Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

6 věcí, které byste měli stihnout před Štědrým dnem

Je to tady! Blíží se Den “Š” a vy už netrpělivě odpočítáváte poslední hodiny v práci. Nebuďte tak úzkostliví a užijte si letošní Vánoce jinak než obvykle. Máme návod, jak na to.

Dominika Bártová | 20. 12. 2018

Nadechněte se zhluboka, rozhlédněte se kolem sebe a začněte si konečně užívat kouzlo Vánoc. Právě přichází to nejkrásnější období v roce.

1. Uspořádejte ten nejvánočnější večírek pro své přátelé

party

Kupte si svetr se sobem a pozvěte své přátelé na ochutnávku vánočního cukroví a šálek lahodného svařáku. Na svém Spotify nalaďte vánoční playlist a obdarujte své nejbližší nějakým vtipným dárkem. Pro tyto účely se nejlépe hodí tombola, kdy každý přinese jeden dárek, o nějž se pak losuje. 

2. Připravte si domácí “vaječňák”

vaječňák

K českým Vánocům patří stejně jako stromeček, kapr a cukroví. Můžete ho popíjet u pohádek po celou dobu adventu. Navíc nealkoholickou verzi ocení i vaše děti. Stačí koupit cukr, slazené a neslazené kondenzované mléko, žloutky, vanilkový cukr, kvalitní rum a vše důkladně promíchat, přecedit a rozležet několik dní v lahvích. 

3. Vypravte se na vánoční trhy

trhy

Nemusíte jet zrovna do Norimberku, abyste zažili pravé Vánoce. Milovníci českého designu, kvalitního jídla, řemesel a umění ocení například alternativní vánoční trhy v srdci Prahy. Ochutnáte tu například skvělé lokše s kachním masem a dokoupíte poslední dárečky – šperky od českých designérů, kosmetiku, ručně vyráběný porcelán a keramiku. Až do 23.12. si tu můžete zarezervovat své vyhřívané iglú, které se proslavilo v londýnských a newyorských střešních kavárnách. 

4. Zabalte své dárky originálně

wrap
Pinterest

Teď je ta nejlepší chvíle pro to založit si svůj účet na Pinterestu a uložit si obrázky pod heslem: Gift Wrap Ideas. Letos tedy nechoďte pro balicí papír do obchoďáku a inspirujte se nápaditým designem na internetu – kupte si kraftový papír, jutovou stuhu a voňavou větvičku, která oživí vaši dekoraci. 

5. Rozzářete svůj domov

lights

Není nic hezčího než vánočně nasvícený domov. Inspirujte se třeba v sousedním Německu, kde za okny snad každé domácnosti nechybí ručně vyřezávaný betlém. Sice si za něj připlatíte (od 100 EUR výš), ale je to investice, která vám vydrží roky. 

6. Láska nebeská: polibek pod jmelím

kiss

Zelené pro štěstí, zlaté pro peníze. Jmelí by na Vánoce nemělo chybět v žádné domácnosti a taky by mělo být ideálně zavěšené, aby se pod ním dalo políbit, protože polibek pod touto vánoční rostlinkou má zajistit dostatek lásky pro celý příští rok.