Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

6 tipů, jak vybrat nejlepší parfém pro svoji osobnost

Toužíte po nové vůni a nevíte, které dát přednost? Pokud si v parfumerii stříknete na zápěstí nějaký parfém a voní vám, ještě to neznamená, že vám bude vonět za patnáct minut. Svou roli hraje i to, co jste ten den jedla nebo jakou kosmetiku jste použila. Vybrat správnou vůni je prostě umění – a to chce přípravu a čas.

Redakce Marianne | 27. 06. 2014


Příprava

Čich se mění v závislosti na době – nejlépe je na tom váš nos v odpoledních hodinách. Někdo sice tvrdí, že denní doba není podstatná, ale rozhodně byste parfém měla vybírat, když jste v klidu. Stres totiž negativně ovlivňuje váš výběr. Negativně také působí velmi kořeněné jídlo.

Woman-smelling-perfume-on-her-wrist

Zvažte, jakou vůni chcete

Je dobré předem vědět, jaký typ vůně hledáte, a to ještě než dojdete do parfumerie. Vůně se totiž rozdělují na tzv. čichové rodiny, kam patří například: květinové, ovocné, orientální, dřevité vůně či vůně vodní. Ty posledně jmenované jsou v současnosti velmi populární, protože působí svěže a lehce, takže se skvěle hodí právě na léto. Můžete si udělat seznam svých oblíbených vůní.

Kdy budete parfém nosit?

Abyste měla rozhodování snazší, zeptejte se sama sebe, kdy máte v úmyslu parfém použít. Je rozdíl, jestli chcete jít večer na party, nebo vůni chcete používat jako denní toaletní vodu, která je méně intenzivní než eau de parfum. Důležitá je také sezona. Vůně jsou štiplavější a déle vydrží během teplého počasí, takže lehčí vůně jsou vhodné na léto a těžší na zimu.

Popište vůni, kterou chcete

Vše, co můžete říct prodavačce o svých preferencích, pomůže k dobrému výběru. Nebojte se, když neznáte správnou terminologii. Klidně stačí, když použijete slova jako ‚light‘, ‚těžký‘, ‚čerstvý‘ nebo ‚exotický‘. Vaším cílem je, abyste netestovala až moc parfémů – omezte se maximálně na pět typů, aby váš nos nebyl zmatený. Náš tip: vezměte si s sebou do pytlíku kávová zrna a mezi testováním do nich strčte nos – eliminují pachy.

woman-shopping-christmas-perfumes-final_article_new

Jak testovat vůně

Všechny parfumerie nabízejí testovací proužky k testování. S jejich pomocí můžete zjistit, jak na vás vůně působí. Jakmile ale zúžíte výběr na dva parfémy, doporučujeme zkoušet parfém přímo na vnitřní straně zápěstí. Zjistíte, že parfém voní odlišně než na papírku. To je proto, že parfém reaguje na unikátní chemii vaší pokožky a na tělesnou teplotu – a to je to, co dělá vůni tak individuální a osobitou. Vysvětluje se tím i to, že parfém na vaší kamarádce voní nádherně, ale na vás nefunguje.

Jak se vůně rozvine

U parfémů rozlišujeme tři části – hlavu, srdce a základ, podle toho, kdy se vůně uvolňují. Hlava je první, kterou ucítíte hned po aplikaci. Hlava tedy sděluje vašemu mozku, jestli vám vůně sedne. Doba trvání je kolem 15 minut. Srdce (střední tóny) začnou vynikat po odeznění hlavy a vydrží několik hodin. Třetí část – nízké tóny (základ) – obsahuje látky, které vyprchávají velmi pomalu a může to trvat 3–4 hodiny. Některé vůně mají takovou výdrž, že je ucítíte i desítky hodin.

Dnes s námi můžete soutěžit v naší letní soutěži http://leto.marianne.cz o parfém Carolina Herrera.