Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

6 jednoduchých a účinných způsobů, jak na podzim dobít energii

Podzimní únava už nedočkavě čeká za rohem, aby se nastěhovala do našeho těla i mysli. Nedejte se!

Veronika Hong | 21. 09. 2017

Za chvíli tu máme podzim. Teplota nenápadně klesá, listy na stromech nás jako semafor svou žlutou barvou upozorňují “Pozor, bude změna!”. Příroda se chystá ulehnout a to samé cítí naše tělo. Bohužel, na rozdíl od přírody, my musíme fungovat celý rok. Tady je šest tipů, jak dobýt energii i v měsících, kdy se nám nechce vylézt z postele. 

1. Pohyb

a

Když se na sklonku podzimu cítíte bez nálady a energie, je dost těžké se přesvědčit k jakékoliv aktivitě. Věřte ale, že čím více se budete hýbat, tím lépe se budete cítit. Nepotřebujete hned letět na lekci spinningu nebo se umořit v posilovně (samozřejmě, pokud chcete, můžete). Začněte klidně krátkou procházkou nebo jógou. 

2. Čerstvý vzduch

a

A právě procházka a pohyb na čerstvém vzduchu zvýší váš tep, do těla a hlavně do mozku se dostane více tolik potřebného kyslíku a vy pocítíte nával energie. Podzimní vzduch tak krásně voní, dokáže nás pohladit závanem babího léta i osvěžit studeným vánkem. Při chladnějších dnech se zabalte do oblíbeného svetru, vychutnejte si překrásné barvy padajícího listí a pamatujte na moudro našich babiček “Není špatné počasí, jen špatné oblečení.”  Takže hurá ven! 

3. Vstávejte za rozbřesku

a

Teď, když slunce vychází každý den později a zachází dříve, můžeme cítit nedostatek slunečního svitu. To znamená, že čím dříve vstaneme, tím rychleji se naše tělo probudí a začne v mozku produkovat kortizol a serotonin, které udrží naši mysl v pozoru a navodí nám pozitivní náladu. 

4. Vitamín C

a

Vitamín C je nesmírně důležitý pro naše zdraví. Nejenže nabudí náš imunitní systém, dodá nám energii a chrání nás před nachlazením, ale klinické výzkumy ukázaly, že vitamin C napomáhá k regeneraci pokožky a dokonce může napomoci k opravě poškozené DNA. V podzimních a zimních měsících už nemůžeme spoléhat na domácí ovoce a zeleninu a nezbývá nám nic jiného než vzít za vděk nabídce supermarketů. To však není ono. Můžeme sice brát vitamín C v tabletách, ale co naše pokožka? Na toto naštěstí myslí Nivea a přichází s fantastickou řadou Q10 plus C pro hladší pleť plnou energie beze stop únavy.

5. Mazlete se

a

Mazlení a objetí jsou náš oblíbený způsob, jak si dobít energii. Fyzický kontakt je přirozená lidská touha a existuje mnoho výzkumů, které dokazují jeho pozitivní vliv na náladu a energii. Pusťte si se svou drahou polovičkou film a zamuckejte se k sobě na gauči. Obejměte se s přáteli, klidně i dlouze (ale opravdu jen s lidmi, které dobře znáte, jiní by si to mohli vysvětlit všelijak). Chovejte déle své děti v náručí a nechte svého psa nebo kočku podřimovat na klíně. 

6. Mějte se rádi

a

V neposlední řade buďte vlídní sami k sobě. Nevyčítejte si, že se cítíte unaveně, a proto i méně produktivně. Je úplně v pořádku, když nejste v nejlepší kondici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a to hlavně během podzimních měsíců, kdy se vaše tělo přizpůsobuje nové roční době. Dopřejte si odpočinek, pokud se opravdu necítíte na pohyb. Poslouchejte svoje tělo a odměňte ho hýčkáním, které si zaslouží. 

Objevte zdroj energie a mládí