Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

7 slavných návrhářů, kteří byli kreativní ředitelé ještě slavnějších módních domů

Info ikona
návrhář

Věděla jste, že Karl Lagerfeld působil několik let u Chloé? A že Christian Dior nebyl ten, který nejdéle vedl značku Dior? Přinášíme vám příběhy sedmi návrhářů, kteří byli kreativními řediteli slavných módních domů a příliš se to o nich neví.

Eliška Vrbová | 21. 02. 2019

Marc Bohan působil jako kreativní ředitel značky Dior po dobu třiceti let. To je dokonce déle, než značku vedl sám její zakladatel Christian Dior. Naopak Alessandra Facchinetti dostala příležitost vést takové módní domy, jako je Gucci nebo Valentino. Jako kreativní ředitelka v obou těchto značkách působila pouhý rok.

Jak už to bývá, slavní návrháři se nejprve museli prosadit u jiné značky, aby mohli založit tu vlastní. Například Karl Lagerfeld ještě před úspěchy s Chanelem, Fendi a svou vlastní značkou, působil v módním domě Chloé. Michael Kors nějakou dobu vedl značku Céline. A slavná kabelka Lady Dior pojmenovaná po princezně Dianě vznikla paradoxně v době, kdy francouzský módní dům vedl rodák z Milána Gianfranco Ferré. Značce Dior však italské vedení svědčí, současná kreativní ředitelka Maria Grazia Chiuri, která opět přivedla na scénu kabelky Dior Saddle, je také původem z Itálie.

Všech sedm příběhů slavných návrhářů si můžete přečíst v galerii.

Kdo vedl slavné módní domy?