Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

7 tajemství pevných vztahů

Co je pro kvalitní a pevný vztah nejdůležitější? Tyhle otázky si sem tam klade každý z nás. Sepsali jsme sedm nejdůležitějších věcí, na kterých se vyplatí vztah stavět.

V ideálním světě budou existovat speciální bary, ve kterých si dle libosti budeme moci objednávat nápoj lásky v patřičné intenzitě. Po dvou letech vztahu bude stačit jen náprstek onoho likéru a po deseti letech manželství požádáme barmana rovnou o koňskou dávku. A bude zase všechno fajn. Jenomže to je fantazie, v lepším případě hudba budoucnosti. Zatím se o udržení spokojených vztahů musíme pokoušet sami. Chce to jen na vztahu pracovat. Jaké je tedy tajemství spokojených párů?

1. tajemství: Tolerance

Tolerance se ve vztahu skloňuje ve všech pádech. Nejspíš i vy ji budete jmenovat na prvních příčkách důležitosti. A jistě i vy sama chcete být tolerantní. Já taky. Ale ve svém předchozím vztahu jsem to nezvládla. Můj přítel byl extrovert a velmi si liboval, když mohl bavit celou společnost. Vlastně to byla věc, která mě na něm zaujala. Smála jsem je jeho vtipům. Jenže po třech letech jsem se na jedné akci přistihla, že mé pocity už s tolerancí a obdivem nemají nic společného. Došlo mi, že jeho povahu najednou nemohu vydýchat. „Ať už se proboha nesměje," to mi často probíhalo hlavou. Jeho povahu jsem nebyla schopná tolerovat. A on zase – pochopitelně – nemohl tolerovat fakt, že bych z veselého extroverta chtěla mít raději tichého společníka. „Tolerance je ve vztahu základ, ale je důležité mít hranice v tom, co jsem nejen schopen, ale i ochoten tolerovat, abychom se mohli cítit jako pár, který k sobě patří. Klíčovým slovem jsou hranice," říká psycholožka Jitka Douchová.

2. tajemství: Humor

Když mi bývalá kolegyně Kateřina představila svůj nový objev, kvůli kterému opustila přítele po třech letech, nevěděla jsem, jestli si ze mě náhodou nevystřelila. Její nový objev totiž – kulantně řečeno – nemohl zrovna aspirovat na muže roku. Po odpolední kávě, kterou jsme společně prořehtali, jsem se milému Tomášovi musela v duchu omluvit za své povrchní soudy. Jeho smysl pro humor byl tak dokonalý, že jsem najednou Klárku plně chápala. Její pohnutky potvrzuje i psycholožka: „Smysl pro humor hraje v partnerství důležitou roli. Pomáhá s nadhledem překonávat nejrůznější úskalí a kritické okamžiky v rámci společného žití. Důležité je, aby měli smysl pro humor oba a aby mu oba stejně rozuměli." Těžko si spolu budou rozumět fanda Comebacku s cimrmanologem a těžko bude společnou řeč hledat někdo, kdo se dovede smát, když šli dva a třetí upad, s někým, kdo hledá vtipné nuance v britském humoru.

3. tajemství: Intimita

Znám pár, který je spolu třicet let, ale svou náklonnost si navzájem projevuje neustále. „Doteky jsou podle mě ve vztahu extra důležité. Miluji přece svého muže, tak mu to dám najevo. Kdykoli – třeba mu během jízdy autem položím ruku do klína. Stejně tak doteky překvapuje on mě. Neumíme si představit, že bychom se probudili nebo usínali bez polibků," říká Jana. Vypadá to, že v dotecích je tedy zakopaný pes, proč jiné vztahy končí. Postupně vyhasne vášeň. Ale díky dotekům a fyzickým projevům náklonnosti si v sobě budete udržovat stále touhu. S intimitou pak jde ruku v ruce i sex. „Na třídním srazu byla spousta mých spolužaček rozvedených a ty, co nebyly, se po pár skleničkách začaly svěřovat. Jedna se svým mužem už tři měsíce nespala a držitelka rekordu, která vedle svého manžela každý den usíná, s ním již osm měsíců neměla nic intimního! Trochu jsem si mezi nimi připadala se svým pravidelným sexuálním životem jako mimozemšťan, ale pak mi došlo, že díky tomu jsem já šťastná třicet let se stejným mužem," zjistila Jana. Pokud máte pocit, že se z vašeho vztahu vytrácí vášeň, není to vlastně nic nepřirozeného. Ale sex a intimita ke zdravému vztahu patří, proto se vyplatí do intimního života trochu investovat. Není však nutné hned vykoupit sexshop v rámci zažehnutí starých vášní. Ono i takové lechtání dlaní při sledování televize může být náramně intimní.

