Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

5 tipů pro krásné vlasy

U účesu je důležitá nejen barva a střih, ale i to, jestli vlasy vypadají zdravě a nádherně se lesknou. Jak si k zářivému lesku dopomoci?

Soňa Kotulková | 22. 07. 2015

1 MYJTE VLASY JINAK

Představte si vlasy jako jemné prádlo a podle toho se k nim chovejte. K mytí nepoužívejte vodu ani příliš horkou, ani příliš studenou. Dál? Odborníci doporučují mýt šamponem pouze vlasovou pokožku, pěna steče do délek sama a jemně je odmastí, není třeba vlasy ‚drhnout‘ celé. Hlavu si myjte dvakrát – první mytí vytáhne mastnotu a nečistoty, druhé vlasy umyje do úplné čistoty. Hlavně šampon z vlasů opravdu důkladně vymyjte, to je naprostý základ!

Aktuálním hitem jsou přípravky označené jako „no poo“, které jsou k vlasům velmi šetrné, protože neobsahují pěnivé složky. I když to zpočátku bude nezvyk, vlasy budou po mytí krásně jemné, vyživené, a přitom dokonale odmaštěné. 

2 KONDICIONÉR JE ZÁKLAD!

Že na něj občas zapomenete? Chyba! Má kyselejší pH, uzavře povrch vlasu a ten je pak po vysušení lesklý a zdravý. Kondicionér ale aplikujte vždy jen do délek, u vlasové pokožky nemá co dělat! Na čas se nevymlouvejte, vždyť ho stačí na vlasy nanést na necelou minutu. Hlavně přípravek na konci vymyjte dostatečně silným proudem tekoucí vlažné vody. Pokud by totiž ve vlasech zůstaly jeho zbytky, rychleji by se mastily a kondicionér by mohl dráždit i kůži.

3 SUŠTE OPATRNĚ

Nešetrné vysoušení má na vlasy neblahý vliv, ztrácejí hydrataci a mohou se snáze lámat. Důležitý je výběr kvalitního fénu, doporučujeme takové, které pracují s ionizací. Ta dokáže obnovit rovnováhu vlhkosti ve vlasovém vláknu a zacelit vlasovou kutikulu. Po vysušení podobným fénem jsou vlasy dokonale vyhlazené a lesklé. Pokud nechcete, aby vlasy byly přesušené, pomůže i další trik: fénem s nastavením na horký vzdych vlasy nevysušujte úplně, nakonec přístroj přepněte na studený režim. Rychlé fénování vám usnadní třeba speciální kartáč Tangle Teezer Blow Styling Paddle Brush – je rovný, široký a má speciálně postavené štětiny, díky kterým vlasy při sušení plynule kloužou. Máme vyzkoušeno, že vlasy na lopatky jsou suché do pěti minut!

4 TEST ELASTICITY

Vytrhněte vlas a napněte ho mezi prsty. Pokud je zdravý, měl by se natáhnout asi o třetinu, aniž by se přetrhl, jestli se láme, vaše vlasy potřebují hydrataci. Odborníci doporučují zkusit vlasovou masku, tu ovšem nepoužijte po mytí, ale aplikujte ji na na vlhké vlasy před mytím. Nechte působit nejméně deset minut i déle a pak vlasy umyjte jako obvykle a nezapomeňte ani na kondicionér.

5 LOV V KUCHYNI

Babské rady fungují. Jak jsem zmínila na začátku článku, zkuste do posledního oplachu přidat ocet nebo pár kapek citronu – ten je ideální pro světlejší vlasy. Brunetám zase doporučujeme přelít vlasy pivem (nebojte se, není cítit!) nebo můžete použít jako závěrečný oplach bio jablečný ocet naředěný vodou, ideální je jedna lžička na dva litry vody.

Do kuchyně se vyplatí zajít i pro olej. Hollywoodský vlasový guru Philip B radí svým hvězdným klientkám nanést před mytím do délek jakýkoli přírodní olej, nechat ho dvacet minut působit a pak vlasy důkladně umýt.

 

Více si přečtete v srpnové Marianne.