Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

5 tipů na jedinečnou dovolenou

Přinášíme vám tipy na netradiční místa, kam se letos o prázdninách vypravit a co zajímavého tam podniknout

Redakce Marianne | 3. 07. 2014

1. Po stopách psa baskervillského

0055_dartmoor_devon-2_med


Kdo je milovníkem toulek drsnou romantickou krajinou a nemá rád čtyřicetistupňová vedra, bude pro něj národní park Dartmoor v hrabství Devon na jihozápadě Velké Británie tím pravým místem. Těmito mokřinami se prý inspiroval i Arthur Conan Doyle ve slavném Psu baskervillském. V Devonu najdete ale i nádherné pláže, údajně nejčistší v Anglii, kde si na své přijdou fanoušci adrenalinových vodních sportů. Tato oblast nabízí i mnoho atraktivních historických městeček a rustikálních vesniček. Gurmáni by měli ochutnat místní jehněčí a hovězí maso a mořské speciality. Kulturním centrem oblasti je město Plymouth. (www.visitdevon.co.uk, www.dartmoor-npa.gov.uk)

2. Vyplujte na Jadran

lod


Chcete spojit dovolenou u moře se sportem? Originální zájezdy, které kombinují plavbu lodí a cyklistiku jsou určeny pro rekreační i sportovní cyklisty, zkrátka pro všechny, kdo milují nádhernou krajinu jadranských ostrovů. Nejenže zažijete romantickou plavbu lodí, na které je veškeré zázemí, ale ještě si vylepšíte fyzičku a objevíte zcela neznámá místa. Toto jedinečné potěšení pro tělo i ducha nabízí cestovní kancelář Geotour. (www.geotour.cz/kololod)

3. Na stres zapomeňte v klášteře

klaster1


Chcete si na chvíli vyzkoušet mnišský život? Nebo si jen užít ticha a klidu a odpočinout si od pracovních povinností? Čím dál populárnější jsou pobyty v klášterech či klášterních hotelích, které nabízejí různé služby. Někde je možné okusit opravdový mnišský život, někde se můžete přihlásit do různých kurzů, zahrát si golf nebo si oddychnout v lázních. Široká nabídka takových pobytů je třeba v Rakousku (potřebné informace a odkazy na jednotlivé kláštery najdete na www.austria.info/at nebo v češtině na www.austria.info/cz). V Česku si můžete zajet například do Hotelu Klášter Teplá v areálu kláštera premonstrátů v Teplé nedaleko Mariánských Lázní (www.hotelklastertepla.cz).

4. Poznejte Amsterdam

New-Amsterdam_tcm5-30129


Hlavní město Nizozemí nenabízí jen plavby po místních kanálech a možnost pronajmout si loďku, ale zajít můžete i na ochutnávku těch nejlahodnějších holandských sýrů (www.reypenaercheese.com). Skvělá možnost, jak poznat metropoli, je vyjížďka na tzv. LimoBikes s vlastním řidičem, kde si pohodlně sedíte, popíjíte drinky a kocháte se amsterdamskými ulicemi. Můžete si vybrat z různých tematických projížděk – popíjejte pivo, pochutnejte si třeba na barbecue nebo vyrazte s dětmi a zkuste skvělé nealkoholické drinky. Tohle kolo si prostě užijete s přáteli, s rodinou i s kolegy z práce (www.limobike.nl).

5. Život v souladu s přírodou

biofarma-stupava-salas_22


Taky ujíždíte na biopotravinách a aspoň čas od času si nějakou dobrotu dopřejete? Co takhle si trochu zafarmařit a strávit prázdniny na biofarmě? Na své si přijdou dospělí i děti – můžete si prohlédnout provoz farem a někde si práci i vyzkoušet. Můžete se zapojit do  sezonních prací, jako je sečení sena, krmení mláďat, sběr ovoce či moštování. Smlsnete si na místních specialitách, které si určitě odnesete i domů. Farmy nabízejí mimo jiné jízdu na koni, ale i půjčení kol nebo koloběžek a aktivity pro děti. Na některých je k dispozici i bazén nebo sauna. Nabídky pobytů na farmách v Česku, v Rakousku, Slovinsku nebo Španělsku najdete na www.nafarmu.cz.