4. tajemství: Nadhled

Také ideální vztah prožívá problémy a krize. Jak je překonat? Heslo zní: nadhled. Občas jsme se totiž naučili brát události až příliš fatálně. A vlastně zcela zbytečně. Myslíte, že je důvod k rozchodu, když zapomene na výročí? Pro někoho možná ano, ale možná se v životě zbytečně soustředíme na malichernosti. Zdravý nadhled umí využít i Simona: „Velikonoce nepatří mezi svátky, které bych si zrovna užívala. Ty poslední se přítel s partou kamarádů rozhodl, že zachová tradici, a vyrazil na koledu. Rovnou mi ale řekl, že na oběd bude doma a pak si uděláme příjemné sváteční odpoledne. Vše – sebe i svátečního pečeného králíka jsem nachystala na poledne. Zatímco tedy králík vysychal v troubě, já jsem čekala na přítele. Byl přiveden v pět odpoledne totálně namol. Chtěla jsem být naštvaná, ale když jsem pak viděla jeho provinilý pohled, tenhle opilecký úlet jsem mu odpustila." Simona tuhle historku nedávno vyprávěla na večeři u přátel a nutno dodat, že ji okořenila pořádnou dávkou černého humoru. Vždycky si na ni vzpomenu, když mám nezadržitelný pocit vylétnout z kůže třeba kvůli lehce pozdnímu příchodu.

Snimek obrazovky 2015 05 26 v 11.20.20

 


5. tajemství: Podpora

Zuzanin přítel ve třiceti letech objevil kouzlo elektrické kytary. Dokonce s několika dalšími nadšenci založili rockovou kapelu. Průměrně dvakrát do měsíce má koncert. Většinou v nějakém zapadlém klubu nebo v neatraktivním čase na festivalu. Zuzana ale nikdy na žádném koncertě nechyběla. „Vím, jak moc je pro něj hraní důležité, a také vím, že mu můj zájem dělá dobře," je přesvědčená. Psycholožka Jitka Douchová si dokonce myslí, že podpora je nejdůležitější esencí spokojených vztahů. „Umění poskytnout podporu tomu druhému je jedním z nejdůležitějších stavebních pilířů opravdového vztahu. O tom dlouhodobý vztah je! Nejvíce se to pozná v kritických životních situacích, ale i v běžném životě při triviálních dennodenních záležitostech. Vodítek může být hodně; třeba jak nám partner pomáhá, když dáváme najevo, že něco nezvládáme, nebo jak nám umí naslouchat, když máme problém."

6. tajemství: Kompromis

V dlouholetém partnerství asi těžko budete mít vždy společný názor. Pak musí nastoupit dohoda – aneb umění kompromisu. To vztahoví experti považují za základ. „Je důležité definovat si, co je to kompromis. Kompromis je hledání toho, v čem budeme oba spokojení tehdy, jestliže máme na jednu důležitou věc rozdílný názor. Kompromis nesmí být nikdy bolestivý s pocitem, že bolestivě ustupujeme tomu druhému na vlastní úkor. Pak by to bylo naprosto kontraproduktivní," říká Jitka Douchová. Kompromis by měl přinést příjemné pocity pro oba partnery. Moje maminka takovým kompromisům vtipně říká, že se vlk nažral a koza zůstala celá. Kompromisy umí udělat perfektní – a vypadá to, že to je tajemství domácí pohody. Řekla mi: „Někdy je ale kompromis vlastně zbytečný. Kolikrát trváš na něčem, co vlastně pro tebe není až tak důležité, a trváš na tom jen z toho důvodu, že nechceš ustoupit. Je dobré si tohle uvědomit včas."

7. tajemství: Komunikace

Proč je vaše nejlepší kamarádka tou nejlepší? Asi v tom nejsou vyrýsované svaly nebo sexuální náboj. To, proč klape vztah s vaší kamarádkou, bude nejspíš komunikace. Okamžiky, kdy za celý společný večer nepřijde hluchý okamžik. Ona i vy víte, kdy se hodí tiše naslouchat a kdy se nadšeně vyptávat. Proto je s podivem, že u partnera často na komunikaci zapomínáme. Jak to, že u kamarádky je pro nás vzájemné svěřování na prvním místě a s partnerem nám to povídání nepřipadá tak důležité? Ono ale důležité je. A špatná komunikace je také tím nejčastějším důvodem k rozchodu. O tom, že je se stávajícím partnerem komunikace na bodu mrazu, nás přesvědčí většinou až nový chlapík, se kterým prožijete večer plný povídaní skoro jako se svojí nejlepší kamarádkou.

Možná vám těch sedm tajemství jako žádná tajemství nepřipadá. Žádné tajemné rituály ani magické recepty na věčnou lásku neexistují. A to je vlastně dobrá zpráva, protože díky tomu můžete na každém vztahu pracovat jen a jen sami. Vy a on.