Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

5 věcí, kterými zaručeně „otrávíte“ hosty na svatbě

Hlavní svatební sezóna už je samozřejmě za námi, to ale neznamená, že se sem tam na nějaké svatbě neoctnete, nebo že snad dokonce sama nějakou na příští rok neplánujete. Pokud patříte mezi ty šťastné, máme pro vás několik rad. Zjistili jsme, kterých pět věcí hostům na svatbách nejvíce vadí a jichž byste se na vaší svatbě měla vyvarovat.

Eliška Vrbová | 21. 11. 2016
Nemyslíme to nijak špatně, svatby jsou krásná věc. Jsou oslavou lásky a štěstí, pro ty, co ale chodí na svatby často, se pak mohou stát spíš jakousi rutinou: vhodně se obléci, přijít na obřad včas, pít koktejly, najíst se, poslouchat proslovy, tancovat. A čím více na svatby chodíte, tím více si všímáte určitých detailů, které se tolik nepovedly. Například, kdo by chtěl za drinky platit? A je vůbec něco horšího než dlouhé čekání na jídlo, než všichni pronesou svůj proslov, a potom zjištění, že jídlo vlastně za nic moc nestojí?
 
Samozřejmě, že tenhle den musí být perfektní hlavně pro nevěstu a ženicha, nikdy ale neuškodí, aby se oni také předem zamysleli nad pohodlím a zábavou pro jejich hosty. Přátelé, rodina, kolegové z práce, kdokoliv na svatbu přijde, bude na ni vzpomínat s láskou, zároveň si ale rozhodně bude pamatovat i gumový steak, který dostal na talíř. Čeho se tedy vyvarovat předem?
 
Špatné jídlo
Tohle je pravděpodobně ten úplně nejvíc klíčový bod, jak zaručit, aby hosté byli spokojení. I ty nejkratší proslovy se mohou zdát nekonečné, když mezitím nenabídnete něco, co hostům rozhodně zachutná a budou si to pochvalovat. Vybírejte proto personál, který vám bude zařizovat jídlo, velmi moudře a věnujte čas ochutnání úplně všeho, co budete chtít ve váš velký den servírovat.
 
Dlouhé čekání mezi obřadem a hostinou
Tohle bývá úskalí většiny svateb, protože obřad a hostina se skoro vždy konají na dvou různých místech a není jednoduché přesun naplánovat. Když už k čekání dojde, mělo by být po ruce nějaké místo, kde si hosté během čekání mohou dát něco k pití a jídlu. Zkrátka se hodí mít záložní plán, jinak budou hosté hladoví a nervózní hned po obřadě, což se nehodí.
 
Placení za drinky
Ano, všichni máme nějaké rozpočty a jejich následné překročení, co se svatby týče, ale pokud se máte v něčem rozšoupnout, jsou to rozhodně drinky. Pozvali jste své přátele a blízké na svatbu, oni vám dali dary a právě za to by měli mít možnost si večer užít bez toho, aby platili za koktejly nebo skleničky vína.
 
Až moc proslovů
Přípitky a proslovy přátel a rodiny mohou být zábavná, dojemná věc, ale stejně tak se mohou rychle stát neúnosnou nudou. Proto nechte mluvit jen blízkou rodinu a nejbližší přátele, nikdo ze vzdálenějších hostů nechce poslouchat bratrance ze čtvrtého kolene povídat o tom, jak jste se spolu poprvé (a naposledy) v životě opili na vysoké.
 
Chybějící jmenovky
Během celého plánovacího procesu si vyhraďte čas na sestavení logického a promyšleného zasedacího pořádku. Není nic horšího, než když někdo z hostů musí sedět mezi lidmi, které nikdy před tím neviděl, nebo když přijde k přidělenému stolu a zjistí, že si nemá kam sednout. Svatba není pracovní večeře nebo oběd ve školní jídelně, proto nedopusťte, aby se vaši hosté tak cítili.
 

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost

Zábava

<span>KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara</span>

KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara