Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

6 beauty potravin pro krásu, které najdete v lednici

Je libo lesklé vlasy, čistou pleť a hladké čelo bez pupínků? Pak se vykašlete na superdrahé kosmetické přípravky a zkontrolujte si důkladně ledničku a spíž. Možná tomu nebudete věřit, ale najdete tam nejednu potravinu, která dokáže zázraky.

Redakce Marianne | 9. 04. 2014


Kokosový olej

coconut-water_copy

Ne nadarmo se říká, že v zemích, kde kokos roste a kde z něj místní vyrábějí olej, který pak používají nejen do kuchyně, ale i na tělo, mají tamní ženy pokožku jako miminka. Zkuste to taky. Kokosový olej lze použít na poškozené vlasy jako kondicionér nebo proti krepatění, to aspoň radí kadeřník Nunzio Saviana z New Yorku. Naneste si ho trochu mezi prsty a pak aplikujte do vlasů. Olej odpuzuje vodu, takže vlasy se nebudou krepatit. Kromě vlasů ho lze použít i na pokožku celého těla, ideální je proti šupinatění pat nebo loktů. Další věc, kterou kokosový olej umí, je odstraňovat tvrdohlavý make-up – sundá i ten voděodolný, aniž byste musela drhnout kůži do masa. Také léčí rozpraskané rty.

Mléko

milk-drinking

Plnotučné mléko je přírodní zvlhčovač, který je bohatý na kyselinu mléčnou, jež jemně rozpouští odumřelou pokožku a zklidňuje záněty. Můžete si udělat obklad z mléka pro zjasnění pleti, a to tak, že naplníte misku s chlazeným mlékem a do ní namočíte jemnou kuchyňsku houbičku. Tu pak vyždímejte a přiložte na obličej na dobu 5–10 minut. Mírná akupresura pomáhá navíc snižovat otoky. Mléko také zbavuje pleť popelavého nádechu a koupel v mléce udělá doslova divy s vaší pokožkou. Skvěle pomáhá i jako úleva při popálení nebo spálení od sluníčka – žínku namočte do ledově studného mléka a pak ji přiložte na spálené místo. Dobře funguje i jako tělový peeling.

Avokádo, olivový olej a med

avocado

Smícháte-li rozmixované avokádo s lžící mořské soli, extra panenským olivovým olejem a medem, máte zaručený přípravek na problematickou pleť, například ekzematickou. Avokádo spolu s kokosovým olejem, mangem, olivovým olejem a banánem skvěle pomáhá jako kondicionér na vlasy. Tuto směs aplikujte na vlasy od kořínků po celé ploše, nasaďte si koupací čepici a nechte asi 15 minut působit. Pak smyjte šamponem. Oleje v těchto potravinách dodají vlasům lesk a hebkost.

Zázvor na pupínky

ginger

Míváte hodně pupínků nebo vám zarůstají chloupky? Sáhněte po zázvoru. Dermatoložka Ellen Marmur, autorka knihy Simple Skin Beauty, říká: „Řízněte do kořene zázvoru a pak jemně masírujte měkkou vnitřní částí pupínky po dobu pěti minut. Látka obsažená v zázvoru pročišťuje póry a zabíjí bakterie, které vyvolávají akné. Kromě toho uvolňuje zarůstající chloupky.“

Bílý jogurt

curd-for-hair-and-skin_copy

Chutnají vám jogurty? Teď budou ještě víc. Ovšem žádné náhražky typu ‚light‘ a podobně. Musí to být tučný bílý jogurt, aby plnil svoji kosmetickou funkci na jedničku. Naneste silnou vrstvu na popraskanou a svědící pokožku, nechte patnáct minut působit, pak opláchněte a naneste obvyklý krém.