Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

5 tipů, jak se osvobodit od toho, co si o vás myslí jiní lidé

Od našich kamarádů či partnerů často slýcháme, že se až moc staráme o to, co si o nás pomyslí okolí. Protože, přiznejme si to, je to především ženská specialita – soudit a zároveň se obávat odsouzení. Zde je pár tipů, jak se této tak trochu paranoidní vlastnosti zbavit v konkrétních situacích. Vybrali jsme je podle Sarah Knight, autorky knihy The Life-Changing Magic Of Not Giving A F**k.

Eliška Vrbová | 26. 09. 2016
„Moji přátelé mě už poněkolikáté
pozvali na společné cvičení. Musím tam jít.“
 
Pokud nečekají u vašich dveří se sportovní taškou v jedné ruce a proteiny v druhé, nemusíte chodit nikam. Celé je to jenom o tom přiznat se. Když jim řeknete „nerada cvičím před jinými lidmi“ nebo celkově jenom „nerada cvičím“, stanovíte si tím určitou hranici už napořád. A jestli se bojíte, že přijdete o všechny novinky, které si budou během cvičení vyprávět, můžete jim navrhnout, že se s nimi potkáte potom třeba na kafi. Takhle jednoduše se dá zbavit pocitu provinilosti.
 
„Všichni se na mě budou dívat divně,
když vyrazím ven nenamalovaná.“
 
Kdybychom věděly, jak málo lidí si na ulici nebo dokonce v práci skutečně všimne toho, že nejsme namalované, vůbec bychom takhle neuvažovaly. A co se vlastně může stát, když si o nás tedy skutečně někdo pomyslí něco špatného? Udělejte z „no make-up“ looku svoji poznávací značku a budete mít vystaráno. Čím více si budete stát za svým, tím více vás budou ostatní respektovat. A tak se zbavíte strachu z odsouzení druhými.
 
„Všechno, co jsem si naplánovala,
musím dodělat dneska večer.“
 
Ze všech věcí, které musíte dokončit a myslet na ně, určitě existuje alespoň pět skutečně nedůležitých. Sice se říká „co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“, ale odpovídání na e-maily v 11 večer se tohle pravidlo netýká. Oni počkají a vy můžete jít dřív spát. Zeptejte se sebe sama, co se stane, když ty věci nedoděláte dnes? Jak se cítíte? Co jste dělala místo toho? Pokud pomocí těchto otázek zjistíte, že se vlastně stresujete kvůli něčemu skoro zbytečnému, přestaňte s tím. Tím se zbavíte přebytečných povinností.
 
„Nemůžu přestat myslet na ten
nenávistný komentář na Facebooku.“
 
A nemusí to být jenom Facebook nebo Instagram, takové věci se dějí i v offline životě. Deset lidí vám outfit pochválí, jeden ale řekne, že vám to nesluší a vy budete stále myslet jenom na ten jeden špatný názor, přestože těch dobrých bylo o mnoho víc. Na to existuje jediný lék. Sestavte si na malý lísteček seznam lidí, na jejichž názoru na vás vám skutečně záleží. Noste ho pořád u sebe, a pokud vám něco vytkne člověk, který součástí seznamu není, nevšímejte si toho, protože „haters gonna hate“. A co se sociálních sítí týče… znáte to tlačítko „Odebrat z přátel“?
 
„Neměla jsem si dávat dezert.“
 
Ale ano, jen si ho dejte. Jsou mnohem horší věci, které si můžete vyčítat. Představte si, že za jeden den máte povoleno si dělat starosti jenom kvůli třem věcem – to vám pomůže si utřídit priority. Malá nápověda: to, co vás dělá skutečně šťastnou, je ze všeho nejdůležitější.
 
ČTĚTE TAKÉ: