Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

5 věcí, které musíte vědět, když začnete běhat

Počasí přímo láká k vyběhnutí! Pokud s ním začínáte, dodržujte tyto pravidla, půjde vám to pak lépe a bude vás i bavit:

Soňa Kotulková | 23. 05. 2017

1. Klaďte si cíle
Směřování k cíli – a je jedno, jak malý se může zdát – vám pomůže s motivací. Jistě, je skvělé mít velký cíl jako shození pěti kilogramů nebo uběhnutí deseti kilometrů, raději je ale rozdělte na několik dílčích, kterých jste postupně schopni reálně dosáhnout. Například v případě, že chcete při běhu zhubnout, bude chytřejší říct si: „Budu jíst zdravě dvakrát týdně a do konce tohoto měsíce uběhnu dvacet minut bez přestávky.“

2. Střídejte chůzi s během
Pokud je pro vás běh (nebo pravidelný sport) novinka, začněte trénink střídáním běhu a chůze. Máte-li slušnou kondičku, asi nebudete potřebovat příliš mnoho chůze, obvykle stačí jít chvíli zhruba v polovině tréninkové dávky, v opačném případě začněte s programem dvě minuty chůze/minuta běhu a dávku běhu postupně zvyšujte. Tato technika pomůže tělu si na běh zvyknout a ochrání vás před zraněními.

3. Pište si!
Jeden z nejlepších způsobů, jak si udržet motivaci, je vedení pravidelných zápisků mapujících vaše úspěchy. První den asi nezvládnete uběhnout ani pět minut a budete úplně bez dechu, ale desátý den už možná zvládnete i deset minut bez bolesti. Až budete ztrácet motivaci, podívejte se na zápisky z prvního dne a připomeňte si, jak dalekou cestu jste ušli. Možná to tak ze začátku nevypadá, ale brzy zvládnete třicet minut na jeden zátah a zpětně se budete divit, co vám na začátku přišlo tak strašně obtížné…

4. Protahujte se
Ať už běháte půl hodiny, nebo půlmaraton, vždycky si musíte najít čas na úvodní zahřátí a protažení a pak na závěrečné protažení. Jinak to s vámi nedopadne dobře. Ne, nejsme melodramatičtí, ale pokud si na začátku nerozehřejete svaly ( stačí třeba deset minut běhu a pak se protáhnout) snadno si je natáhnete. Když na závěr vynecháte fázi s finálním protánutím svalů, mohou vás nohy bolet celé následující dny.


5. Vyberte si (správné) boty
K běhu toho moc nepotřebujete, ale jednu věc ano. Správné boty. Už jsme viděli příliš mnoho lidí, kteří běželi v botách, jejichž jedinou výhodou bylo, že byly hezké, ale jejich majitelé si přímo koledovali o zranění. Správné běžecké boty jsou navrženy tak, aby dostatečně podpořily chodidlo a minimalizovaly možnost zranění. Každá noha je jiná a boty, které sedí jednomu, nemusejí vyhovovat druhému. Zajděte do obchodu, kde prodavači během žijí, a nestyďte se před nimi proběhnout – zanalyzují váš pohyb a poradí vám, kolik polstrování a podpory v botě budete potřebovat.