Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

7 šokujících ingrediencí v potravinách, které jíme každý den

Pochutnáváte si na bagetkách, zmrzlinách, pizzách a salátech s dresinkem? Možná vás bude zajímat, jaké chemikálie a podivné přísady v těchto chutných potravinách můžete najít. A ne všechny jsou zrovna bezpečné.

Redakce Marianne | 2. 05. 2014


Jeden ze známých světových řetězců prodávající bagety přiznal, že při pečení chleba přidává do těsta azodikarbonamid (ADA), chemickou látku, která se používá při výrobě karimatek na jógu a letních gumových žabek. I když tuhle látku už při výrobě odstranili, ADA najdeme v minimálně pěti stech jiných průmyslově zpracovaných potravinách. Proč? Protože prodlužuje jejich trvanlivost, a snižují se tak náklady na výrobu. Ačkoli se tato látka považuje za bezbečnou, existují i jiné chemikálie, které se dostávají do našich žaludků – obrazně i doslova. Víte, které to jsou?

Bromovaný rostlinný olej

Najdete ho například v citrusových nápojích typu Fanta a podobně. BVO neboli E443, je zakázaná přísada, která se používá jako stabilizátor. Je to tekutina s ovocnou vůní, sloučenina bromu a rostlinného oleje. Je považován za škodlivou přísadu, která se hromadí v těle, takže v České republice se nesmí používat. Ovšem potraviny pocházející z jiných zemí mohou tuto látku obsahovat. A kde se ještě používá? Při výrobě nábytku. Nadměrný přísun této látky vede ke ztrátě paměti, poškozuje pokožku i nervy.

Kastoreum k aromatizaci

Zmrzliny, jogurty, cukrovinky a pečivo – tam všude může tato ‚přírodní‘ látka být. Jde o látku nažloutlé sekrece z ricinového vaku, který bobr používá při označování svého území. Používá se nejen jako potravinářská přídatná látka, ale také v parfumerii. Má lehce květinou vůni a sladkou chuť. Neexistuje sice důkaz, že by byla škodlivá pro lidský organismus, ale přece jen, konzumovat něco, co má bobr v anální části… Fuj.

L-cystein v bagetách a obilovinách

Emulgátor E920 se používá jako kypřicí přípravek na pečení a na zpracování mouky. Snižuje se tak doba zpracování těsta, a díky tomu se zvyšuje objem. Nachází se v peří, vlasech, kůži, kopytech a nehtech. Přidává se do pečiva, uzenin, ovocných šťáv jako antioxidant, který zabraňuje ztrátě vitaminu C. I když není prokázáno žádné riziko pro člověka, výzkumy na krysách ukazují, že se kvůli němu snižuje plodnost a v některých případech může způsobit poruchy ledvin. U nás i v EU a USA je tato látka povolená.

Polydimethylsiloxan v pizze a hranolkách

Tohle devatenáctipísmenkové slovíčko je pěkně záludné. Protipěnicí, protispékající a stabilizační činidlo E900 je jen jiné slovo pro silikon. Je to polymer na bázi křemíku, který je bezbarvý, transparentní a považuje se za netoxický. Používá se do leštidel na nábytek, mycích prostředků, do kosmetiky, do tmelů, a dokonce tvoří lubrikační povlak většiny kondomů. V potravinářství se používá do džemů, marmelád, konzerv a také se přidává do tuků na smažení. Studie ukazují, že se v těle tento polymer nehromadí, takže je považován za bezpečný. Ovšem při vysokých teplotách se jako přísada rozkládá do sloučenin, jako je formaldehyd, který může způsobit podráždění očí a také problémy s dýcháním.

Propylenglykol ve zmrzlině a dresinku

Další ‚éčko‘ – E1520 – je bezbarvá látka kapalného skupenství, která nemá výraznou chuť a je jemně nahořklá. Používá se už omezeně a nahrazují ji bezpečnější glykoly (PEG). Přirozeně se vyskytuje v pivu a vínu. Získává se synteticky z ropy. V potravinářství se používá jako stabilizátor, zahušťovač a v kosmetice jako nosič nebo rozpouštědlo. Chrání potraviny před tím, aby zmrzly. Najdeme ho v dresincích, popcornu, zmrzlinách, sušenkách či čokoládových produktech. Ovšem kromě toho se používá jako hlavní složka do odmrazovačů, barev a laků a podobně. Prý není nebezpečný, ale ve vysokých dávkách může způsobit podráždění pokožky a očí a byly zaznamenány případy kontaktní dermatitidy u dětí. U nás se může používat v nápojích a dále jako nosič v emulgátorech, enzymech a aromatech.

Šelak v želé

Milujete želatinové medvídky? Víte, že se do nich dává E904 neboli šelak? Je to polyesterová pryskyřice, která se získává z… výměšků hmyzu, brouka Laccifer lacca kerr. Slouží k tomu, aby bylo ovoce, zelenina, lentilky a želé pěkně lesklé. Najdeme je i v sušeném ovoci a zrnkové kávě. Díky šelaku se zabraňuje ztrátě vlhkosti, a prodlužuje se tak trvanlivost. Jenže E904 najdeme i v lepidlech a přípravcích na podlahu. Přestože není šelak toxický, u citlivých lidí může vyvolat alergii.

Oxid titaničitý ve smetaně do kávy

E171 je bílé a nerozpustné barvivo. Přirozeně se vyskytuje v minerálech, například v ilmenitu, který se nachází třeba na pláži. Tato populární látka se používá při bělení zmrzliny, salátových zálivek a zubních past, barev a podobně. Jako pigment se přidává do žvýkaček, bonbonů či džemů. Překvapivě působí i jako ochrana proti UV záření. Mimo potravinářství najdete E171 v inkoustových propisovačkách, keramice a kosmetice. Studie ukazují, že má nízké riziko toxicity, ale v těle se špatně absorbuje, po požití lze tuto látku najít v lymfatických uzlinách a plicích. Použití v České republice je kromě dětské výživy povolené.