Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

6 tipů, které vám v roce 2021 pomohou držet své finance pod kontrolou

Info ikona
bezvamoney.cz

Finanční krize se pro mnohé prohlubuje úměrně s krizí spojenou s koronavirem. Tam, kde byl vždy dostatek, jsou lidé nyní nuceni šetřit. Pokud se tato situace týká i vás, zvažte, jakými způsoby budete s penězi hospodařit v letošním roce. Jak se říká – nový rok, nový začátek. Pojďte se s námi podívat jak řešit stávající dluhy a na co se zaměřit, abyste se letos nepříjemným finančním situacím úspěšně vyhnuli.

Promotion | 28. 01. 2021

Nezapomínejte spořit na důchod

Situace je vážná a doba nejistá. Tak by mělo znít motto, s kterým přistupujete ke svým úsporám. Sice platíte každý měsíc sociální a počítáte roky, kdy půjdete do důchodu, ne vždy však důchod pokryje všechny nutné výdaje. Zkuste si tedy letos dávat pravidelně bokem malou část ze všech příjmů, abyste měli vlastní finanční rezervy.

Koncem roku 2020 se důchodový systém státu propadl na 30,4 miliardy korun v deficitu. V uplynulých dvou letech byl rozpočet v přebytku, ale současná krize tomu nepomohla. Vůbec nejhorší byl propad v roce 2013, kdy se deficit vyšplhal až na 55,1 miliard korun.

V současné době je průměrný věk, kdy lidé odchází do důchodu, 65 let. Nárok na plný důchod vzniká v momentě, kdy člověk odpracuje plných 35 let. Porovnáte-li svůj současný příjem s důchodem, který byste dostali, snadno si spočítáte, o kolik se váš příjem propadne, zda si budete moci dovolit současné životní standardy a kolik byste přibližně potřebovali ušetřit, abyste si na stáří mohli přilepšit. Snadno vám s tím pomůže důchodová kalkulačka.

Spořit můžete sami tím, že si odložíte každý měsíc část příjmů. Nebo se můžete obrátit na penzijní pojištění, kdy vám stát přispěje s ohledem na to, kolik si spoříte.

  • méně než 300 Kč – stát vám nic nepřispěje

  • 300 až 1 000 Kč – státní příspěvek je 90 Kč a 20 % z částky přesahující 300 Kč (maximálně však dostanete 230 Kč)

  • 1 000 Kč a více – do 3 000 Kč lze odečíst od daňového základu (při daňové sazbě 15 % ušetříte dalších 300 Kč)

Dbejte na své možnosti

Před každým výdajem se zeptejte sami sebe, zda danou věc skutečně potřebujete. Největší část výdajů by měla vždy padnout na bydlení (inkaso, nájem), kvalitní jídlo a nejnutnější věci jako jsou hygienické potřeby a oblečení, účty za telefon a náklady na provoz auta, pokud ho potřebujete pro práci. Pokud máte děti, zahrňte do důležitých výdajů i s nimi spojenou útratu.

Podrobnému zkoumání byste měli podrobit všechny účty spojené s věcmi, které nutně nepotřebujete. Spadají sem třeba poplatky za televizi, předražené mobilní tarify, Netflix, nejrůznější aplikace, předplatné periodik, zbytečně vysoké pojištění a nevýhodný tarif za energie.

V druhé fázi se podívejte, za co běžně utrácíte, zda skutečně potřebujete všechno nové oblečení, elektroniku, návštěvy drahých restaurací a dovolené, které byste si momentálně raději neměli dovolit. Situace je v dnešní době složitá a vždy je lepší dočasně se uskromnit než později řešit nedostatek finančních prostředků.

Konsolidace půjček vyřeší nejednu starost

Konsolidace půjček je výraz označující sloučení více půjček do jedné, z které zaplatíte všechny původní půjčky. Měsíčně vám tak vznikne pouze jeden poplatek, který může být při správném nastavení nižší než všechny předchozí poplatky dohromady a vy budete moci lépe hospodařit s příjmy. Konsolidační půjčkou lze vyřešit všechny stávající půjčky a dokonce lze sloučit půjčky v rámci jedné rodiny.

Pokud se dostanete do situace, kdy nejste schopni své půjčky splácet, může se jednat o výhodné řešení, které pomůže vyřešit vaše finanční problémy. Konsolidace je možná v případě bankovních, nebankovních i SMS půjček.

Aplikace pro snadnější přehled

Doporučit můžeme také aplikaci Wallet, která vám pomůže udržet si dokonalý přehled o vašich výdajích. Aplikace vám pomůže snadno a prakticky plánovat váš pravidelný rozpočet a umožní vám soustředit se na budoucí cíle, které si momentálně nemůžete dovolit. Na výběr máte z několika vychytávek.

  • Automatické propojení s bankou - budete mít dokonalý přehled o všech bankovních transakcích. Aplikace je napojena na více než 4 000 bank po celém světě.

  • Flexibilní rozpočet – vytyčte si cíl, kterého se budete držet. Aplikace vám umožní okamžitě reagovat na změny v rozpočtu.

  • Možnost třídit výdaje – aplikace vám umožňuje třídit výdaje do vlastních kategorií.

  • Pravidelné přehledy – praktické grafy, které vám pomohou zorientovat se ve vlastních výdajích.

  • Možnost vzájemného sdílení – hledáte jednotné řešení pro celou rodinu? Tady je! Účty můžete sdílet s dalšími lidmi nebo je vzájemně propojit.

Pomoci vám můžou také další aplikace jako například Spendee, Monefy nebo My Budget Book.

Úspora během mateřské a rodičovské dovolené

Náročným finančním obdobím bývá mateřská a rodičovská dovolená. Příjem do rodinného rozpočtu se většinou rapidně sníží z měsíce na měsíc a navíc spolu s novým přírůstkem do rodiny vzrostou výdaje. I tady se ale dá ušetřit.

Děti rostou rychle a nové oblečení udělá do určitého věku větší radost rodičům než jim. Podívejte se po bazarech a nekupujte hned vše nové. Miminka oblečení nestihnou vynosit a je po nich jako nové.

Když už vaříte pro dítě, naučte se vařit pro celou rodinu a naplno tak využít čas strávený v kuchyni. Vynechejte obědy v restauracích a važte si domácí stravy, která je vždy nejen levnější, ale také zdravější.

Plánujte dopředu

Na závěr se zamysleme, jak lze pečlivěji plánovat celoroční výdaje. Pokud víte, že chcete jet v létě na dovolenou a zároveň si udělat krásné štědré Vánoce, počítejte s tím dopředu, spočítejte si, kolik chcete utratit a vydělte to počtem měsíců do doby, než ta situace nastane.

Teď si spočítejte, zda si můžete skutečně dovolit odložit měsíčně takovou částku. Pokud ne, budete muset snížit své nároky. Tímhle přístupem se vyhnete nesmyslným půjčkám na dovolené a přístup typu „nějak se to poskládá“ už vás nikdy nenechá ve štychu.