Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

5 způsobů, jak se vypořádat s minulostí a udělat za ní tlustou čáru

Ať už jste prožila bolestný rozchod, dostala jste v práci padáka, nebo vám dokonce někdo zemřel, je důležité se s životními zraněními vypořádat. Jakmile totiž nenajdeme klíč k jejich přijetí a vyřešení, nemůžeme plnohodnotně žít.

Redakce Marianne | 7. 02. 2014


Uzavření minulosti znamená nový začátek a odpoutání se od všeho, co bylo kdysi. Jak říká psychiatrička Abigail Brenner, autorka knihy How Women Embrace Change and Celebrate Life, nalezení klíče k uzavření minulosti znamená kompletní přijetí toho, co se vám stalo, a možnost přejít do přítomnosti a začít znova žít. Ne každý to ale umí. Podle psychologa Benoita Rancourta v řadě lidí dosud bije srdce ublíženého dítěte, které při každé všední události znova prožívá staré utrpení. Pokud se ale nenaučíme vyrovnat se s minulostí, nezískáme plnou odpovědnost za svůj život. Jednoduše řečeno: musíme zabouchnout dveře a teprve pak otevřít nové.

Pochopení toho, co se stalo, je klíč ke změně

Moje kamarádka se dlouho nemohla vyrovnat s odchodem svého manžela. Nechal ji samotnou se dvěma dětmi a ona v sobě neustále nosila pocity křivdy, ublížení a zrady. Trvalo roky, než se naučila minulost přijmout. Někde hluboko uvnitř musela nejdříve odpustit jemu, jeho milence a vlastně i sama sobě. Teprve pak mohla začít nový život. Nejdůležitější ze všeho je tedy pochopit minulost, jedině pak ji můžeme přijmout. Emoce jsou potřebné, ukazují nám, kde se právě nacházíme, ovšem neměly by nás vést, pouze napovídat. „Rozhodně věřím, že emoční šrámy lze překonat soustředěním se na pozitivní emoce či události přítomnosti. Nejde na ně zapomenout, ale můžeme se naučit s nimi žít,“ tvrdí psycholožka Jitka Nesnídalová. A co všechno pro to můžeme udělat?

Převzetí plné odpovědnosti za sebe samu

Je to na vás, abyste přijala nezbytná opatření, která vás posunou dopředu. Podle psychiatričky Abigail Brenner je k tomu vhodný tzv. self-dialog, kdy budete sama se sebou konverzovat, pokládat si otázky a také na ně odpovídat. Používám křivdy z minulosti jako záminku k tomu, abych se nemusela hnout z místa? Jak vyřešit prázdnotu? Bojím se, že nevím, jak to skončí? Buďte k sobě upřímná, jedině to se v dlouhodobém horizontu vyplatí. Bolest, hněv i zklamání budou menší, jakmile si uvědomíte realitu.

Dopřejte si čas na zotavení

Jako byste to neznala – kamarádky i rodina vám říkají, že čas je nejlepší doktor. A i když to může lézt na nervy a být obtěžující, mají pravdu. Máte-li pocit, že nejlepším lékem na rozbitý vztah je nějaký nový milenec, pak je lepší zvolnit. Po každém emocionálním zranění je potřeba čas k zotavení. Podle dr. Abigail Brenner neexistuje žádný předepsaný čas, který je vhodný pro každou osobu. Říká-li vám někdo, ať se přes to prostě přenesete, neposlouchejte ho a stanovte si vlastní tempo. Není třeba truchlit dlouhá léta, ale pochopení situace a smíření se s ní je důležité pro další rozhodnutí v budoucnu. Člověk si musí znova věřit, být sám k sobě upřímný – to je nezbytná podmínka pro další zdravější vztah. Než si tedy ‚nabrnknout‘ novou známost, je potřeba si to sama v sobě vyřešit.

Najděte v sobě silné stránky

Je dobré zaměřit se na pozitiva, která ve vás jsou. Napište si seznam svých dobrých vlastností, schopností i majetku a všeho, čeho jste dosáhla. Důraz by měl být na tom, co vám dělá radost.

Plány do budoucna

Sice je důležitá přítomnost, ale v případě, že se potýkáte s minulostí, není na škodu zjistit, co pro vás bude v budoucnu důležité – to vás požene dopředu. Pokud je to nutné, přeházejte pořadí svých priorit, což vám umožní prozkoumat různé možnosti a příležitosti. Nebojte se velikosti plánů, nezáleží na tom, že třeba nevyjdou, důležité je, že jste se snažila. Jedině ten, kdo se nebojí změn, něčeho dosáhne.

Vytvoření rituálů

Rituály jsou jemným nástrojem, který vám pomůže překonat minulost a uzavřít ji. Rituál je řízen záměrem a akcí. Jak tvrdí Abigail Brenner, je to jakési symbolické uzákonění, které umožňuje využít naplno vaši kreativitu a intuici, aby ‚obešly‘ intelektuální část mozku. Například pokud jste po rozchodu, všechny dopisy či obrázky a fotografie, které byly součástí vztahu, vás mohou rozptylovat. Rituál ohně, při kterém tyto předměty spálíte, je způsobem, jak zkonzumovat minulost. Existuje ale celá řada jiných rituálů, které si můžete vymyslet a díky nim symbolicky uzavřít něco, co už skončilo.

Související články

Móda

<span>Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?</span>

Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?

Zdraví

<span>Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví</span>

Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví

Dobrý nápad

<span>Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?</span>

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?

Krása

<span>Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte</span>

Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte