Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

5 věcí, které pochopí každý introvert

Info ikona
Introvert

Kdo je vůbec introvert? Podle Carla Junga jsou dvě skupiny takových lidí. Extroverti, kteří čerpají energii zvenčí a introverti, kteří jí čerpají naopak zevnitř. Přečtěte si o situacích, ve kterých se najdou mnozí introverti. Extrovertům zas tento článek může pomoci introvertům lépe porozumět.

Karolína Peřinová | 16. 04. 2018

Často se na ně nahlíží jako na tiché samotáře, kteří jsou uzavřeni do sebe. Na první pohled nesrší vtipem, nejsou to baviči, kterými je dobré se obklopovat, pokud chcete něco zažít. Kvůli tomu je spousta lidí zaškatulkuje do kategorie "nespolečenští". Přitom je to úplně jinak. Stejně tak, jako existují klidní extroverti, jsou i společenští introverti. Společenskou interakci ale praktikují po svém.

Neexistuje totiž jen jeden jediný způsob jak být společenský. Jelikož je na světe více extrovertů, introverti jsou v menšině, a to byl bohužel vždycky zádrhel. Když něco neděláte stejně jako většina, spousta lidí má za to, že to děláte špatně. Introverti svůj čas rádi věnují lidem. Většinou jsou to ale blízké osoby, před kterými se nebojí otevřít a vlastně se dokáží chovat jako extroverti. Ano a řeknou vám třeba i nějaký vtip. To, že je vyčerpává přemíra podnětů zvenčí neznamená, že jsou to tiché bytosti, uzavřené do sebe. Raději ale uspořádají klidný večer s přáteli, aniž by se zahltili spoustou dojmů a aktivit. A jak už se tak říká "Tichá voda břehy mele".

Zde je pět věcí, ve kterých se introverti chovají trochu jinak než extroverti.

1. Nějaký ten čas o samotě je jejich záchrana k přežití

Po společenských akcích nebo třeba i po celém dni v práci spousta introvertů cítí, že mají tzv. vybité baterky. K načerpání nové energie potřebují trochu času jen pro sebe, aby mohli zase začít fungovat. V tomto případě je nutné rozlišovat výraz být o samotě a být osamocený. Cítíte v tom ten rozdíl? Introverti chtějí být nějaký čas sami, nestojí však o to, aby byli osamoceni.

2. Jsou raději zticha, než aby se bavili o počasí

Každý se někdy ocitl v situaci s člověkem, kterého moc nezná, ale aby nenastalo to trapné ticho, měl by si s ním povídat. To je noční můra introvertů. Zatímco extroverti praktikují tzv. small talk, jehož nejvděčnějším tématem je počasí, introverti raději mlčí.

3. Jsou motivováni vnitřně

Každý šéf by měl své zaměstnance znát natolik, aby věděl, kdo z nich je motivován vnitřně a kdo zvnějšku. Je to totiž zásadní rozdíl. Introverti jsou motivováni vnitřně. To znamená že jejich chování a třeba právě pracovní výkonnost je poháněna spíše pocitem z dobře odvedené práce, seberealizací apod. Vnější motivace naopak funguje na principu cukru a biče.

4. Bůh žehnej vynalezení SMS

Vyzvánění příchozího hovoru je pro ně jako když nehty přejíždíte po školní tabuli. Preferují raději písemnou komunikaci a zároveň velice oceňují možnost objednávání si jídla přes mobilní aplikace. Objednat si totiž pizzu po telefonu je nad síly introverta.

5. Open space – nepřítel produktivity

Introverti nejlépe pracují, když je nic neruší a nerozptyluje. Zatímco mnoho extrovertů potřebuje k práci vnější stimulaci a hodně okolních podnětů nastartuje jejich myšlení, introverti to mají přesně naopak. Zejména ke kreativní práci potřebují klid a ticho.

Na závěr všem introvertům: Nestyďte se za to, že chcete trávit svůj čas jinak než extroverti. Nenuťte se do společenských akcí, na kterých se stejně nebudete cítit dobře, a tím pádem si je ani neužijete. Byla by to akorát ztráta času. Není nic špatného na tom, že chcete strávit páteční večer s kýblem popcornu a filmovým maratonem.