Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

5 životopisů žen, které nás stále fascinují

Biografie slavných osobností vycházejí stále nové a nové. Zde je pětice těch životopisů ženských osobností, které by ve vaší knihovně neměly chybět.

Eliška Vrbová | 22. 07. 2016
Vivienne Westwood
Společně s Ianem Kellym sepsala tato první dáma britské punkové revoluce její příběh tak, jak ho ještě nikdo nevyprávěl. Ačkoliv to zezačátku jejího mládí vypadalo, že z ní bude řadová učitelka v městečku Tintwistle na severu Anglie, její kariéra začátkem 70. let začala nabírat obrátky. Společně se svým manželem Malcolmem McLarenem, manažerem kapel jako New York Dolls a Sex Pistols, si otevřela v Londýně butik Let it rock, který se rázem stal centrem kulturní revoluce. Začala trhat oblečení, sešívat ho zpátky, přidávat na něj řetězy či zavírací špendlíky a na trika psát provokativní nápisy. Dnes má tato pětasedmdesátiletá ikonická návrhářka řád Britského impéria, ale také působivý životopis, který rozhodně stojí za přečtení.
 
Coco Chanel
U návrhářek ještě zůstaneme s absolutní ikonou ženského oblékání, díky níž si my ženy oblékáme kromě jiného i kalhoty a košile. Dnes málokdo neví, kdo Coco Chanel byla, už ale méně z nás tuší, jaký skutečně byl její život, když se zrovna netočil okolo vytváření typického chanelovského stylu. V jejím životopise Henry Gidel použil dosud neznámé prameny a rozhovory s lidmi, kteří Coco Chanel, původním jménem Gabrielle, znali. Jak o lesku pařížských módních domů, tak i o odvrácené stránce slávy této módní návrhářky z největších se dočtete na 300 stranách této knihy.
 
 
Adina Mandlová
Okolo hereček z doby první republiky se toho v posledních měsících namluvilo mnoho hlavně kvůli dvěma filmům o Lídě Baarové vycházejícím současně. Neméně významnou dámou československého černobílého filmu byla však i Adina Mandlová. Její autobiografie Dneska už se tomu směju vyšla v druhém rozšířeném a upraveném vydání naposledy v roce 2015 a jedná se o sbírku memoárů sepsaných samotnou Mandlovou. Zachycuje zde své začátky u filmu i divadla, píše i o angažmá v německých filmech a snaží se uvést na pravou míru své vztahy s představiteli nacistického Německa. Kromě toho je publikace doplněna mnoha nikdy nepublikovanými obrazovými materiály.
 
 
 
Sophia Loren
Hvězdě italského a později i světového filmu oceněné dvěma Oscary je dnes už 81 let. Z její skutečně rozsáhlé filmografie jste pár filmů určitě viděla a její černobílou fotografii si hned vybavíme všichni. Jak to ale u v podobném rozměru slavných žen bývá, v jejím životě na ni čekalo mnoho překážek, které za dobu její hvězdné kariéry musela překonat. Kniha Včera dnes a zítra je její autobiografií a pojednává právě o jejím soukromém rodinném životě. Sophia Loren zde popisuje lásku ve všech jejích podobách: ať už lásku mateřskou, rodinnou, lásku k rodné zemi, ale zejména lásku k životu.
 
Audrey Hepburn
Životopisů představitelky hlavních rolí z filmů Snídaně u Tiffanyho, Prázdniny v Říme nebo My Fair Lady už bylo sepsáno mnoho. My však doporučujeme ten od nakladatelství Taschen ze série Movie Icons. Je plný černobílých i barevných naprosto unikátních fotografií, na nichž je těžké Audrey neobdivovat. Ať chceme nebo ne, vždy jí její nadčasovou krásu a útlou postavu budeme tak trochu závidět a milovat zároveň. A pokud byste hledala spíš skutečně souvislý text o Audreyině životě, sáhněte po knize od Barryho Parise, která je na rozdíl od dalších biografií mnohem osobnější i díky bližšímu vztahu autora k rodině a přátelům Audrey. 
 
5 životopisů žen, které nás stále fascinují