Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

6 snadných způsobů, jak si zlepšit paměť

Jeden šálek kávy navíc nebo hodina spánku k dobru vám zajistí bystrou mysl ještě po několik následujících let. Zkuste do svého každodenního života aplikovat následující rady, a vaše paměť bude doslova fenomenální.

Redakce Marianne | 4. 04. 2014


Bobulovité ovoce

Vědecké studie prokazují, že budete-li jíst minimálně dvě menší porce lesních plodů týdně, oddálíte tak nástup Alzheimerovy choroby až o dva a půl roku.

Káva s kofeinem

Odborníci tvrdí, že kofein obsahuje látku, která chrání mozek, proto si klidně dopřejte dva až tři šálky denně.

Kakaový prášek

Antioxidanty v kakaovém prášku mohou zlepšit vaše schopnosti myšlení. Smíchejte jednu polévkovou lžíci s odstředěným mlékem nebo si prášek nasypte do kávy. Můžete si také dát čtvereček hořké čokolády, ale ujistěte se, že obsahuje minimálně 70 % kakaa.

Omega-3 mastné kyseliny

Když tělo přijme příliš velké množství rafinovaných cukrů, stoupne hladina inzulinu a často vzniká zánět. Ten může časem vést až k úbytku kognitivních funkcí. Omega-3 mastné kyseliny zabraňují jeho dalšímu rozvoji, proto jezte dvě až tři porce tučných ryb týdně. Mezi tučné ryby patří např. losos, tuňák, makrela nebo sleď. Pokud byste raději volili potravinové doplňky, vybírejte takové, aby rybí olej obsahoval 1500 mg kyseliny dokosahexaenové (DHA) a 500 mg kyseliny eikosapentaeové (EPA).

Každý den spalte pár kalorií navíc

Je vědecky prokázáno, že starší lidé, kteří každý den spálí jakoukoli fyzickou aktivitou alespoň 300 kalorií (což se rovná zhruba 30minutovému běhu), mají až o 90 % nižší pravděpodobnost poklesu mentálního zdraví než ostatní. A ta dobrá zpráva? Výzkum se zabýval celkovým pohybem, čili samozřejmě že vám prospěje návštěva posilovny, ale stejně tak pomůže i obyčejný pohyb, jako je např. zahradničení, procházka do obchodu nebo chůze do schodů. Klíčem k úspěchu je zjistit, jaké pohybové aktivity vás baví, a z těch si pak vytvořit běžnou denní rutinu, jakou je pro vás třeba čištění zubů.

Aspoň 7 hodin denně

Průzkumy ukazují, že pokud spíte příliš dlouho (víc než 9 hodin) nebo příliš krátce (méně než 5 hodin), v pozdějším životě vás bude trápit špatná paměť. Co pro vás může být největším překvapením? Odborníci zjistili, že v padesáti až šedesáti letech mají spánkové návyky dlouhodobý vliv na naše mentální zdraví. TIP: Máte-li potíže s usínáním, otočte budík ciferníkem dozadu. Když nemůžete usnout a sledujete, kolik je hodin, může vás to zbytečně stresovat, a o to hůř se vám bude usínat.