Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

5 věcí, které jste nevěděla o punčochách


Dokážou schovat nedostatky a vyzdvihnout outfit, při špatném výběru ale mohou být pěkně nemilosrdné. Víme, jak je nejlépe nosit.

Redakce Marianne | 17. 03. 2013

1. Můžeme si vzít punčochy do otevřených bot?

Můžete. Jen samozřejmě záleží na tom, jaké. A na punčochy do páskových sandálků raději zapomeňte úplně! Když nechcete na společenské akci nebo večírku ukazovat holé nohy a máte boty s otevřenou špičkou, vybírejte si ty, které mají na špičce plochý šev. Pokud to jde, klidně si šev posuňte tak, aby byl na spodní straně nohy. Špička punčochy by měla být vždy zesílená (pokud možno neviditelně, i takové punčochy dnes seženete), palec vyčnívající z protržených punčoch rozhodně není sexy.

2. Jak se vyznat v tloušťce punčoch?

Určující jednotkou jsou takzvané deny. Čím méně denů, tím elegantnější a průsvitnější punčochy jsou. Příklad: 8 denů: tenké jako pavučinka, pouze hladká noha, 20 denů: klasika, 40 denů: odolnější, 50 až 100 denů: neprůsvitné a teplé.

3. Jak si vybrat tu správnou velikost, aby rozkrok u punčocháčů nesjížděl dolů?

Na každé krabičce by měla být velikostní tabulka, kde k poměru vaší váhy a výšky najdete doporučenou velikost. Kromě toho je ale dobré nezapomínat na délku nohou. Pokud máte průměrnou výšku, ale dlouhé nohy, budete pravděpodobně potřebovat větší velikost a obráceně. Ve specializovaných prodejnách vám rádi poradí.

05-modc0847

4. Co dělat, aby samodržicí punčochy opravdu držely?

Základem je vybrat správnou velikost, krajka by měla končit v půli stehen, nikoli na vrchu stehen, jak si často mylně myslíme. Také si vybírejte punčochy, které mají minimálně dva silikonové proužky. Další zaručenou radou je nemazat si nohy krémem těsně před tím, než si je chceme oblékat, a při praní nepoužívat aviváž. To vše totiž narušuje povrch silikonových pásků.

5. Dokážou nás punčochy zeštíhlit?

Ano. Co se týká barvy, platí osvědčené pravidlo: čím tmavší, tím více zeštíhlující. Černá v tomto směru nemá konkurenci. Hlavně pozor na vzory, zpravidla přidávají. Navíc existují punčocháče se stahovacím efektem, jejich kouzlo spočívá ve speciální úpravě v místech, kde máme problematické partie. Například postupně stahující vám poskytnou celkové zpevnění tak, aby docházelo ke správnému prokrvování, redukují dokonce i symptomy oteklých nohou. Další možností jsou punčocháče se stahovacím pasem nebo s push-up efektem, se kterými budete mít pocit, jako byste své pozadí poctivě týrala v posilovně. Seženete je u specializovaných značek, jako je Bellinda nebo Calzedonia.