Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

6 věcí, které jste možná nevěděli o pocení

Muži se potí více než ženy – a není to jen nějaká povídačka. Potvrdili to dokonce i japonští vědci, kteří zkoumali vzorek potících se mužů a žen. Víte ale, proč tomu tak je? A víte, co všechno může pocení signalizovat? Následující informace vám pomohou pohlížet na pocení z trochu jiného úhlu.

Redakce Marianne | 15. 06. 2014


Intenzita cvičení může ovlivnit, jak moc se potíte

Když cvičíte, voda se začne odpařovat prostřednictvím pokožky, což vede k ochlazení. Tedy to, že se potíme, má svůj účel: zabraňuje se tak přehřátí organismu. Podle Mezinárodní společnosti pro hyperhidrózu (nadměrné pocení) se sportovci potí více než běžní lidé, protože jejich těla se stala adeptem na ‚přežití‘ tím, že se zvyšuje množství tekutiny, kterou potí. Ženy mají obecně méně tekutin v těle, takže jim dehydratace při intenzivním cvičení hrozí mnohem víc než mužům.

Muži se potí více než ženy

Obecně platí, že muži skutečně produkují více potu než ženy, a to asi čtyřikrát více za den. Je to zajímavé zejména proto, že muži i ženy mají zhruba stejný počet potních žláz. Podle dr. Davida Parisera, člena Mezinárodní společnosti pro hyperhidrózu, je to proto, že muži jsou větší, a mají tedy větší povrch, takže delší dobu trvá, než vychladnou. Nemluvě o hormonálních změnách, které způsobují, že se muži potí více.

Pot je pokaždé stejný

Pokud se domníváte, že se potíme pořád stejně, mýlíte se. Existují vlastně dva druhy potu. Jak říká ředitel Centra pro nadměrné pocení Hratch Karamanoukian, ekrinní potní žlázy jsou zodpovědné za výrobu ‚vodního potu‘, který se skládá převážně z vody a soli. Zjednodušeně to znamená, že tento typ potu nepáchne. Tyto žlázy se nacházejí po celém těle, ale obvykle jsou mnohem koncentrovanější na rukou, nohou a obličeji. Pracují na ochlazení těla v důsledku fyzického výkonu nebo vysokých teplot. Apokrinní potní žlázy na druhé straně produkují mnohem méně potu, jsou umístěny tam, kde jsou vlasové folikuly (jako například v podpaží), a jsou zodpovědné za zápach. I když se nám to někdy moc nelíbí, účel apokrinních žláz je zcela evidentní – jsou považovány za žlázy chemické přitažlivosti, díky které si vybíráme partnera.

Pot signalizuje míru stresu

Že jsou mimika, řeč těla a hlas jedinými způsoby, jak vyjádřit, co cítíme? Pokud je naše pocení způsobeno stresem, můžeme nevědomky předávat napětí na ty kolem nás. „Když jste ve stresu, budete se potit z obou typů potních žláz, ale pot z apokrinních, které způsobují onen charakteristický pach, bude mít náskok,“ říká dr. Pariser. Jste-li tedy ve stresu, budete více cítit, a tím pádem to ostatní na vás velmi snadno poznají.

Nadměrné pocení je velmi časté

Myslíte si, že se potíte víc než průměrný člověk? Je to klidně možné. Až 3 % populace mají problém s nadměrným pocením, odborně hyperhidrózou. Můžou za to právě ony výše zmiňované potní žlázy, respektive jejich zvýšená aktivita. Ačkoli je přesná příčina neznámá, příznaky se obvykle začnou projevovat už v dospívání. „Tyto osoby se potí bez zjevného důvodu a nezáleží na tom, zda jsou v chladu, nebo teple, či zda jsou ve stresu. Oblasti nejvíce zasažené pocením jsou podpaží, ruce, nohy a obličej,“ říká dr. Pariser. V tomto směru může velmi dobře pomoct aplikace botoxu. „Po aplikaci injekce do inkriminovaných oblastí přestanou potní žlázy produkovat pot, a to na tři až šest měsíců,“ říká dermatoložka MUDr. Karolína Kykalová z kliniky Esthesia v Praze. „Jde o ambulantní zákrok bez nutnosti anestezie a hospitalizace, trvá asi patnáct minut a jde o bezpečnou metodu. Výsledek je patrný do sedmi dnů,“ dodává dr. Kykalová.

Nejlepší doba k aplikaci antiperspirantu je noc

Antiperspiranty obvykle obsahují hliník nebo zirconian jako účinné látky, které při styku s vodou fyzicky ‚ucpou‘ potní žlázy a zabraňují produkci potu. „Proto jsou antiperspiranty nejúčinnější při aplikaci na velmi suchou pokožku,“ říká dr. Pariser. Pokud si tedy antiperspirant aplikujete ráno těsně před tím, než vyrazíte ven, nebo hned poté, co vyjdete ze sprchy, budete pravděpodobně velmi brzy zpocení. Když je povrch pokožky mokrý, dojde k chemické reakci díky účinným látkám a vodě, a dojde k ucpání potních žláz. Proto se doporučuje použít tyto přípravky na noc, kdy je produkce potu na nejnižší úrovni. Tím samozřejmě nechceme říct, že se ráno po sprše nemáte navonět…

Chcete vyzkoušet nějakou novou vůni? Pak s námi dnes soutěžte v naší letní soutěži http://leto.marianne.cz o parfém Nina Ricci v hodnotě 1510 Kč.