporují relaxaci, takže se nám bude krásně spát. Jsou to například reflexologie, aromaterapie, akupunktura, jóga a masáže či některé meditační a relaxační techniky. Když budete uvolněnější, vaše tělo bude mít možnost samo se efektivně dobíjet a pravděpodobně to bude mít i vliv na kvalitu spánku.