Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

5 tipů pro uložení vaší zahrady k zimnímu spánku

Den se krátí, noci se prodlužují a za sebou máme už i první ranní mrazíky. Víc signálů k tomu, že nastupuje paní Zima, už snad ani nepotřebujeme. A proto nastal ten správný čas, abychom na dlouhé zimní měsíce připravili i naši tolik opečovávanou zahradu. Na co se zaměřit?

Anonymous | 21. 10. 2014

Propagace značky Mountfield. Redakce neručí za obsah článku.

Kvalitní podzimní péči nepodceňujte. Během zimy totiž může vaše zahrada v klidu regenerovat, aby byla na jaře zase plná síly. Proto ji k tomu připravte ideální podmínky.

Shrabte listí a posekejte trávník

Pokud chcete předejít plísním, shrabte z trávníku všechno popadané listí. A potom ho naposledy posekejte. Pohodlnější a rychlejší sekání trávy vám umožní zahradní traktor. „Pažit nechte trochu vyšší a nezapomeňte ho postříkat přípravkem proti zimním plísním,“ radí odborník Milan Přibil ze společnosti Mountfield.

Ořežte staré stromy a zasaďte nové

Podzim je ideálním obdobím pro péči o stromy. Oživit zahradu můžete ještě na poslední chvíli zasazením ovocných stromů nebo bobulovin.

Staré stromy připravte na zimní mrazy. Jejich kmeny obalte například rákosovou rohoží, nebo obložte dřevěnými deskami. U nižších a menších dřevin můžete využít papírovou jutovinu, slámu nebo jehličí. Dobře poslouží i nátěr, ke kterému se nejlépe hodí bílá barva na zatření skleníků. Tou natřete i silnější větve.

Pokud se během léta vaší zahradou prohnala vichřice a polámala vám větve u většiny stromů, nemusíte zoufat. K radikálnímu kácení přistupovat nemusíte. Stačí, když strom začistíte. A upravíte do požadovaného tvaru.

Pokud stromy prostříháte, dodáte jim novou vitalitu. „Vhodným řezem podpoříte nebo omezíte bujení stromu. Poslouží vám k tomu obyčejná poloprofesionální motorová pila. S ní zvládnete ořezání poškozených stromů, ale i takzvané výchovné řezy nebo řezy po výsadbě, které slouží k lepšímu růstu,“ říká Milan Přibil. „Řez provádějte vždy nad pupenem, nebo ve větvení.  Na řezy použijte včelařský vosk, a to proto, aby strom nenapadla infekce,“ dodává.

Plejte, sázejte a prořezávejte

Trvalky před zimou lehce upravte. Pokud byste je neostříhali, mohly by vám během zimy uhynout. Keře a křoviny můžete zkrátit přibližně na čtvrtinu jejich velikosti. Nejvíce to ocení například vaše zahradní růže.

Ze záhonů pečlivě odstraňte veškerý plevel. Pokud zahradu dokonale odplevelíte, ušetříte si tím práci na jaře.

A pokud se chcete s prvními jarními paprsky radovat i z prvních rašících rostlinek, zasaďte cibulky právě teď. Cibulky sázejte do velkých a hlubokých otvorů. Do země je dejte špičkou vzhůru, poté je zakryjte zeminou a zatlačte dovnitř.

Schovejte vše před mrazem

Choulostivější rostliny v kořenáčích přeneste do domu. Po přinesení dovnitř je hluboce sestříhněte. Pokud venku přes zimu necháváte například prázdné dekorativní květináče, očistěte je a otočte dnem vzhůru. Ostatní květináče obalte tepelnou izolací.

Netkanou textilií ošetřete rostliny, které nemůžete přemístit. Použijte ji ale až v okamžiku, kdy udeří opravdu tuhé mrazy. Do té doby by mohla sloužit jako ideální zimoviště pro škůdce.

Zužitkujte odpad

Nevyhazujte nic, co na zahradě ostříháte nebo vyplejete. Všechno se dá krásně ekologicky zužitkovat. Pokud jste si hodně hráli s prořezáváním stromů, větvě můžete zpracovat v drtiči větví. Ten z nich vytvoří jemnou drť, kterou můžete dál využít jako kvalitní mulč.

Listí, ostříhané květiny, plevel, drť a mnoho dalšího pak přidejte do kompostu. Připravíte si tak jednoduše vlastní přírodní hnojivo, kterým můžete svou zahradu obohacovat po celou následující sezonu. „Stále ale myslete na to, co do kompostu přidáváte. Rovnou zahoďte nahnilé ovoce a listí z ořešáku. Váš kompost by se rázem stal toxickou bombou,“ dodává Milan Přibil.

A jestliže jste ještě před zimou káceli stromy, připravte si dřevo na zátop. Pokud se vám při pohledu na sekeru orosí čelo, pomůže vám štípačka na dřevo. Ušetříte tak nejenom čas, ale zejména svá záda.

sekera